Arkivnyhed - Kan være forældet

Kvinder i København skal have bedre hjælp efter fødsler

Nybagte mødre, som bliver ramt af gener og komplikationer efter fødsel, skal fremover tilbydes bedre opfølgning og genoptræning – og mere af det. Der er for lidt hjælp i dag, mener budgetpartier på Københavns Rådhus.

For mange kvinder kan det være forbundet med store fysiske gener at komme sig efter en fødsel. Men i dag lades en stor gruppe kvinder i stikken efter overstået fødsel og udskrivelse fra hospitalet, fordi der er få tilbud i regionalt regi om efterfødselshjælp. Og de tilbud, der findes, gives til de mest komplicerede tilfælde. Nu vil politikerne på Københavns Rådhus sikre bredere og mere tilgængelig efterfødselshjælp, så flere kvinder undgår langvarige fysiske mén og komplikationer.

”I dag er det sådan, at hvis du får en knæoperation, så følger der masser af opfølgning og genoptræningstilbud med. Men føder du et barn, så er der stort set ingen opfølgning overhovedet eller tilbud om genoptræning efter udskrivelse fra hospitalet. Det er på trods af, at en fødsel er en enorm fysisk kraftanstrengelse, som for mange kvinder varer mange timer og medfører forskellige fysiske komplikationer. Det kan vi ikke være bekendt,” siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

Derfor bliver der nu afsat godt 5 millioner kroner over de næste fire år til efterfødselstilbud til kvinder i København. Det fysiske tilbud består af undersøgelse og afklarende samtale, behandling og superviseret individuel og gruppebaseret træning for kvinder, der oplever komplikationer relateret til fødsel og graviditet. Senere i år åbner desuden et onlinetilbud som supplement.

400 forløb årligt til overset gruppe

De gener og komplikationer, som flere kvinder oplever efter fødsel, har betydning for livskvalitet, seksualitet og sundhed. Det er komplikationer, som ofte ikke imødekommes af det regionale sygehusvæsen.

”Jeg synes, det er en meget overset gruppe, som der slet ikke er nok fokus på i regionens tilbud. Nu opretter vi et nyt kommunalt tilbud. Og det er ikke en dag for tidligt. Patienterne skal ikke lades i stikken. Genoptræning og fysisk aktivitet efter fødsel understøtter heling og forebygger varige mén, ligesom fødselstræning under graviditet giver en bedre fødsel,” siger Sisse Marie Welling.

Med den nyligt indgåede budgetaftale afsættes midler til to terapeuter med specialviden om efterfødselskomplikationer. Det er forventningen, at der kan afvikles 400 efterfødselstilbud årligt. Forløbet indfases over to år med 200 forløb i 2025 og fuld indfasning med 400 forløb i 2026.

Hospitaler, privat praktiserende gynækologer, almen praksis og kommunale sundhedsplejersker kan henvise til tilbuddet.

Fakta

  • Halvdelen af alle fødende kvinder får bristninger i underlivet efter fødslen, men i dag er det kun de allermest alvorlige tilfælde, der henvises via en genoptræningsplan til et kommunalt tilbud.
  • Op mod 30% af de fødende kvinder oplever inkontinens, men de får i dag ikke tilbud om inkontinensbehandling.
  • Flere end halvdelen af kvinder, som har født, oplever, at mavemusklerne glider lidt eller meget fra hinanden under graviditeten. I langt de fleste tilfælde er behandling ikke påkrævet, men vejledning og undervisning om tilstanden er vigtig for kvinder, der har behov. Dertil kommer usikkerhed om, hvilken og hvor meget fysisk aktivitet man kan deltage i som nybagt mor, og det fører til, at mange bliver fysisk inaktive.
  • Det nye efterfødselstilbud vil – ud over at tilbyde behandling og træning – også kunne hjælpe kvinder med overblik over de øvrige efterfødselstilbud i den private og kommunale sektor og vejlede kvinderne om, hvor der er tilbud i den fødendes nærområde, som matcher behovet. Tilbuddet tænkes dermed sammen med eksisterende netværk og frivillige organisationer.
  • Tilbuddet sammentænkes med det nyudviklede digitale undervisningstilbud ‘efter fødslen’, som også udbydes af Københavns Kommune med opstart senere på året. Det er et gratis onlinetilbud målrettet alle kvinder, der har født, og deres partnere. Tilbuddet indeholder træningsvideoer og information udviklet i samarbejde med relevant sundhedspersonale.

Kontakt

Rune Gleerup

Pressekonsulent

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen