Arkivnyhed - Kan være forældet

100 år med gratis tandpleje i København: Fra en hverdag med tand-smerter til generation ”nul huller"

Børne- og ungdomstandplejen i København fylder 100 år, og ifølge hovedstadens overtandlæge er der sket en kæmpe udvikling indenfor tandplejen siden 1923.

For hundrede år siden åbnede tandplejen sin første tandklinik på Ny Carlsberg Vejens Skole. Den findes stadig, men skolen har skiftet navn til Vesterbro Ny Skole. I 1923 havde stort set alle børn huller i tænderne, før de startede i skolen, og det var ikke ualmindeligt, at smeden trak børnenes tænder ud. 

I dag har 95 % af de 7-årige skolebørn ingen huller i 6-års tænderne. Tandsundheden har altså taget et kvantespring i København de sidste 100 år.

Ifølge overtandlægen i Københavns Kommune Majken Munkgaard Kailow er sunde og stærke tænder helt afgørende for børns trivsel.

-Det er vist i flere undersøgelser, at børn og unge, som har ondt i tænderne, har sværere ved at sove ordentligt om natten, indtage sin mad og at deltage i skolen og andre aktiviteter, Fortæller Majken Munkgaard Kailow.

Spørger man overtandlægen har især to begivenheder haft afgørende betydning for tandsundheden de sidste 100 år.

Den første er, at Borgerrepræsentationen i København i 1922 besluttede at indføre gratis tandpleje for alle børn i skolen, fordi eleverne pga. tandpine forsømte undervisningen. I 1972 blev der indført gratis tandpleje for alle børn i hele landet.

Derudover begyndte danskerne i 1960erne at bruge tandpasta med flourid, hvilket fik en afgørende betydning for den gode udvikling af tandsundheden. Flourid hæmmer udviklingen af huller i tænderne. Tandbørstning med tandpasta, som indeholder fluorid to gange dagligt er fortsat et af de vigtigste og mest centrale værktøjer i indsatsen mod huller i tænderne.

En anden vigtig faktor er, at vi i dag ved, at den forebyggende behandling er grundstenen for at opnå god tandsundhed både som barn og som voksen. Derfor arbejder man i Tandplejen i København systematisk med forebyggende tandpleje fra børnene er helt små.

-De blivende tænder skal holde hele livet, og det er derfor vigtigt, at man passer på dem helt fra de bryder frem i barneårene med tandbørstning to gange dagligt, fortæller Majken Munkgaard Kailow.

Fakta

  • I 1930'erne kommer nylontandbørsten på markedet, som er den mest almindelig tandbørste i dag.
  • I 1960’erne tager det fart med den elektriske tandbørste. Inden nylontandbørsten bruger man både heste- og svinehår som børstehår til tandbørster.
  • Dit tandsæt er lige så unikt som dine fingeraftryk.
  • Fluorid findes helt naturligt i te, fisk vand og andre madvarer.

Kontakt

Dianna Maria Simonsen Smith

Pressekonsulent

Børne - og Ungdomsforvaltningen