Usynlige handicaps bliver synlige med solsikkesnoren
Ved indgangen til Familiehuset på Ydre Østerbro står en kurv fyldt med farverige solsikkesnore. Kurven blev stillet frem lige efter påske og der er allerede hapset omkring 100 snore.
Det fortæller afdelingsleder på Familiehuset, Liana Conny Hauerberg Landel.
”Der har været rigtig god respons på solsikkesnoren fra de familier, der kommer til samtaler og kurser hos os. Vores tilbud er primært til børn med autisme og deres familier. Forældrene har et behov for at gøre deres barns usynlige handicap mere synligt for omverdenen og det hjælper solsikkesnoren med”, fortæller hun.
Vis omverdenen at der er brug for lidt mere omsorg
Solsikkesnoren blev skabt tilbage i 2016, da Gatwick Lufthavn i London ønskede at finde ud af, hvordan de kunne give passagerer med usynlige handicap en bedre og mere tryg rejseoplevelse. Man udviklede i den forbindelse solsikkesnoren, der viser omverdenen, at man kan have brug for mere hjælp, tålmodighed eller tid.
Og den ekstra opmærksomhed har danske familier med børn med særlige behov også brug for.
”Det er min erfaring, at forældre til børn med autisme kan føle skam og skyld, når det udefra ser ud som om deres barn er dårligt opdraget eller får en nedsmeltning uden nogen synlig grund. Men når børnene bærer snoren, så er der mulighed for at andre ser, at barnet har et særligt behov og derfor møder både barn og familie på en mere hensigtsmæssig måde. Og det er meget positivt for børnene og deres forældre”, siger Liana Conny Hauerberg Landel.
Solsikkesnoren udleveres til alle borgere på Familiehuset, Huset for tidlig forebyggede indsatser og receptionen på Borups Allé.
Medarbejdere fra Familiehuset har også snorene med til samtaler og kurser for forældre og søskende, og tager dem også med når der er på besøg hos familierne. Ud over solsikkesnorene har Borgercenter Handicap også udleveret klistermærker, flyers og en præsentation af programmet.