Arkivnyhed - Kan være forældet

Borgmestre underskriver venskabsbyaftale mellem hovedstæder i Kyiv

Båndene mellem Danmark og Ukraine knyttes nu endnu tættere sammen af ny aftale.

De to hovedstæder København og Kyiv har indgået en venskabsbyaftale med et fælles ønske om samarbejde, kulturel udveksling og hjælp til bæredygtig byudvikling, når Kyiv skal genopbygges efter krigen.

”I København vil vi gøre alt, hvad vi kan, for at hjælpe Kyiv og ukrainerne. Venskaber er utrolig dyrebare i svære tider, ikke bare i en menneskelig sammenhæng, men også mellem to hovedstæder. Jeg er derfor utrolig glad for, at Kyiv og København nu er venskabsbyer,” siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S), som under et besøg til Kyiv sammen med beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken, underskrev aftalen på vegne af København.

Det var Kyivs borgmester Vitaliy Klitschko, der kontaktede overborgmesteren med anmodning om, at København og Kyiv skulle indgå en venskabsbyaftale. Selvom Københavns Kommune ellers er gået bort fra at indgå generelle venskabsbyaftaler, har kommunen fraveget det princip på grund af den kritiske situation i Ukraine og planerne om at indgå et meget konkret samarbejde om genopbygning. 

"I dag underskrev vi venskabsbyaftalen mellem Kyiv og København. Danmarks hovedstad er en avanceret moderne europæisk storby med høje levestandarder og social sikring, som beskytter sine borgere, miljø og sikkerhed. Kyiv er interesseret i Københavns erfaringer og et effektivt samarbejde med hovedstaden," siger Kyivs borgmester Vitaliy Klitschko.

Ruslands invasion af Ukraine har siden februar 2022 også sat aftryk i København, hvor der bor en del ukrainere. De seneste tal viser, at der er visiteret ca. 3090 ukrainske flygtninge til kommunen, hvor både private borgere, erhvervslivet og kommunen bidrager til den vigtige opgave med at hjælpe ukrainere, der er flygtet hertil.

Som en del af den nye venskabsbyaftale skal københavnske erfaringer på veteranområdet nu også komme Kyiv og de mange ukrainske veteraner til gavn, fortæller beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken (V):

”Denne venskabsbyaftale bliver til i en krigstid med store menneskelige konsekvenser. I København er vi årets veteranby og har god erfaring med at hjælpe krigsveteraner videre i livet med job og uddannelse. Som en del af vores venskabsbyaftale med Kyiv, skal vi nu have bragt den viden og erfaring i spil, så vi i samarbejde med Ukraine kan hjælpe ukrainske veteraner,” siger Jens-Kristian Lütken.

Fakta

Venskabsbyaftalen betyder, at København og Kyiv skal samarbejde om følgende overordnede punkter:

  • Kulturel udveksling, eksempelvis kunst, udstillinger og filmforevisninger fx for ukrainske flygtninge
  • Sommerlejr i København for ukrainske børn
  • Udveksling af viden om lommeparker og klimatilpasning
  • Udveksling af viden om støjhåndtering
  • Udveksling af viden om IT-løsninger
  • Samarbejde og erfaringsudveksling om indsatser for veteraner
  • Samarbejde om byggeri, vandhåndtering, affaldshåndtering, infrastruktur og mobilitet på længere sigt
  • I første omgang vil aftalen være gældende for en treårig periode med mulighed for forlængelse.

 

Kontakter

  • Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen via pressechef Thomas Søie 2052 9786
  • Beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken via presse- og kommunikationschef Steffen Kjær 23821294