Personale i Københavns Kommune lærer at spotte social kontrol af børn og unge
Fagpersoner i Københavns kommunen skal lære at identificere og handle, hvis de oplever børn og unge, der begrænses af deres familie i at vælge, hvilke fritidsaktiviteter de vil dyrke, hvilken kæreste de vil have, og hvem de vil være venner med – også kaldet social kontrol.
Kommunen har inviteret skoleledere, boligsociale medarbejdere, pædagoger, studievejledere på gymnasier, unge- og familiekoordinatorer samt virksomhedskonsulenter til kursus, hvor de deler ud af deres viden og kommer med input til kommunens indsats mod social kontrol.
Beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) siger:
”Det skal naturligvis være op til alle unge københavnere selv at vælge, hvem de vil være kæreste eller venner med, og hvilke fritidsaktiviteter de vil gå til. Det er derfor rigtig godt, at f.eks. skoleledere, boligsociale medarbejdere og pædagoger nu deler deres viden om, hvordan vi bedst forebygger og bekæmper social kontrol blandt børn og unge."
Og det er der behov for. Det viser Københavns årlige medborgerskabsundersøgelse for 2017. Her siger 16 pct. af de unge københavnere med ikke-vestlig baggrund, at de oplever social kontrol fra deres familie i form af, at de ikke må have en kæreste.
Der er kurser for fagpersonale i marts, april og til efteråret 2018. Til kurserne er der oplæg og debat om bl.a. dilemmaer og bekymringer hos minoritetsetniske forældre og de unges egne bud på at forebygge social kontrol og æresrelaterede konflikter.
Læs mere om forebyggelse af social kontrol i Københavns Kommune.