Københavns Kommunes principper for valg af små storbyteatre 2021-2024
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunsts forslag til ændringer indarbejdes i principper for valg af små storbyteatre.
Problemstilling
De nuværende aftaler mellem Københavns Kommune og de 12 små storbyteatre udløber den 31. december 2020. Derfor skal Kultur- og Fritidsudvalget i april 2020 vælge små storbyteatre for en ny 4-årig periode gældende fra den 1. januar 2021 til den 31. december 2024. Den økonomiske ramme til de små storbyteatre samfinansieres af Københavns Kommune og staten.
Ifølge den procedure og tidsplan som Kultur- og Fritidsudvalget vedtog på mødet den 16. maj 2019, skal Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst samt Københavns Scenekunstudvalg høres forud for den endelige vedtagelse af principperne for valg af små storbyteatre for den kommende periode, jfr. bilag 1.
Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst har behandlet principperne på sit møde den 23. september 2019 og har sendt høringssvaret til forvaltningen den 25. september 2019, jfr. bilag 2.
Høringssvaret fra Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst indeholder forslag til følgende tilføjelser:
- at diversitet prioriteres i de små storbyteatres repertoireudbud og scenekunstneriske udtryksformer under pkt. 1 i bilag 3
- at der stilles krav om fuld udnyttelse af scenefaciliteter til frie grupper uden scene under pkt. 5 i bilag 3
- at der tilføjes et ekstra princip om samarbejde med internationale scenekunstaktører. Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst påpeger, at hvis de små storbyteatre i København i fremtiden skal have et højt kunstnerisk niveau og fortsat udvikle sig i en urban og globaliseret kontekst, så er det afgørende, at der ved udvælgelsen til status som små storbyteatre vægtes samarbejde med internationale scenekunstaktører i form af at modtage internationale gæstespil og indgå i co-produktioner på tværs af landegrænser mv.
Løsning
Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil Kultur-og Fritidsforvaltningen indarbejde kommentarerne fra Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst i de principper, Kultur- og Fritidsudvalget vedtog ved skriftlig votering den 26. juni 2019, jfr. bilag 3.
Københavns Kommunes Scenekunstudvalgs kommentarer vil blive forelagt på Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 8. oktober 2019.
Det er forvaltningens faglige vurdering, at kommentarerne vedrørende pkt. 1 og pkt. 5 i høringssvaret fra Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst er præciseringer af de punkter, Kultur- og Fritidsudvalget allerede har vedtaget, og derfor kan tilføjes de eksisterende punkter.
Hvad angår tilføjelsen af et ekstra princip, der omhandler samarbejde med internationale scenekunstaktører, kan forvaltningen anbefale at tilføje dette princip, for at sikre udvikling i byens scenekunstlandskab.
Med indarbejdelse af anbefalingerne fra Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg vil de tre principper få følgende ordlyd:
1. Et bredt og forskelligartet teaterudbud
I udvælgelsen af små storbyteatre tages højde for publikums forskellige interesser. De små storbyteatre er etablerede teatre såvel kunstnerisk som organisatorisk, og har mulighed for at spille et nyskabende og diverst repertoire. De små storbyteatre skal derfor imødekomme efterspørgslen fra byens meget forskelligartede miljøer, rumme bredde og mangfoldighed i produktionen og opfange nye strømninger i scenekunsten, herunder repræsentation af teatre med tværæstetiske udtryksformer.
5. Scenefaciliteter for frie grupper og vækstlag
Teatre uden faste spillesteder kan opleves på åbne scener, som gæstespil på eksisterende teatres scener, på utraditionelle spillesteder og i det offentlige rum. Teatre med egen scene skal sørge for at deres scene kan anvendes af frie grupper og andre scenekunstarrangementer, når de ikke selv anvender scenen. Det er tidligere besluttet, at mindst 25 % af opførelserne på de små storbyteatre skal være gæstespil. De små storbyteatre kan i kraft af deres professionalisme og ekspertise være væksthuse og fødselshjælpere for vækstlag og nye talenter. De små storbyteatre skal synliggøre, at deres scenekapacitet og øvrige faciliteter bliver udnyttet i fuld udstrækning.
9. Samarbejde med internationale scenekunstaktører
For at sikre udvikling og et højt kunstnerisk niveau i international klasse, bør der ved udvælgelsen af små storbyteatre lægges vægt på samarbejde med internationale scenekunstaktører i form af at modtage internationale gæstespil og indgå i co-produktioner på tværs af landegrænser.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen indarbejde kommentarerne fra Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst i principperne for valg af små storbyteatre 2021-2024.
Mette Touborg
/ Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 8. oktober 2019:
Udtalelsen fra Scenekunstudvalget blev tilknyttet i forbindelse med mødet.
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen, idet Kultur- og Fritidsforvaltningen blev bemyndiget til at indarbejde følgende kommentarer fra Københavns Kommunes Scenekunstudvalg i principperne:
- I princip 1 indføjes ordene "samlet set" mellem: "De små storbyteatre skal derfor" og "imødekomme efterspørgslen...".
- I princip 5 præciseres, at Kultur- og Fritidsudvalget ønsker den højest mulige udnyttelse af de små storbyteatres scenekapacitet og øvrige faciliteter.
- Kommentarerne vedrørende publikumsudvikling indarbejdes i relevant omfang.