Skybrudssikring af Strandboulevarden

Strandboulevarden skal være med til at sikre kvarteret mod oversvømmelser ved skybrud. Regnvandet vil fremover blive ledt hen til det nye, grønne parkstrøg og videre til havnen. Anlægsarbejdet starter i begyndelsen af 2026 og vil tage omkring 3 år.

Nyt byrum med grønne regnvandsbassiner 

Strandboulevarden bliver forvandlet til et helt nyt byrum. I den østlige side bliver der skabt et grønt parkstrøg med græsbassiner, der forsinker skybruds- og regnvand. Vandet bliver ledt ned til skybrudstunnellen under Strandboulevarden og derfra videre til havnen. I den vestlige side af Strandboulevarden bliver trafikken afviklet med en kørebane i hver retning og en ny cykelsti.

Enkelte steder under vejen bliver der bygget magasiner til at forsinke vandet, som sammen med bassinerne, i alt vil kunne forsinke 2.000 m3 vand.

Tidsplan

Vi forventer at gå i gang med anlægsarbejdet i starten af 2026. Arbejdet bliver udført i etaper, så der ikke vil være arbejde på hele strækningen på samme tid. 

Visualisering af fremtidens Strandboulevard.

Et grønt parkstrøg med nye mødesteder

Et grønt parkstrøg skal gøre Strandboulevarden til et rekreativt mødested for alle. Der bliver skabt fire små byrumspladser, som giver bedre mulighed for ophold.

Der vil blive fældet 47 træer, for at gøre plads til de nye byrum. I stedet bliver der plantet 118 nye træer af forskellige arter og størrelser, bl.a. løn, eg, hæg, bærmispel og paradisæble. Ved byrumspladserne vil der være spiselige æblesorter og robuste stauder. I græsset bliver lagt løg, og der bliver plantet en blanding af græs og urter. Valget af planter skal skabe en sanselige oplevelser. Der er taget hensyn til:

  • størst mulig variation hen over året
  • øget arts- og biodiversitet
Visualisering af fremtidens Strandboulevard.

Spørgsmål og svar

Vis alle

Hvorfor er der behov for klimatilpasning på Strandboulevarden?

Fordi vi oplever øgede regnmængder, vil der være en større risiko for ophobning af regnvand på gaderne og en øget risiko for, at vandet trænger ind i bygninger.

I Københavns Kommune arbejder vi løbende på at skabe klimatilpasninger i hele byen.

Hvordan påvirker arbejdet parkering?

I projektområdet er der 101 parkeringspladser. Når projektet er færdigt vil det tal være uændret, fordi der oprettes erstatningsparkeringspladser. Disse pladser er allerede oprettet.

61 af parkeringspladserne er flyttet til steder i nærområdet. 48 af dem er placeret på sidevejene til Strandboulevarden og længere ude på Strandboulevarden. 13 andre er nye parkeringspladser, der er oprettet på Østbanegade ved at udvide de eksisterende parkeringsarealer.

Kort over projektområdet. Du kan hente et detaljeret kort under overskriften "Kort over projektområdet"

Kort over projektområdet

Hent kortet, der blandt andet viser, hvor der skal oprettes regnvandsbassin, hvor der skal fældes træer og hvor der plantes nye træer.

Info til grundejere om afkobling af regnvand

Vis alle

Hvilke ejendomme skal foretage ændringer

Nogle af de ejendomme, der er beliggende direkte ud til Strandboulevarden, skal foretage ændringer. Det drejer sig om ejendomme med vejvendte tagflader/tagbrønde. Disse ejendomme skal adskille deres regnvand fra husspildevand på matriklen senest i 2028.

De aktuelle/berørte grundejere har modtaget direkte besked om dette.

Hvad skal ændres?

I dag bliver regnvandet afledt til den eksisterende fælleskloak. Fremover skal regnvandet afledes til de nye overfladeanlæg, som bliver anlagt på Strandboulevarden.

Opgaven består blandt andet i at afbøje tagnedløb og afkoble tagnedløbstilslutning til de eksisterende skelbrønde. Arbejdet skal udføres af en autoriseret kloakmester

Hvem skal drive og finansiere afkoblingen?

De private grundejere skal selv stå for projektet og finansiering af afkoblingen af de vejvendte tagflader.

HOFOR betaler og anlægger overfladeanlægget ude på vejen, men på den private matrikel er de private grundejere ansvarlige for at adskille regnvand og husspildevand. Det er kun regnvand fra den del af taget, der vender ud mod vejen, som skal adskilles fra husspildevandet.

I skal vente med at adskille regnvand og husspildevand, indtil I modtager besked fra HOFOR eller Københavns Kommune om, at overfladeanlægget er klart.

Hvad skal vi gøre, når opgaven er udført?

Når I har adskilt regnvandet fra husspildevandet, skal I sende dokumentation til vand@kk.dk.

Hvis I ikke har adskilt regnvandet fra husspildevandet senest i 2029, forventer Københavns Kommune at udstede et påbud i henhold til § 30, stk. 1, i lovbekendtgørelse nr. 928 af 28. juni 2024 om miljøbeskyttelse.

Beslutningen om, at I skal adskille regnvand fra husspildevand, kan ikke påklages, jf. § 28, stk. 4, i lovbekendtgørelse nr. 928 af 28. juni 2024 om miljøbeskyttelse.

Hvordan kan jeg holde mig orienteret eller stille spørgsmål? 

Hvis du er nabo til anlægsprojektet, får du information om, hvad der skal ske og hvornår det skal ske. Informationen bliver sendt som digital post ca. 2-3 uger inden anlægsstart 

Du kan også holde dig opdateret her på siden.

Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.  Du finder kontaktmulighederne under overskriften "Kontakt".

Info om forsinkelser

Projektet er blevet forsinket flere gange. Senest har der været en forventning om, at anlægsprojektet kunne starte i slutningen af 2024. Desværre har det været nødvendig at revidere tidsplanen endnu engang. Ændringen skyldes uforudsete forhold under jorden og et stigende grundvandsspejl, hvilket har krævet yderligere undersøgelser. I hele landet er der en generel stigning i grundvandsstanden, som hænger sammen med den øgede nedbør, som vi oplever i vinterhalvåret. 

Det har været mere tidskrævende end forventet at tilpasse de skybrudsvolumener, der skal etableres under jorden samt de bassiner over jorden, som er nødvendige for at tilbageholde den mængde vand, som skybrudssikringen kræver.

Vi forventer på nuværende tidspunkt, at anlægsarbejdet vil gå i jorden i begyndelsen af 2026.

Kontakt

Område for Klimatilpasning

Islands Brygge 37

2300 København S