En kærlig hånd til Sundholm
Byggepladsen mellem bygning 16 og bygning 20 på Sundholm ligner et spil Tetris. Der er ikke meget plads til materiale, udstyr, biler og håndværkere, men alligevel fungerer det gnidningsfrit og det omfattende renoveringsarbejde på Herbergscentret er i fuld gang.
Lige nu er det bygning 16, der er under ombygning, mens bygning 20 fungerer som herberg for de udsatte mennesker, der har behov for et midlertidigt tag over hovedet.
”Borgerne er nysgerrige og kommer ned og kigger på byggepladsen og vil gerne vide, hvornår bygningerne er klar. Vi har skærmet byggepladsen af med høje brædder, så borgerne ikke kommer til at gå ind på byggepladsen, men der er stor forståelse for arbejdet. Borgerne lever voldsomme og kaotiske liv, så de er generelt gode til at tilpasse sig nye omstændigheder. Det er de også nødt til på gaden”, siger Jonas Lindstad, der er leder af Herbergscentret.
Når renoveringen er færdig i foråret 2024, vil rammerne for den sociale indsats være markant forbedret. Bygningerne gennemgår en total indre renovering. Der vil være nyindrettede værelser, store opholdsstuer og fælles køkkener. Der vil opleves en stor synlighed mellem medarbejdere i receptionen og borgerne i indgangspartiet via et større glasparti. I det færdige Herbergscenter vil der være 64 pladser plus otte såkaldte plejepladser, der vil flytte fra det nuværende Forchhammersvej på Frederiksberg.
Borgere er hårde ved sig selv og ved bygningerne
Medarbejderne har været med i hele processen, og har blandt andet arbejdet med temaer som hjemlighed, sikkerhed og robusthed.
”Det er en kaotisk borgergruppe, som vi har her. De er hårde ved sig selv, og er også hårde ved bygninger og inventar. De nye værelser bliver indrettet bedst muligt til at kunne modstå hårdt brug. Det er ikke meningen, at borgerne skal bo her længe, så stedet fremstår enkelt og ligetil. Det betyder samtidig, beboerne deles om bade- og toiletforholdene. Køkkener og fællesarealer er nytænkt og designet til bedre at kunne opfylde mange behov”, forklarer Jonas Lindstad.
Bygningerne har virkeligt trængt til en kærlig hånd, sådan at medarbejderne bedre kan være med til at tage sig af borgere med akutte problemer.
”Vi arbejder med socialt udsatte mennesker, der har svært ved at begå sig i samfundets almindelige rammer. Fra Herbergscentret kommer de ofte videre til et mere varigt botilbud eller måske en skæv bolig. Flertallet er typisk ikke i målgruppen for egen bolig. Vi ser desværre, at ensomhed skubber dem tilbage til selskabet, stofferne og Sundholm”, siger han.
Geometrien er givet
Når bygningerne er renoveret, skal de leve op til de behov brugerne har og selvfølgelig til dagens standarder for byggeri. Det fortæller Andreas Skov Petersen, der er projektleder i Byggeri København.
”Sundholm er bevaringsværdige bygninger. Det er en interessant opgave at arbejde med faste mure og etager, men samtidig forandre bygningen markant indefra. Geometrien er givet, men vi arbejder med at forstærke bygningernes iboende kvaliteter som højt til loftet og store vinduer. Eksempelvis bliver værelser uden nedhængte lofter så de opleves som luftige og rummelige”, siger han.
Et andet eksempel er på nye tiltag i bygningerne er det tågesprinkleranlæg der installeres. Tågesprinkling kræver mindre vand og derved et mindre vandreservoir end traditionel sprinkling, og så giver det ikke så voldsomme vandskader, da der kommer mindre vand ud ved igangsættelse.
”Vi har ofte brandvæsenet på besøg, da borgerne sidder og ryger på værelserne uden lige at tænke på at lufte ud. Den tykke røg fra rygning har en tendens til at sætte vores nuværende røgalarmer i gang, men de nye alarmsystemer skal gøre det sværere at starte falske alarmer og derved tilkalde brandvæsenet unødigt”, håber Jonas Lindstad.
Når bygning 16 er klar til brug midt 2023, starter renoveringen af bygning 20. På den måde kan Herbergscenteret holde åbnet under hele renoveringen.
Fakta om renoveringen
- Herbergscentret består ud over bygning 16 og 20 også af Natcafeen i bygning 36. Sygeplejeklinikken på Sundholm stadig vil være en del af bygning 20 efter renoveringen. Herudover vil Plejeafdelingen flytte ind i bygning 20.
- Anlægsbudgettet for renoveringen er 93 mio. kr. eksl. erstatningspladser, montering og inventar.
- Projektet ivaretages i tæt samarbejde mellem Københavns Kommune og den strategiske partner DSP Plus, der i denne sammenhæng består af entreprenøren Jakon, Rørbæk og Møller arkitekter samt EKJ rådgivende ingeniører.