Rute, dato og navn på plads for Danmarks nye, store World Tour-cykelløb
Når løbets start til næste sommer går i Roskilde med målstreg i København, er det under navnet Copenhagen Sprint. Det blev slået fast ved en lanceringsevent på Københavns Rådhus i dag.
Løbet, som omfatter et eliteløb for både kvinde- og herreryttere, har fået en placering i UCI-løbskalenderen den 21. og 22. juni 2025, som gør det muligt for sprinterne at teste formen endeligt forud for verdens største cykelløb, Tour de France.
Ruten, der i dag blev afsløret, byder på nye, spektakulære strækninger. Startskuddet går ved Vikingeskibsmuseet i Roskilde med målstreg ved Statens Museum for Kunst i København. Ruten snor sig gennem det nordsjællandske landskab med naturskønne veje, slotte og vartegn for til sidst at munde ud i Københavns gader over broer, søer og forbi det historiske og moderne Københavns bygninger og seværdigheder.
Datoer og ruter
- 21. juni 2025: Ruten for kvinder er 160 km. 130 km fra Roskilde til København. Tre omgange i København på 10 km rundstrækning.
- 22. juni 2025: Ruten for herrer er 230 km. 180 km fra Roskilde til København. Fem omgange i København på 10 km rundstrækning.
I løbsweekenden vil partnerkredsen bag skabe en folkefest og cykelfestival med masser af aktiviteter for børn, voksne og cykelfans. Bl.a. arrangeres et folkecykelløb, hvor alle gratis kan cykle ruten i København. Ved målområdet skal en cykelfestival løbe af stablen, hvor alle er inviteret med, ligesom der også vil være hot spots med lokale cykelfester langs hele ruten. Som del af cykeleventen afholdes et politisk topmøde. Cykeltopmødet sætter rammen for nye strategiske samarbejder, der kan fremme hverdagscykling i Danmark og resten af verden.
Overborgmester i København Sophie Hæstorp Andersen siger:
”Nu kan alle cykelfans sætte et stort kryds i kalenderen, for nedtællingen til det første Copenhagen Sprint i København og på Sjælland er officielt skudt i gang! Med ruten lægges op til masser af udfordringer for rytterne og spænding for publikum. Rundt om løbet vil vi i partnerkredsen skabe en folkefest fuld af cykelaktiviteter og oplevelser for alle, der elsker cykling. Vi vil gøre, hvad vi kan i København for at være gode værter og gennem eventen også at sætte hverdagscyklisme på dagsordenen.”
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:
”Det er kæmpe stort, at vi får et cykelløb af fineste karat på dansk jord. Danmark er kendt verden over som cykelnation, så selvfølgelig skal vi også have et World Tour-løb med de bedste cykelryttere i verden. Ruten vil vise Danmark frem på bedste vis, når rytterne rammer Vikingeskibsmuseet i Roskilde, Frederiksborg Slot og slutter ved Statens Museum for Kunst i København. Det kan man kun blive glad for som kulturminister. Jeg glæder mig til at følge verdens bedste cykelryttere her i Danmark.”
Erhvervsminister Morten Bødskov siger:
”Det er et solidt skulderklap til Danmark som cykelnation, at vi har fået vores eget World Tour-løb og får nogle af verdens bedste cykelryttere til landet. Nu er datoen sat – og det er både godt nyt for de mange cykelglade danskere og for dansk turisme. For vi ved, at store sportsevents også giver international opmærksomhed og tiltrækker tilskuere fra hele verden.”
Konstitueret formand i Danmarks Cykle Union Johnny Lillelund siger:
"UCI-kalenderen er et kolossalt puslespil, så vi er meget glade for at have fået en så attraktiv dato. Det er kort før de nationale mesterskaber og herrernes Tour de France-start, så Copenhagen Sprint-løbene vil i den grad give de danske cykelelskere noget at se frem til, og samtidig er det en ledig dato på kvindernes kalender, så vi kan håbe på besøg af de største stjerner. Der bliver cykling på højt plan og masser af spændende aktiviteter rundt om løbene, så Danmark vil i den grad blive ramt af cykelfeber, når vi lancerer dansk cyklings nye sommertradition."
Direktør i Sport Event Denmark Lars Lundov siger:
”Med World Tour-cykelløbet, Copenhagen Sprint, fra Roskilde til København markerer vi et vigtigt skridt i dansk cykelsports historie. Løbet, som fremhæver verdensklasse sprintere og talenter fra både kvinder og mænd, understreger Danmarks engagement i topcykelsport og fundamentale cykel-DNA. Det bekræfter alle partnernes store forarbejde og Danmarks rolle som nøgleaktør i international cykling. Vi glæder os til at byde verdenseliten velkommen den 21. og 22. juni 2025.”
Borgmester i Roskilde Kommune Tomas Breddam siger:
”Vi glæder os til at sende verdens bedste cykelryttere afsted fra Roskilde. Sammen med borgere, erhvervsliv og foreningsliv stabler vi en kæmpe cykelfest på benene. Vi ved fra Tour de France, at det skaber stor værdi for lokalsamfundet og giver liv til nye fællesskaber og samarbejdsrelationer.”
Kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune Mia Nyegaard siger:
”Det er spændende, at vi i København får et tilbagevendende World Tour-cykelløb med verdens bedste ryttere. Forhåbentlig vil løbet og flere folkelige events rundt om Copenhagen Sprint give gode oplevelser til københavnere, sportsentusiaster og turister og understrege, at København er en cykelby.”
Teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune Line Barfod siger:
”Vi har en stærk cykelkultur i København, og mit håb er, at den kan blive endnu stærkere, når vi skal lægge gader til verdenstoppen inden for professionel cykelsport. Så det også smitter positivt af på cyklisme i hverdagen.”
Direktør i Copenhagen Sprint Eventselskabet Tobias Hoff siger:
”Vi har høje ambitioner for Copenhagen Sprint både som et spændende cykelløb og som folkefest. Vi forventer, at flere danske og internationale virksomheder ønsker at engagere sig som kommercielle partnere og bidrage til at skabe en uforglemmelig begivenhed.”
Adm. direktør i Wonderful Copenhagen Mikkel Aarø-Hansen siger:
"Copenhagen Sprint er en kæmpe mulighed for at skabe værdi for mange. Den vil vi bruge målrettet til at tiltrække besøgende og brande Danmarks hovedstad som verdens bedste cykelby – i samspil med vores øvrige tiltrækningsindsatser og samarbejdspartnere. Med en dato for eventen kan vi gå ud og skabe konkret rejseinteresse og samtidig bruge anledningen til at fortælle bredt om de mange andre oplevelser, hovedstaden tilbyder udover de fantastiske to hjul."
Om Copenhagen Sprint
Det blev i december 2023 offentliggjort, at den internationale cykelunion, UCI, har tildelt Danmarks Cykle Union (DCU) løbslicens i foreløbigt tre år – 2025, 2026 og 2027. Bag cykelløbet står en national partnerkreds bestående af Københavns Kommune, Roskilde Kommune, Kulturministeriet, Erhvervsministeriet, Sport Event Denmark, Wonderful Copenhagen og Danmarks Cykle Union. DCU har stiftet et eventselskab, der skal forestå planlægning og afvikling af løbet.
Kontakt
Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen via pressekonsulent Anette Amalie Juhl Lindschouw på tlf. 26 13 65 49.
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt via pressetelefonen på tlf. 22 76 51 16.
Erhvervsminister Morten Bødskov via pressetelefonen på tlf. 91 33 70 07.
Danmarks Cykle Union, konstitueret formand Johnny Lillelund samt direktør i eventselskabet Tobias Hoff via kommunikationschef Ulrich Gorm Albrechtsen på tlf. 29 40 02 02.
Sport Event Denmarks direktør Lars Lundov på tlf. 40 31 48 55.
Borgmester i Roskilde Tomas Breddam via pressechef Rikke Houkjær på tlf. 42 65 47 17.
Kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard via pressechef Anders Reinholdt Jonssen på tlf. 28 87 75 50.
Teknik- og miljøborgmester Line Barfod via pressetelefonen på tlf. 23 27 80 90.
Wonderful Copenhagens adm. direktør Mikkel Aarø-Hansen via Head of Corporate Communications Uffe Hartmann på tlf. 21 73 98 90.
Vil du følge med?
Så kan du løbende finde informationer om Copenhagen Sprint på følgende platforme.
Fakta om Copenhagen Sprint
- Copenhagen Sprint består af to professionelle løb: Et elitecykelløb for både kvinde- og herreryttere.
- Kvindeløbet afvikles lørdag 21. juni 2025.
- Herreløbet afvikles søndag 22. juni 2025.
- Folkecykelløb for alle på ruten i de københavnske gader. Det er gratis at deltage.
- Folkefest og cykelfestival i Roskilde, København og rundt på ruten med hot spots og aktiviteter for børn, voksne, turister og cykelfans. Der vil bl.a. være cykelfestival ved målområdet i København. Frivillige foreninger, erhvervsliv og organisationer inddrages, så vi sammen skaber en cykelfest, der involverer alle cykelelskende danskere.
- Som del af cykeleventen afholdes et politisk topmøde. Cykeltopmødet sætter rammen for nye strategiske samarbejder, der kan fremme hverdagscyklisme i Danmark og resten af verden.
Fakta om ruterne
- 21. juni 2025: Ruten for kvinder er 160 km. 130 km fra Roskilde til København. 3 omgange i København på 10 km rundstrækning.
- 22. juni 2025: Ruten for herrer er 230 km. 180 km fra Roskilde til København. 5 omgange i København på 10 km rundstrækning.
Fakta om Copenhagen Sprint-eventselskabet
- Danmarks Cykle Union, DCU, stiftede den 16. maj 2024 et selvstændigt eventselskab, som skal stå for planlægning og afvikling af cykelløbet.
- Formålet med eventselskabet er at etablere en robust organisation, der kan afvikle cykelløb i verdensklasse i 2025, 2026 og 2027. Selskabet har fokus på at etablere kommercielle partnerskaber, så løbet efter de første tre år kan afvikles uden støtte fra stat og kommuner.
Generelle fakta
- I 2025 afholdes løbene den 21. og 22. juni. Se UCI‘s samlede løbskalender her
- Et officielt UCI World Tour-cykelløb er den bedste internationale serie af landevejsløb, hvor World Tour-cykelholdene konkurrerer om de eftertragtede UCI-ranglistepoint.
- Roskilde er bl.a. kendt for Stjerneløbet, som er et af Danmarks ældste landevejscykelløb, der blev kørt første gang i 1895. Roskilde Kommune kom igen på cykel-verdenskortet som startby på anden etape i Tour de France i 2022, hvor etapen blev skudt i gang i Roskilde.
- København er flere gange udnævnt til verdens bedste cykelby. Der er fem gange flere cykler, end der er biler i København og 14 cykel- og gangbroer i byen. Hver dag krydser ca. 40.000 cyklister Dronning Louises Bro. I 2022 lagde København asfalt til Grand Départ som startby ved Tour de France.
- Københavns Kommune lancerede i 2023 sin første megaeventstrategi, som skal professionalisere arbejdet med at tiltrække og afvikle events i verdensklasse. Strategien baner bl.a. vejen for, at der kan gives støtte til tilbagevendende events som Copenhagen Sprint. Se Københavns Kommunes megaeventstrategi | Københavns Kommunes hjemmeside (kk.dk)
Fakta om økonomi
- Københavns Kommune har bevilget i alt 45 mio. kr. til cykeleventen. Fra kommunens megaeventpulje afsættes 10 mio. kr. i tilskud om året i tre år til planlægning og afvikling af løbet gennem Copenhagen Sprint-eventselskabet. Derudover er der på Budget 2024 bevilget 5 mio. kr. om året i tre år til Københavns værtsbyaktiviteter.
- Staten har på finansloven bevilget i alt 10,5 mio. kr., der fordeles på tre år med ca. 3,5 mio. kr. om året.
- Sport Event Denmark har bevilget i alt 10 mio. kr., hvoraf 5 mio. kr. vil blive allokeret i det første år, hvor cykeleventet skal sparkes i gang.
- Roskilde Kommune har bevilget i alt 6 mio. kr., der fordeles på tre år med 2 mio. kr. om året.
- Derudover arbejder Copenhagen Sprint eventselskabet på at etablere kommercielle partnerskaber med henblik på., at løbet efter de første tre år med støtte fra stat og kommuner kan være selvfinansierende.