Idéoplæg om omdannelse af Bispeengbuen på vej
Hvordan skal området omkring Bispeengbuen indrettes, hvis Bispeengbuen rives ned, og trafikken føres under jorden? Det er det store spørgsmål, som skal besvares i et idéoplæg, Københavns og Frederiksberg Kommuner har bestilt.
Ideoplægget lægger op til en bred borgerinddragelse og forløber i to faser fra august 2021 til medio 2023. I første fase skal der udarbejdes forslag til vision og handlemuligheder ud fra to hovedscenarier. Det ene lægger op til, at der både skal etableres ny bebyggelse og byrum i området, mens det andet lægger op til, at der kun skal etableres et nyt grønt byrum. Begge modeller skal tage højde for håndtering af regnvand i området.
Når den del af oplægget er klar i sommeren 2022, skal Frederiksberg og Københavns Kommuner træffe politisk beslutning om, hvorvidt de ønsker at gå videre med et af scenarierne, og – i givet fald – hvilket. Hvis dette besluttes, skal der udarbejdes en helhedsplan, og på basis af den træffer kommunerne den endelige politiske beslutning om idéoplægget i sommeren 2023. Sideløbende med arbejdet med idéoplægget arbejder kommunerne for at få en fælles plan med staten, der ejer Bispeengbuen.
Teknik og Miljøborgmester i København, Ninna Hedeager Olsen (EL), ser frem til idéoplægget:
Formand for By- og Miljøudvalget i Frederiksberg Kommune, Jan E. Jørgensen (V), lægger også stor vægt på arbejdet, der venter:
Idéoplæggets udgangspunkt er en løsning, hvor trafikken føres under jorden i en tunnel med tre spor i hver retning. Det er dog muligt, at oplægget udvides med et supplerende hovedscenarie af en etapeløsning med en delvis nedrivning af Bispeengbuen. Det forudsætter dog, at der afsættes midler dertil i kommende budgetforhandlinger i Københavns Kommune.
Frederiksberg og Københavns Kommuner har hver afsat 1,5 millioner kroner til at få udarbejdet idéoplægget. Opgaven har været i EU-udbud, som medførte prækvalifikation af fem firmaer, hvor Tegnestuen Vandkunsten A/S med underrådgivere (KOMMON, Skaarup Landskab, Via Trafik, BACTOCON Sønderborg, LNH Water og Realise) vandt opgaven.
Kontakt
Teknik- og Miljøforvaltningen
Rådhuspladsen 1