Orientering om resultat af Overførselssagen 2018-2019
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
-
at Kultur- og Fritidsudvalget tager orienteringen om aftale om Overførselssagen 2018-19 til efterretning.
Problemstilling
Den 27. marts 2019 er der indgået aftale om Overførselssagen 2018-19 mellem Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance. Kultur- og Fritidsudvalget orienteres i den forbindelse om konsekvenserne af aftalen.
Løsning
Der er i perioden 2019-2022 afsat i alt 63,1 mio. kr. på anlæg og 10,6 mio. kr. på service på kultur- og fritidsområdet. Derudover er der samlet afsat 27,3 mio. kr. på anlæg og service til implementering af investerings- og innovationspuljeforslag på Kultur- og Fritidsudvalgets område. De samlede økonomiske konsekvenser for Kultur- og Fritidsudvalget (KFU) fremgår af bilag 1.
Tabel 1 – Overblik over aftalens økonomiske konsekvenser
Initiativ (2019 p/l, mio. kr.) |
2019 |
2020 |
2021 |
2022 |
I alt |
Anlæg |
18,7 |
44,4 |
- |
- |
63,1 |
Service |
7,4 |
2,1 |
0,9 |
0,2 |
10,6 |
I alt |
26,1 |
46,5 |
0,9 |
0,2 |
73,7 |
Faciliteter
Danmarks Rostadion ved Bagsværd Sø skal ombygges og opgraderes. Med budget 2015 besluttede Borgerrepræsentationen at støtte opgraderingen med et anlægsbidrag på 18,8 mio. kr. Med budget 2019 blev det besluttet at finde yderligere finansiering til opgradering af Danmarks Rostadion ved Overførselssagen 2018-19. Der afsættes 23,4 mio. kr. på anlæg i 2020 til færdiggørelse af opgradering af Danmarks Rostadion.
Der er ikke afsat anlægsmåltal til den yderligere finansiering af Danmarks Rostadion i 2020. Måltal til projektet skal som udgangspunkt prioriteres inden for KFUs foreløbige anlægsmåltal på 89 mio. kr. i 2020. Forvaltningen fremlægger en sag herom på KFU-mødet den 2. maj 2019.
Brobold – foreningsfodbold i byrummet
Der afsættes 0,5 mio. kr. på service i 2019 til en screeningsbevilling med henblik på at omdanne aktivitetsarealer i byrummet til byrumsfodboldbaner for at øge kapaciteten, så flere børn og unge kan deltage i foreningslivet – særligt i de udsatte byområder.
Ny badezone ved Kalvebod Bølge
Som led i arbejdet med at udvide bademulighederne i Københavns Havn, er der med overførselssagen afsat 0,7 mio. kr. på anlæg i 2019 til en ny badezone ved Kalvebod Bølge samt 0,2 mio. kr. på service i 2019 og 0,5 mio. kr. i 2020-2022 til drift af badezonen. Det er en forudsætning for forslaget, at der indgås en lejeaftale med grundejer.
Øvrige initiativer, der er finansieret ved Overførselssagen 2018-19
FerieCamp
FerieCamp tilbyder gratis aktiviteter for børn i skoleferierne i udsatte byområder. FerieCamp giver børnene mulighed for gode ferieoplevelser samt en introduktion til foreningslivet. I Budget 2019 blev der afsat midler til FerieCamp til børn i tre udsatte boligområder. I aftalen afsættes 1,4 mio. kr. i 2019 til, at FerieCamp også skal tilbydes i Bispebjerg, Husum, Tingbjerg, Amager Vest, Ydre Nørrebro og Indre Nørrebro.
Såfremt FerieCamp henvises til forhandlingerne om budget 2020, vil forvaltningen lægge op til, at der fra 2020 og frem sker en reorganisering af FerieCamp, således at der etableres en ny, bydækkende FerieCampmodel, hvor ressourcerne optimeres, og hvor der i endnu højere grad tænkes i partnerskaber og aktivitetsudvikling med foreningslivet.
Øget kontrol af adresseregistreringer som følge af regeringens parallelsamfundsindsats
Kommunerne er blevet pålagt at nedbringe antallet af ghettoer i Danmark som følge af regeringens Ghettoplan. København har syv boligområder på statens ghettoliste, hvoraf to er karakteriseret som ”hård ghetto”. Der afsættes 1,8 mio. kr. på service i 2019 og 1,4 mio. kr. i 2020-2021 til oprydning i og øget kontrol med adresseregistrering i Folkeregisteret i de syv boligområder på regeringens ghettoliste.
Driftsstøtte til Børneteatret Anemonen
Anemonen er et scenekunsthus i Indre By for børn i alle aldre. Med aftalen afsættes 0,6 mio. kr. på service i 2019 til driftsstøtte af teatret.
Filmfond (hensigtserklæring)
Parterne er enige om, sammen med relevante samarbejdspartnere, at afdække mulighederne for at konsolidere filmfonden og styrke hovedstadsområdet som en attraktiv destination for film- og tv-produktion frem mod forhandlingerne om budget 2020, herunder at Fonden bl.a. i regi af Vision Denmark kan sikre statslig og øvrig kommunal medfinansiering.
Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejder et budgetnotat herom til forhandlingerne om budget 2020.
Need to i Kultur- og Fritidsforvaltningen
Ressourceudfordringer i Folkeregisteret på grund af lægemangel
Folkeregisteret har som følge af den akutte lægemangel i København fået oparbejdet en sagspukkel, der påvirker ventetiderne og opgaveløsningen negativt. Parterne er derfor enige om at afsætte midler til at nedbringe sagspuklerne og reetablere serviceniveauet overfor borgerne. Der afsættes 1,5 mio. kr. på service i 2019 og 1,2 mio. kr. i 2020 til årsværk samt udvikling af E-flyt.
Lovændring på vielsesområdet
Grundet lovændring fra 1. januar 2019 har kommunen ikke længere lovhjemmel til at opkræve gebyr for vielser af udenlandske statsborgere på trods af, at flere opgaver fortsat varetages af kommunen.
Det gælder selve vielsen, gennemgang af originaldokumenter og forberedelsen af dokumenterne. Der afsættes 1,4 mio. kr. på service til at dække finansieringsbehovet på Vielseskontoret i Kultur- og Fritidsforvaltningen i 2019.
Finansieringsbehovet er varigt, og forvaltningen vil derfor søge om at få det håndteret i budget 2020.
Renovering af Bellahøj Svømmestadion (Økonomiforvaltningen need to)
Med Overførselssagen 2018-19 afsættes midler til renovering af Bellahøj Svømmestadion. Svømmehallen har oplevet problemer med indeklimaet i en længere periode, og undersøgelser har vist, at der er problemer med gulvbelægningen samt behov for renovering af vandbehandlingsanlægget. Der afsættes 39 mio. kr. i 2019-2020 til projektforslag og udbudsmateriale, renovering af gulv samt udskiftning af vandfiltre.
Det vil være nødvendigt at lukke Bellahøj Svømmestadion under renoveringen, som forventes at finde sted fra september/oktober 2019 til februar/maj 2020.
Øvrige initiativer med relevans for Kultur- og Fritidsudvalget
Analyse af adgang til fritidsaktiviteter for ældre
Parterne er enige om, at ældre medborgere skal sikres bedre mulighed for adgang til idrætsfaciliteter på Københavns folkeskoler og kultur- og fritidsfaciliteter. I forbindelse med fremlæggelsen af arealplan for kultur og fritid forud for budget 2020 vil Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udvikle modeller for, hvordan skolernes idrætsfaciliteter og kultur- og fritidstilbuddene kan udnyttes til bedre gavn for de ældre.
Øget banekapacitet til foreningslivet
Parterne er enige om, at yderligere 16 boldbaner fra Børne- og Ungdomsforvaltningen fremover stilles til rådighed for foreningslivet uden for det tidsrum, hvor skoler og institutioner benytter banerne.
Tilskud til Tour de France Grand Départ i København
Parterne er enige om at afsætte midler i 2019 til indskud i interessentskabet Grand Départ Copenhagen Denmark 2021 I/S. Tilskuddet skal ses i forlængelse af Borgerrepræsentationens beslutning om at indskyde 25 mio. kr. til interessentskabet. Der afsættes 8,4 mio. kr. på finansposter i 2019 til indskud i interessentskabet. Den resterende finansiering på 16,6 mio. kr. indarbejdes i budgetforslaget for budget 2020. Parterne er herudover enige om, at yderligere udgifter for Københavns Kommune til afviklingen af Tour de France Grand Départ, herunder planlægning og afvikling af lokale aktiviteter, sideevents, afspærringer og værtsbyforpligtelser vil indgå i budgetforhandlingerne for de pågældende år, hvor udgifterne skal afholdes.
Initiativer, som ikke blev finansieret med Overførselssagen 2018-19
Budgetønsker henvist af Kultur- og Fritidsudvalget og Borgerrepræsentationen, som ikke blev finansieret med aftale om overførselssagen fremgår af bilag 1.
Udmøntning af investeringspuljerne
I overførselssagen blev investeringspuljen for 2019 udmøntet. Følgende syv investeringsforslag på Kultur- og Fritidsudvalgets område blev vedtaget med investeringer på i alt 25,8 mio. kr. (fremgår af parenteserne):
-
Udvikling af rammerne for cafédriften i Svanemøllehallen og Kulturcenter Kildevæld (3,8 mio. kr.)
-
Optimering af faciliteter i Kulturhus Indre By (2,0 mio. kr.)
-
Udvidelse af keramikværksted i Vesterbro Bibliotek og Kulturhus (1,0 mio. kr.)
-
Bedre formidling og håndtering af materialer på bibliotekerne (7,7 mio. kr.)
-
Udvidelse af materialehotel på Hovedbiblioteket (1,8 mio. kr.)
-
Fra vagt til vært på Thorvaldsens Museum (7,6 mio. kr.)
-
Kvalitetsløft og effektivisering af den juridiske opgaveløsning (1,8 mio. kr.)
Effektiviseringspotentialet i forslagene indgår i opfyldelsen af Kultur- og Fritidsudvalgets måltal i 2020 og frem.
Derudover er der afsat i alt 1,6 mio. kr. fra innovationspuljen til følgende forslag:
-
Fremtidens kontaktcenterløsning (0,8 mio. kr.)
-
Effektiv og mere sammenhængende kontrol med adresser og udbetaling af sociale ydelser (0,8 mio. kr.)
Endvidere er der besluttet en række tværgående investeringsforslag i Københavns Kommune, som bidrager til at opfylde KFUs effektiviseringsmåltal;
-
Synergier for fælles arealpleje- og viceværtsdrift på tværs af Københavns Kommune
-
Styrket Indkøbsorganisation
-
Optimering af regres i kommunens forsikringssager
-
LED-belysningspakke 2b
-
Automatisering af it-drift med fokus på standardisering af Københavns Kommunes Microsoft-databaseplatform
-
Effektivisering af det tidligere Betaling og Kontrol
-
Automatisering af support ved medarbejderhenvendelser om it, finans- og personalesager
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Borgerrepræsentationen behandler endeligt aftalen om Overførselssagen 2018-19 den 9. maj 2019.
Mette Touborg
/Annegrete Vallgårda
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 11. april 2019:
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.