Københavnere venter for længe på hjælp til at håndtere stress, angst og depression

Københavnere der slås med symptomer på stress, angst eller depression skal ikke vente længere end seks uger på at få hjælp. Derfor har et flertal på rådhuset nu afsat knap 37 millioner kroner til at bringe ventetiden ned.

Rigtig mange københavnere kæmper med mental mistrivsel, og det kan gå ud over den enkeltes livskvalitet, uddannelse, arbejdsliv og sociale fællesskaber.

Tilbuddene om hjælp er de seneste år vokset i omfang, men efterspørgslen fortsætter med at stige. Det betyder, at alt for mange københavnere må vente med at komme i gang med at få det bedre. Men nu skal den gennemsnitlige ventetid på forløb ned – gerne til omkring seks uger, mener sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

”Der er desværre stadig rigtig mange, som slås med den mentale sundhed i vores by. Og der er stor efterspørgsel på vores tilbud. De københavnere, der hver dag kæmper med mental mistrivsel, risikerer at blive syge, hvis de skal vente for lang tid på hjælp. Derfor har jeg sammen med mine kolleger på rådhuset afsat midler til at få bragt ventetiden ned,” siger Sisse Marie Welling.

Markant flere forløb

I løbet af en 14 dages periode oplever hver 10. københavner over 16 år symptomer på angst eller depression. Det er samlet set 50.000 københavnere i hver kategori. Samtidig har hver tredje følt sig stresset inden for den seneste måned. Det er 165.000 københavnere. Det viser tal fra den seneste Sundhedsprofil for Region Hovedstaden og hovedstadskommunerne.

I København Kommunes Center for Mental Sundhed har psykologerne succes med stress-, angst- og depressionsforløb målrettet unge og voksne. Men behovet er vokset, og antallet af henvisninger er steget over en årrække. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forudser, at udviklingen vil forsætte i de kommende år.

I dag gennemføres der på kommunens center årligt knap 2.700 stress-, angst- og depressionsforløb til unge og voksne og godt 4.000 visitationssamtaler. Med den nye budgetaftale afsættes yderligere 37 millioner kroner til området, så kapaciteten kan øges. Det betyder, at der fra 2025 til 2028 kan gennemføres mellem 650 og 900 flere unge- og voksenforløb end i dag – og mellem 1.100 og 1.500 flere visitationssamtaler.

”At sætte tidligt ind er netop det, vi er gode til i kommunerne. Hvis vi kan forebygge og undgå, at problemerne vokser sig store og borgerne bliver til patienter, er det langt det bedste for det enkelte menneske. Og det er billigere for samfundet end at skulle reparere på problemerne, når de har vokset sig store,” siger Sisse Marie Welling.

Læs mere om tilbuddene i Center for Mental Sundhed og hvordan man henvises her

Nedbringelse af ventetid til angst-, stress- og depressionsforløb er en del af en samlet styrkelse af Københavns Kommunes tilbud vedrørende mental sundhed. I byens budget for de kommende år er der også afsat godt 14,5 mio. kr. til at nedbringe ventetiden på psykologsamtaler til ældre. Desuden er der afsat knap 2,8 mio. kr. årligt til at fortsætte tilbuddet ’Ung på vej’, som henvender sig til 13-15-årige skoleelever i mistrivsel – og deres familier. Og endelig er der afsat 2,4 mio. kr. til at sætte ’mental sundhed’ på skoleskemaet på flere ungdomsuddannelser.

Yderligere information:

Rune Gleerup

Pressekonsulent

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen