Arkivnyhed - Kan være forældet

Nu lanceres programmet for for Arkitekturhovedstad 2023

I 2023 er København valgt som arkitekturhovedstad af UNESCO og den internationale arkitektforening UIA. De første af de mange aktiviteter og events, der skal være i løbet af året er fastlagt, og første udgave af programmet klar.

2023 bliver et arkitekturår fyldt med events og projekter, der hylder og debatterer hovedstadens arkitektur og byudvikling.

Under overskriften ”Copenhagen in Common – Vi har byen til fælles” inviteres københavnere, danskere og byens gæster til at deltage i arkitekturårets mangfoldige program. Teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) glæder sig over at kunne dele første version af programmet med københavnerne:

Arkitekturåret skal være et år, hvor vi både hylder det smukke og det særlige ved Københavns arkitektur, og hvor vi også kan få sat skub i en bred diskussion om, hvordan arkitekturen kan understøtte udviklingen af en bæredygtig by.
Line Barfod
Teknik- og miljøborgmester

Program 1.0

Programmets første aktiviteter er allerede tilgængelige på hjemmesiden Copenhagen in Common – her kan man også læse mere om året, og hvordan man kan være med som partner, virksomhed eller helt almindelig københavner.

Det udvikles hele tiden videre i samarbejde med en række små og store kulturelle, kommercielle og faglige institutioner, under hovedtemaerne historie, hverdag og natur. Og netop partnerskaberne er en bærende søjle for hele året, forklarer Camilla van Deurs, der er stadsarkitekt i København:

“Som titlen på året angiver, så er arkitekturen noget, vi deler, noget vi er fælles om. Derfor er det en kæmpe styrke, at så mange forskellige aktører kommer til at bidrage til programmet. Jeg glæder mig enormt meget til et mangfoldigt program, som kun bliver bedre og bedre herfra, og indtil året starter,” siger hun.

Et år drevet af partnerskaber

Der er flere end 70 partnere på nuværende tidspunkt, som blandt andet tæller syv københavnske museer, der i 2023 alle laver udstillinger og særarrangementer, der smager af arkitektur og by – fra Nikolaj Kunsthals installation af miniaturehuse til Thorvaldsens særudstilling om Bindesbølls klassicistiske mesterværk.

Glyptoteket, Arbejdermuseet og Københavns Museum er også blandt årets bærende kræfter. Dansk Arkitektur Center er hovedpartner i Arkitekturhovedstad 2023 og spiller en nøglerolle i programmet bl.a. med gruppeudstillingen ‘Det vi har til fælles’ eller ’Copenhagen in Common’, der løber hen over sommeren 2023.

Jeg glæder mig enormt meget til et mangfoldigt program, som kun bliver bedre og bedre herfra, og indtil året starter.
Camilla van Deurs
Stadsarkitekt

Åbner i januar

Udover de store udstillinger bliver UNESCO-titlen fejret med en række events, der vil sætte hovedstadens arkitektur og byrum i centrum. Årets åbning finder sted på Rådhuspladsen i januar 2023, og afslutningen markeres ved et event i december samme år.

I marts afholdes det spændende arrangement Open House, hvor flere end 50 normalt lukkede bygninger åbner dørene for publikum.

I juni afholdes den spektakulære Københavnerpicnic for op mod 5000 mennesker, og i sensommeren afholdes et stort arrangement sammen med hovedpartneren Bevica Fonden, der har fokus på inklusion og tilgængelighed i byen.

UIA-kongres i centrum

Årets store faglige og internationale begivenhed er verdenskongressen for arkitekter ‘UIA World Congress of Architects 2023 Cph’, der afholdes i Bella Center i juli. Her forventes 10.000 internationale deltagere. Københavns årlige arkitekturfestival Copenhagen Architecture Festival CAFx ligger samtidig med denne.

Fakta

  • Der er på nuværende tidspunkt over 70 forskellige partnere til fejringen af titlen som Arkitekturhovedstad 2023.
  • Bevica Fonden, der arbejder for lige muligheder for mennesker med funktionsnedsættelse, og Dansk Arkitektur Center (DAC) er hovedpartnere. Sidstnævnte laver gruppeudstillingen Copenhagen in Common – Det vi har til fælles, samt det store event Open House.
  • En række arkitektvirksomheder planlægger aktiviteter i 2023, bl.a. Henning Larsen/Rambøll, Vilhelm Lauritzen Arkitekter, Rønnow Leth & Gori, Sweco Architects, BIG mfl. både i form af åbent hus, rundvisninger, pop-up-projekter og midlertidige projekter, som fx Velux og Effekts Boligværksted i Jernbanebyen.
  • World Capital of Architecture dækker hovedstaden og har partnere i hele regionen.

Kontakt

Teknik- og Miljøforvaltningen

Rådhuspladsen 1

1550 København V