Arkivnyhed - Kan være forældet

Nu bliver rådhustårnet pakket ind

Snart vil et af Københavns mest kendte vartegn ikke ligne sig selv. Rådhustårnet skal renoveres og vil være pakket ind fra top til tå resten af 2023.
Billede
Billede af Københavns Rådhus

I over 100 år har rådhustårnet på Københavns Rådhus tårnet sig op over Indre Bys tage, hjulpet generationer af københavnere med at holde styr på tiden og bragt danskerne ind i det nye år med det ikoniske klokkespil nytårsaften. Men meget snart er det et lidt andet syn, der møder en, når man spejder efter et af hovedstadens mest ikoniske vartegn. Rådhustårnet på Københavns Rådhus skal nemlig under kærlig behandling resten af året og pakkes derfor ind fra top til tå.

”Københavns Rådhus er en stor del af byens identitet og sjæl - alle københavnere har et forhold til bygningen. Det skal vi værne om. Det er vigtigt, at vi passer godt på rådhuset, så vi sikrer, at den by, vi giver videre til vores børn og børnebørn, kan fortælle vores fælles historie. Jeg glæder mig til at følge med i renoveringen fra gangene på rådhuset"
Sophie Hæstorp Andersen
Overborgmester

Rådhustårnet er med sine 105 meter udsat for vind og vejr, og renoveringen sker derfor for at sikre rådhustårnet i mange årtier fremover. Det er blandt andet fuger, teglsten og mursten, der skal udskiftes, vinduer, der skal males og udsigtsbalkonerne, der får renoveret sten og gulv. Der vil også blive foretaget forstærkninger i konstruktionens afstivning.

Københavnerne bliver dog ikke snydt for udsigten til et tårn under renoveringen. Sammen med Det Kongelige Akademi udskrev Københavns Kommune tidligere på året en konkurrence om at tegne et rådhustårn anno 2023, og vindertegningen kommer til at pryde den ene side af det store net. Når renoveringen er færdig, er det Nyrops gamle rådhustårn, der igen vil pryde byens silhuet.

Synet af et indpakket rådhustårn vil måske vække minder for nogen - det er nemlig ikke første gang, det sker. I to år fra 1975 til 1977 gennemgik rådhustårnet en større renovering, hvor toppen også var dækket ind. Denne gang forventer Økonomiforvaltningen, at stilladset er nedtaget igen ved udgangen af 2023.

Københavns Kommune vil tilbageføre taghus til sin oprindelige form

Taghuset, som beskytter vindeltrappen op til balkonen på rådhustårnet, er udtjent og skal også udskiftes i forbindelse med renoveringen. Københavns Kommune kunne gennemføre en omfattende betonrenovering, men under forarbejdet fandt man ud af, at taghuset slet ikke er det originale taghus. Arkitekt Martin Nyrops gamle tegninger afslørede nemlig, at det oprindelige taghus var udført i fyrretræ og ikke beton som det nuværende. Men træhuset tålte sandsynligvis ikke sliddet fra vejret, og blev i 1914 udskiftet til det nuværende i beton – altså knap 8-9 år efter indvielsen af rådhuset.

Nu er Københavns Kommune imidlertid i dialog med Slots- og Kulturstyrelsen om at tilbageføre taghuset til sin originale form i træ fra 1905, denne gang i en udgave så det holder i mange årtier. Kommunen planlægger at montere glaspartier ved balkonerne for at beskytte tårnet og taghuset.

Der er lukket for rundvisninger til rådhustårnet, mens renoveringen pågår. Efter renoveringen vil det igen være muligt at komme op i rådhustårnet og nyde udsigten over byen.

 

Billede
Original tegning af taghuset i træ.
Original tegning af taghuset i træ.

Fakta

  • Indpakningen af rådhustårnet begynder nu, og fra cirka midten af april og resten af 2023 er rådhustårnet helt pakket ind fra gadeniveau til tagniveau.

     
  • Det store hovedentrepriseprojekt inklusive glasinddækning og nyt taghus ventes at koste cirka 10 mio. kr.

     
  • Rådhustårnet er 105,6 meter højt og var Københavns højeste punkt, da rådhuset stod færdigt i 1905. Det er stadig et af byens højeste tårne.

     
  • Rådhusklokkerne vil under renoveringen fortsat spille sin kendte melodi, men det vil ikke være muligt at se tårnuret.

     
  • Afbildningen af vinderprojektet af arkitektkonkurrencen på rådhustårnets indpakning sker i forbindelse med, at Københavns Kommune er udråbt som Arkitekturhovedstad i 2023. I den anledning sætter kommunen også fokus på rådhuset med en ny særudstilling om bygningens tilblivelse og arkitekten bag, Martin Nyrop. I udstillingen, der åbner op for normalt skjulte rum under rådhusets loft, kommer man tilbage til år 1900 og oplever en iscenesættelse af Nyrops tegnestue, som den kunne have set ud, baseret på fotografier fra tiden.

     
  • Der er mulighed for at opleve udstillingen hver fredag resten af året som led i en ugentlig rundvisning på rådhuset, eller på en månedlig særomvisning med fokus på rådhusets arkitektur.

Original tegning af taghuset i træ.

Tegning af taghuset i sin nuværende form i beton.

Kontakt

For yderligere oplysninger eller kontakt til overborgmester Sophie Hæstorp Andersen, kontakt pressekonsulent Nikolai Evereth Hansen, tlf. 4044 7446, mail p33u@kk.dk.