Tryghedsundersøgelsen

Tryghedsundersøgelsen følger udviklingen i københavnernes tryghedsoplevelse samt registrerede anmeldelser for udvalgte kriminalitetstyper.

Københavns årlige tryghedsundersøgelse følger udviklingen i forskellige aspekter af københavnernes tryghed samt registrerede politianmeldelser for borgervendt kriminalitet og udvalgte kriminalitetstyper. Tryghedsundersøgelsen følger udviklingen fra 2009 til 2024 for København som helhed og i de enkelte bydele, herunder:

  • Tryghed i nabolaget og tryghed i aften-og nattetimerne
  • Tryghed i forskellige befolkningsgrupper
  • Særligt utryghedsskabende begivenheder og steder
  • Bekymring for bestemte personer og situationer
  • Den faktiske udsathed for kriminalitet (selvrapporterede)
  • Antallet af politianmeldelser for borgervendt kriminalitet og udvalgte kriminalitetstyper
  • Tillid til personlig hjælp i nabolaget og hjælp fra myndighederne.

I undersøgelsen afrapporteres der på tryghed og utryghed i den del, der angår hele København, mens der kun afrapporteres på tryghed for bydele og partnerskabsområder.

Tryghedsundersøgelsen 2024

Et repræsentativt udsnit på 16.793 københavnere blev inviteret til at deltage i undersøgelsen. Heraf har 4.294 deltaget, hvilket giver en svarprocent på 26 procent. Undersøgelsen er foretageti perioden d. 5. december 2023 til d. 11. februar 2024, og deltagerne er blevet bedt om at forholde sig til deres oplevelse af tryghed og kriminalitet i de seneste 12 måneder. Undersøgelsen laves årligt og er siden 2017 gennemført af Epinion.

Sammenfatning af hovedresultaterne

Tryghedsundersøgelsen 2024 viser, at 88 % af københavnerne er trygge i deres nabolag, hvilket er den højeste andel trygge, der er målt siden 2016. 80 % af københavnerne er trygge i deres nabolag i aften-og nattetimerne, hvilket er signifikant højere end i 2023 og det højeste niveau, der er målt i tryghedsundersøgelsen.

Derudover viser undersøgelsen, at der i 5 ud af 13 bydele er færre end 85 % trygge i 2024. Det drejer sig om bydelene Christianshavn (79 %), Bispebjerg (79 %), Indre Nørrebro (82 %), Brønshøj-Husum (83 %) og Amager Øst (84 %). I 2023 var der 4 bydele med under 85 % trygge.

I 4 ud af 13 bydele er der færre end 75 % trygge i aften-og nattetimerne i 2024. Det drejer sig om bydelene Bispebjerg (67 %), Amager Øst (70 %), Brønshøj-Husum (73 %) og Christianshavn (74 %). I 2023 var der også 4 bydele med under 75 % trygge i aften-og nattetimerne.

Rapporten kan downloades nederst her på siden. I rapporten fremgår resultaterne for København og de enkelte bydele og tryghedspartnerskabsområder. Der kan også ses resultater fra årets særtema for tryghedsundersøgelsen, der undersøger unge københavneres digitale tryghed.

Her kan du også finde Epinions spørgeskema, som er brugt til indsamlingen af data i år.

Den dybdegående analyserapport

Siden 2009 har Københavns Kommune årligt fulgt københavnernes oplevelse af tryghed i deres nabolag og i aften- og nattetimerne. Siden 2020 har vi hvert år bygget et lag mere på analysen i form af en dybdegående analyse af årsagerne til forskelle i københavnernes tryghed.

Særtemaet for 2024 er unge københavneres digitale tryghed. Undersøgelsen tager primært afsæt i en kvalitativ mobiletnografisk undersøgelse. De kvalitative indsigter suppleres løbende af kvantitative indsigter, der muliggør sammenligninger af de unge københavnske borgere med de øvrige borgere. Særtemaet afdækker følgende problemstillinger:

  • Unge og øvrige københavneres generelle tryghed.
  • Unges medieforbrug, herunder tilstedeværelse på platforme og aktiviteter på nettet.
  • Unges oplevelse og kendskab til det digitale.
  • Unge og øvriges bekymringog erfaring med utryghed og kriminalitet online.
  • Unges syn på deres egen rolle og ansvar online.

I særtemaet vil der desuden løbende inddrages indsigter i de unges syn på forskelle mellem den digitale og fysiske verden ift. tryghed.

I alt 16 unge københavnere i alderen 15-25 år har deltaget i den mobiletnografiske undersøgelse. Undersøgelsen er foretaget i perioden d. 26 februar til den 8. marts. Deltagerne har i perioden løbende besvaret spørgsmål og opgaver om deres digitale liv, vaner og erfaringer gennem en online mobiletnografisk platform.

Den dybdegående analyserapport kan findes nedenfor.

Kontakt

Center for Byudvikling

Rådhuspladsen 1

1550 København V