Ældre københavnere i mistrivsel skal have hurtigere hjælp

Budgetpartierne på Københavns Rådhus er enige om at afsætte godt 14,5 millioner kroner til at nedbringe ventetiden på gratis psykologsamtaler til ældre.

Nogle ting kan blive sværere, når du bliver ældre. Du kan ikke det samme som før. Måske har du mistet din livsledsager eller er ramt af sygdom. Måske fylder tanker om døden og livets afslutning. Alt sammen er det påvirkninger, der kan få livet til at føles mere tungt, trist og måske endda meningsløst.

De fleste ældre københavnere trives heldigvis og har det godt, men dem der har brug for hjælp, skal have hjælpen hurtigere. Det er der enighed om blandt politikerne på rådhuset.

På Center for Mental Sundhed i Københavns Kommune tilbydes ældre københavnere over 65 år gratis samtaler med psykologer, som er specialiserede i netop trivselsrelaterede udfordringer i forhold til at blive ældre. Men efterspørgslen på samtalerne er så stor, at ventetiden sidste år var oppe på 14 uger.

”Vores mentale helbred er helt afgørende for vores livskvalitet. Derfor er det vigtigt, at vi fortsætter med at styrke de indsatser, som kan hjælpe til bedre trivsel for både unge, voksne og ældre københavnere. Om det er ensomhed, angst eller depression, så kan problemerne vokse sig så uoverskuelige, at det er svært bare at bevæge sig uden for sit hjem. Og vi skal ikke acceptere, at dét at blive ældre er ensbetydende med dårligere mental trivsel,” siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) og tilføjer:

”Derfor tilbyder vi psykologsamtaler både hos os eller hjemme hos de ældre selv. I foråret fandt vi penge til at sænke ventetiden på psykologsamtaler på den helt korte bane. Nu går vi skridtet videre og afsætter flere midler i årene fremover, så ældre københavnere i gennemsnit kan få hjælp inden for seks uger.”

Kapacitet øges

Tilbuddet om gratis psykologsamtaler til ældre har eksisteret i fem år og er en stor succes. Effektmålinger af de hidtil gennemførte forløb viser en stor forbedring af ældres trivsel og livskvalitet. Tilbuddet vurderes samtidig at understøtte, at ældre københavnere bliver mere selvhjulpne, og det kan dermed bidrage til at mindske behovet for øvrige kommunale sundheds- og omsorgsydelser.

Partierne bag Københavns Kommunes budget har afsat godt 14,5 millioner kroner i perioden 2025-2028 til at nedbringe den gennemsnitlige ventetid på psykologsamtaler til maksimalt 6 uger. Det er forventningen, at kapaciteten samtidig kan øges til 660 årlige forløb. Det forudsættes, at strømmen af henvisninger holder det nuværende niveau.

Se hvad tidligere brugere fortæller om samtalerne her – og find også information om, hvordan du tilmelder dig.

Fakta

  • Gratis psykologsamtaler til ældre omfatter individuelle samtaleforløb med en psykolog. I udgangspunktet tilbydes op til otte samtaler.
  • Samtalerne foregår som udgangspunkt i den ældres hjem, men kan også finde sted i Center for Mental Sundheds lokaler, hvis det kan lade sig gøre i forhold til den ældres funktionsniveau og øvrige livssituation.
  • Som en del af forløbet kan psykologen med borgerens samtykke afholde en omsorgssamtale med den henvisende enhed i forvaltningen eller med pårørende, hvis det vurderes relevant.
  • Ud over psykologhjælpen er der fokus på at hjælpe de ældre i kontakt med aktiviteter som klubber og andre fællesskaber i byen.

Nedbringelse af ventetiden på psykologsamtaler til ældre er en del af en samlet styrkelse af Københavns Kommunes tilbud vedrørende mental sundhed. I den netop indgåede budgetaftale er der også afsat 37 mio. kr. de kommende år til at nedbringe ventetiden på forløb for unge og voksne med angst, stress eller depression. Desuden er der afsat knap 2,8 mio. kr. årligt til at fortsætte tilbuddet ’Ung på vej’, som henvender sig til 13-15-årige skoleelever i mistrivsel – og deres familier. Og endelig er der afsat 2,4 mio. kr. til at sætte ’mental sundhed’ på skoleskemaet på flere ungdomsuddannelser.

Yderligere information

Rune Gleerup

Pressekonsulent

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen