Københavns Kommune inviterer til debatmøde om legalisering af cannabis
For få uger siden barrikaderede flere christianitter indgangene til Pusher Street i håbet om at holde hashsælgerne ude. Selvom der ikke gik mange timer, før boderne var åbne på Pusher Street igen, er signalet fra christianitterne ikke til at tage fejl af: Christiania skal befries fra bandernes og rockernes tyranni.
Det er den samme gordiske knude, der har været genstand for debat i årevis i Københavns Kommune, hvor Borgerrepræsentationen fem gange har bedt skiftende regeringer om tilladelse til at legalisere cannabis i hovedstaden på forsøgsbasis. Svaret har dog været det samme hver gang og igen for ganske nyligt: Nej.
Derfor inviterer Københavns overborgmester nu på vegne af Borgerrepræsentationen til debatmøde for at sætte gang i en nuanceret debat om fordele og ulemper ved legalisering. Det sker efter, at overborgmesteren har taget initiativ til at samle bl.a. Fonden Fristaden, Justitsministeriet og Københavns Politi for at lave en samlet helhedsplan med Københavns Kommune, der nedlægger Pusher Street.
”For mig er der ingen tvivl om, at legalisering er et af flere værktøjer, vi skal bringe i spil, for at undergrave det kriminelle marked. Jeg respekterer, at det er et spørgsmål, der deler vandene. Men jeg håber, vi nu kan sætte gang i en nuanceret debat,” siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S), der også for få dage siden har opfordret Christianias mange besøgende til at boykotte Pusher Street.
Debatmødet foregår d. 18. september i Islands Brygge Kulturhus fra kl. 16.30-18.30, og alle er velkomne med tilmelding. Førende eksperter på området og kommunal- og folketingspolitikere vil deltage i arrangementet.
Et bredt flertal i Borgerrepræsentationen står bag forslaget om legalisering af cannabis med brug af Københavnermodellen, som er en treårig forsøgsordning med kontrolleret legalisering af hash. Den går overordnet ud på, at +18-årige med adresse i Danmark legalt kan købe højst 5 gram hash i fem til seks kommunale udsalgssteder i København. Forretningerne skal være bemandet med særligt uddannet personale, der skal kunne skabe kontakt til brugerne, udøve relevant forebyggelse, spotte misbrug og brobygge til behandling. Samtidig skal produktionen være lovlig og foregå i offentlig regi i Danmark, for at forebygge, at der sker indblanding fra illegale miljøer samt sikrer, at der ikke er privatøkonomiske incitamenter til at øge salg og produktion.
I forbindelse med den politiske behandling er de internationale erfaringer på området også indsamlet, da flere vestlige lande har legaliseret cannabis. Et af de seneste lande er vores naboland Tyskland, hvor regeringen for nylig har fremlagt et lovforslag om legalisering af cannabis, som forventes vedtaget senere i år.
Tid og sted
Dato: Mandag d. 18. september 2023
Tid: 16.30-18.30
Sted: Salen i Kulturhuset Islands Brygge
Tilmelding er nødvendig.
Presse
For kontakt til overborgmester Sophie Hæstorp Andersen, kontakt pressemedarbejder Julie Bender Thomsen på 2337 6077 eller t53e@kk.dk
For pressetilmelding til debatmødet, kontakt presse.okf@kk.dk