Politikere sætter penge af til udvikling af Søren Kierkegaard Hus
Søren Kierkegaard er nok én af de allermest kendte københavnere ude i verden.
Alligevel findes der ikke et konkret sted i København, hvor turister og andre besøgende kan blive klogere på den kendte teolog og filosof.
Det vil politikerne i Kultur- og Fritidsudvalget nu ændre på. Derfor er der netop afsat en halv million kroner til at afdække de indledende faser i projektet. Blandt andet skal der indhentes indretningsforslag fra en arkitekt, samt udarbejdes en organisationsmodel, så et Søren Kierkegaard Hus kan blive til virkelighed.
”Mange – både turister og københavnere - har efterspurgt et besøgscenter om Kierkegaard. Et sted, hvor man kan lære om hans liv og hans virke, og hvor der er plads til eftertanke, fordybelse og nysgerrighed. Værdier som Kierkegaard selv stod for, og som stadig er meget relevante i dag. Så det er godt, at vi nu kan tage de første skridt mod etableringen af huset, der forhåbentlig kan stå klar inden for de næste par år”, siger Mia Nyegaard (RV), kultur- og fritidsborgmester.
Det er en mulighed, at huset kan placeres i det tidligere universitetsbibliotek i Fiolstræde fra 1861, der genåbnede som museum sidste år.
Huset kan blandt andet rumme en udstilling med nogle af Kierkegaards originale manuskripter samt en række genstande og effekter relateret til den verdensberømte filosof. Genstande, som Københavns Museum allerede råder over i dag.
Derudover kan man forestille sig et aktivitetsprogram, der skal gøre det muligt for besøgende at blive klogere på Kierkegaards tanker og tekster.
Både Københavns Universitet og Det Kongelige Bibliotek har givet udtryk for, at de gerne vil samarbejde med Københavns Kommune om udviklingen af Søren Kierkegaard Hus.
Det siger medlemmerne fra Kultur- og Fritidsudvalget:
Stine Finné Toft (EL):
”Søren Kierkegaards historie fylder meget lidt i byen, til trods for at han er en af de berømte og betydningsfulde københavnere, som mange turister kender. Vi glæder os over, at København nu endelig får et museum, hvor det er muligt at dykke ned i Kierkegaards liv og arbejde.”
Lea Friedberg (S):
“I Socialdemokratiet ser vi frem til, at København får endnu større glæde af Kierkegaards bidrag til både Danmarks- og filosofihistorien. I modsætning til filosoffen selv mener vi dog ikke, at forventningens glæde bliver den største, men frem til at Kierkegaards Hus bliver åbent for alle i København.”
Niels Peder Ravn (K):
”Konservative er utroligt glade for, at de øvrige partier bakker op om vores idé om et Søren Kierkegaard Hus. Kierkegaard er en af Københavns mest markante historiske figurer — kendt og elsket både lokalt og internationalt. Derfor er vi meget tilfredse med, at vi nu er meget tættere på at realisere vores vision om Søren Kierkegaard Hus.”
Klaus Mygind (SF):
“Jeg er meget glad for at Københavns Kommune nu er med til at sætte yderligere skub i etableringen af Søren Kierkegaard Hus.”
Claus Buch (V):
”Kierkegaard regnes ofte for at være den største danske filosof. Han var en kristen tænker og skrev med udgangspunkt i kristendommen både om filosofi, teologi og psykologi. Jeg er meget tilfreds med, at vi anerkender en så dygtig forfatter i Københavns Kommune og giver plads til ham i Danmarks hovedstad.”
Fakta:
- Politikerne i Kultur- og Fritidsudvalget har afsat 0,5 mio. kroner til at afdække de organisatoriske, juridiske, faglige, økonomiske og administrative aspekter ved udviklingen af Søren Kierkegaard Hus.
- Pengene finansieres fra puljen til Disponible Midler for 2024.
- Finansiering af selve huset forventes at kunne indgå i forhandlingerne om Budget 2026.
Kontakter
Pressekontakt Kultur- og Fritidsforvaltningen
Pressekontakt Kultur- og Fritidsforvaltningen
Modtager ikke SMS