Nu er København verdens arkitekturhovedstad
2023 står i arkitekturens tegn i København.
Danmarks hovedstad er nemlig hele verdens hovedstad for arkitektur, da København i 2023 kan bryste sig af titlen som UNESCO-UIA World Capital of Architecture.
Det markeres med et væld af arrangementer over hele byen gennem hele 2023, som skabes af Københavns Kommune, en række samarbejdspartnere og ikke mindst københavnerne selv.
Teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL), der er vært for den officielle indvielse sammen med overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S), glæder sig til at komme i gang:
“Arkitektur er meget mere end bare smukke bygninger. Det er også en del af løsningen på de udfordringer med klimakrise, boligmangel og social skævvridning, vores by står over for. Det er danske arkitekter og byplanlæggere allerede gode til. Men jeg glæder mig til at udveksle viden og ideer med københavnerne og vores internationale gæster om, hvordan vi sammen kan skabe en endnu bedre hovedstad, som er tilgængelig for alle,” siger hun.
Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen udtaler:
”Jeg er stolt af, at København er udnævnt til Arkitekturhovedstad. Det er et helt unikt vindue til at vise verden, hvad vi kan indenfor arkitektur, byudvikling og bæredygtighed, og det er en vigtig anledning til dialog om udviklingen af fremtidens hovedstad. Hvis København skal fortsætte med at være blandt verdens bedste byer, skal vi sammen takle tidens store udfordringer - klimaforandringer, stigende vandstande, manglen på boliger, ophobet jord fra byggeprojekter, og en metro, der er ved at sande til i sin egen succes. Med over 300 aktiviteter i løbet af Arkitekturåret ser jeg frem til spændende samtaler om byens udvikling sammen med københavnerne og gæster fra udlandet.”
Arkitekturåret skydes officielt i gang i dag kl. 10 på Københavns Rådhus. H.K.H. Kronprinsen er protektor for Arkitekturåret og holder tale ved den officielle åbning.
Klokken 12 er der præmiere på udstillingen “Martin Nyrops tegnestue – Skabelsen af Københavns Rådhus” på Rådhusets loft, som senere på måneden åbnes for offentligheden, hvor alle kan få et indblik i arkitektens arbejdsrum.
På Kongens Nytorv åbner udstillingen ”Reflections in Common”, som fra i dag og til oktober bliver et refleksionsrum for Arkitekturhovedstad 2023. I et spejlkabinet kan publikum se sig selv, hinanden, byen og naturen i et nyt perspektiv.
Den cirkelrunde spejlkonstruktion spejler Kongens Nytorvs historiske bygninger, og indenfor gemmer sig et uendelighedslandskab, der ændrer karakter, som årstiderne skifter.
Om aftenen tændes lysværket White Beams fra Rådhustårnet og lyser mod Københavns ti bydele – værket er lavet i partnerskab med Copenhagen Light Festival.
Udover de store udstillinger bliver UNESCO-titlen fejret med en række events, der vil sætte hovedstadens arkitektur og byrum i centrum. Til marts afholdes det spændende arrangement Open House, hvor flere end 50 normalt lukkede bygninger åbner dørene for publikum.
I juni afholdes den spektakulære Københavnerpicnic for op mod 4000 mennesker, og i sensommeren afholdes et stort arrangement sammen med hovedpartneren Bevica Fonden, der har fokus på inklusion og tilgængelighed i byen.
Der er flere end 120 partnere, som blandt andet tæller syv københavnske museer, der i 2023 alle laver udstillinger og særarrangementer, som smager af arkitektur og by – fra Nikolaj Kunsthals installation af miniaturehuse til Thorvaldsens særudstilling om Bindesbølls klassicistiske mesterværk. Glyptoteket, Arbejdermuseet og Københavns Museum er også blandt Arkitekturårets bærende kræfter.
Som inspiration til, hvordan man kan favne flest mulige til årets events, er der sammen med hovedpartner Bevica Fonden blandt andet udarbejdet en tilgængelighedsguide og afholdt workshops for arrangørerne.
"Det handler ganske enkelt om at forsøge at skabe lige muligheder for deltagelse – uanset hvilke funktionsevner man har," siger fondens direktør, Marianne Kofoed.
Dansk Arkitektur Center er også hovedpartner i Arkitekturåret og spiller en nøglerolle i programmet blandt andet med gruppeudstillingen ”Det vi har til fælles”, der løber hen over sommeren 2023. Herfra siger vicedirektør Dorthe Weinkouff Barsøe:
”Dansk Arkitektur Center vil bøje arkitekturens vigtighed i neon gennem et stærkt program af udstillinger, guidede ture, familieworkshops, debatter, podcasts, events mm. Oplevelser alle kan deltage i, uden særlige forudsætninger. Bl.a. åbner vi den første permanente udstilling, der dækker arkitektur i Danmark fra vikingetiden og ind i fremtiden og så bliver der ikke mindre en tre forskellige arkitekturløb i byen, det første i forbindelse med Copenhagen Light Festival.”
Årets store faglige og internationale begivenhed er verdenskongressen for arkitekter ‘UIA World Congress of Architects 2023 Cph’, der afholdes i Bella Center i juli. Her forventes 10.000 internationale deltagere.
Flere af årets festivaler er også med i Arkitekturhovedstad – det gælder Lysfestivalen, Københavns årlige arkitekturfestival Copenhagen Architecture Festival CAFx, Chart, Art Week og Golden Days.
Også i Wonderful Copenhagen, der markedsfører hovedstaden internationalt som Arkitekturhovedstad, er der begejstring at spore:
”Titlen som verdens Arkitekturhovedstad 2023 følger med hovedstadens værtskab af arkitekternes verdenskongres, som vi i 2017 vandt hertil i samarbejde med blandt andre Arkitektforeningen og Realdania. Selvom de internationale videnskongresser typisk beskæftiger sig med et afgrænset fagfelt, har de generelt stort potentiale for at skabe bred samfundsværdi, og det er UIA World Congress of Architecture et rigtig godt eksempel på. Titlen giver os samtidig en kæmpe mulighed for at brande og markedsføre Danmarks hovedstad internationalt med afsæt i arkitektur, og det er vi i fuld gang med,” siger Mikkel Aarø-Hansen, administrerende direktør i Wonderful Copenhagen.
Se hele programmet på arkitekturhovedstad.kk.dk
For yderligere information
Kontakt til teknik- og miljøborgmester Line Barfod og øvrige spørgsmål til Arkitekturhovedstad 2023 via pressetelefonen 23 27 80 90 eller presse@tmf.kk.dk
Kontakt til overborgmester Sophie Hæstorp Andersen, kontakt pressekonsulent Anette Amalie Juhl Lindschouw på tlf. 26 13 65 49 eller ig9q@kk.dk
Fakta
UNESCO-UIA World Capital of Architecture afvikles i samarbejde med flere end 120 partnere.
Bevica Fonden, der arbejder for et inkluderende samfund, som er indrettet til alle – uanset funktionsevne, Dansk Arkitektur Center og Wonderful Copenhagen, der markedsfører hovedstaden internationalt som arkitekturhovedstad, er hovedpartnere i Arkitekturåret. Dansk Arkitektur Center laver blandt andet gruppeudstillingen ”Copenhagen in Common – Det vi har til fælles”, samt den store event Open House til marts.
En række arkitektvirksomheder planlægger aktiviteter i 2023, bl.a. Henning Larsen/Rambøll, Vilhelm Lauritzen Arkitekter, Rønnow Leth & Gori, Sweco Architects, BIG mfl. både i form af åbent hus, rundvisninger, pop-up-projekter og midlertidige projekter, som fx Velux og Effekts Boligværksted i Jernbanebyen.
World Capital of Architecture dækker hovedstaden og har partnere i hele regionen.
Der er over 300 events og aktiviteter i programmet for Arkitekturhovedstad 2023.
Udstillingen “Martin Nyrops tegnestue – Skabelsen af Københavns Rådhus” er udarbejdet i et samarbejde mellem Københavns Rådhusbetjente, Københavns Ejendomme, Københavns Museum, Københavns Stadsarkiv og scenograf Cicki Lakha.
Fra tirsdag den 17. januar bliver det muligt for offentligheden at booke en rundvisning i udstillingen. Der vil være rundvisninger fredage frem til december både klokken 11 og 14.
Ved åbningseventen vil teknik- og miljøborgmester Line Barfod overrække en præmie til vinderen af en arkitektkonkurrence for studerende ved Det Kongelige Akademi om en nyfortolkning af Rådhustårnet. Rådhustårnet gennemgår fra februar til december 2023 en renovering, og vinderforslaget vil i den forbindelse blive illustreret på stillads-banneret.