Søg tilladelse til råden over vejareal
Hvis du ønsker at opstille container, stillads, skurvogn, kran eller at parkere en flyttebil m.m. på et vejareal, skal du sende en ansøgning til Københavns Kommune.
Vær opmærksom på, at du skal indsende en ansøgning for hver materieltype, f.eks. kran eller lift., og at tilladelsen kun er gældende for den materieltype, der er ansøgt om på den pågældende vej.
Inden du læser videre...
- For at optimere sagsbehandlingen af ansøgningen, anbefaler vi, at du læser materialet grundigt igennem, som er angivet på hjemmesiden, inden du sender en ansøgning.
- Vi gør opmærksom på, at ved opstilling af skurvogne og letvogne må spildevandet ikke tilsluttes kommunens rendestensbrønde/kloaksystem. Du skal derfor benytte afløbstank i stedet for at tilslutte til kommunens rendestensbrønde/kloaksystem.
Hvad skal du gøre, når du vil søge om tilladelse til midlertidigt at råde over et vejareal?
1. Læs og overhold vores betingelser for midlertidig råden over vejareal.
Hent Københavns Kommunes betingelser for midlertidig råden over vejareal.
2. Tjek, om tilladelsen søges på offentlig eller privat vej
Det kræver en tilladelse fra Københavns Kommune til at råde over vejareal på offentlig vej og privat fællesvej. Hvis du ønsker at opstille materiellet på en privat fællesvej, skal kommunen foretage en partshøring af vejejer.
Sagsbehandlingstiden for ansøgninger på offentlig vej er 10 arbejdsdage, mens sagsbehandlingstiden er 15 dage for privat fællesvej.
Vær opmærksom på, at Københavns Kommune opkræver en takst på 0,51 kr. pr. m2 pr. dag på offentligt vejareal.
3. Sørg for materiellet ikke står i vejen for andre aktiviteter på stedet
Se alle arbejder og aktiviteter på stedet ved at indtaste adressen i kommunens interaktive kort.
4. Lav en afspærringsplan
Lav en afspærringsplan, der passer til det sted du skal arbejde. Du kan også bruge Københavns Kommunes nye færdigudviklede afspærringsplaner, hvis de passer til dit arbejde. Du kan finde afspærringsplanerne her.
5. Udfyld og indsend ansøgningen med MitID
Brug MitID Erhverv, hvis du søger som firma. Privatpersoner bruger almindelig MitID.
Find vejledningen til ansøgning om midlertidig råden over vejareal nederst på denne side.
Spørgsmål og svar om opstilling på vejareal
Fold alle ud
Hvad skal vi søge tilladelse til?
På offentlige veje og private fællesveje skal du altid søge om tilladelse hos kommunen til midlertidigt at opstille materiel på vejarealet.
Vær opmærksom på, at du skal indsende en ansøgning for hver materieltype, f.eks. kran, lift, flyttevogn, og at tilladelsen kun er gældende for den materieltype, der er ansøgt om på den pågældende vej.
Du skal være opmærksom på, at tilladelsen skal være udstedt, inden arbejdet påbegyndes, og materiellet placeres på lokationen.
Tilladelsen gælder kun for det ansøgte areal, og en kopi af tilladelsen skal kunne fremvises på lokationen, hvis forespurgt.
Hvad er et vejareal?
Et vejareal omfatter både kørebane, cykelsti, fortov, gågader, rabatter og torve. Det afgørende er ikke, hvordan vejarealet ser ud, men om vejbestyrelsen/vejmyndigheden administrerer arealet som en del af vejen. Spørg os, hvis du er i tvivl.
Er vejen en privat fællesvej?
Ønsker du at opstille materiel på vejarealet på en privat fællesvej, skal du være opmærksom på, at kommunen skal partshøre vejejer og evt. øvrige parter over sagen, inden en tilladelse kan udstedes. Sagsbehandlingstiden er ca. 15 arbejdsdage, da sagens parter skal have passende tid til at indgive høringssvar.
Læs mere under ’spørgsmål og svar om opstilling på vejareal’.
Takst for råden over vejareal 2025
Borgerrepræsentationen og Teknik- og Miljøudvalget har vedtaget at indføre en takst for midlertidig råden over offentligt vejareal i Københavns Kommune fra og med 1. januar 2023. Taksten reguleres årligt.
Taksten bliver kun opkrævet for opstilling af materiel på offentlig vej.
Taksten er fastsat til kr. 0,51 pr. m2 pr. dag. Taksten gælder for alle kategorier af midlertidig råden over offentligt vejareal, dvs. containere, byggepladser, materiel, stilladser, big bags mv.
Betalingen udregnes for det ansøgte område, som afspærres/benyttes. Taksten udregnes således (0,51 kr.) x bredde x længde x antal opstillingsdage.
Eksempel: Opstilling af en standardcontainer på 15 m2 i 20 dage koster 153 kroner (0,51 x 15 x 20).
Enheder stablet i højden bliver kun opkrævet betaling for nederste areal, inkl. trappe. Hvis det ønskes at stable flere end to enheder i højden, skal der søges om en byggetilladelse, som skal vedlægges i ansøgningen til råden over vej.
Faktureringen af tilladelser vil ske bagudrettet på månedlig basis. Taksten vil blive reguleret årligt af Teknik- og Miljøudvalget i Københavns kommune.
Jeg har fået tilladelse til at opstille materiel på et areal, hvor der kan parkeres – hvad gør jeg?
For at sikre, at det ansøgte areal er ledigt, skal der opsættes autoriserede færdselstavler minimum 24 timer før ankomst på vejarealet.
Eventuelle parkerede biler på det ansøgte areal skal registreres hos Københavns Politi. Registreringen skal ske med brug af blanketten.
Klik her for at finde blanket fra Københavns Politi til registrering af parkerede biler på det ansøgte areal.
Hvordan søger jeg om tilladelse til stillads/hejs?
Københavns Kommune har præciseret dokumentationskravet til ansøgning om midlertidig råden over vejreal til opsætning af stillads og hejseanlæg.
Se fold ud menuen ’Særligt for stilladser’ for nærmere information om hvilke krav Københavns Kommune stiller.
Jeg vil gerne søge om tilladelse til råden over vej til et køretøj – hvordan gør jeg?
Der kan kun opnås tilladelse til arbejdskøretøjer på minimum 3.500 kg til arbejdsformål. Arbejdskøretøjer på minimum 3.500 kg skal holde indenfor afspærringen. Det kan fx være kran, lift, flyttevogn, cementvogn mv.
Københavns Kommune kan ikke udstede en tilladelse til råden over vejareal til køretøjer på under 3.500 kg. Det kan fx være varevogn, almindelige personbiler, flyttebil mv. Læs mere om parkering i Københavns Kommune på kommunens hjemmeside.
Der må ikke parkeres køretøjer under 3.500 kg inden for afspærringen. Det kan fx være varevogn, almindelige personbiler, flyttebil mv.
Jeg skal flytte til København – hvad gør jeg? I’m moving to Copenhagen – What do I do?
Jeg anvender et flyttefirma eller lejer en flyttecontainer
Det er flytte- eller containerfirmaet, der skal søge om tilladelse til at råde over vejarealet og sørge for eventuelle skilte og afspærringer m.v.
Jeg flytter selv med flyttebil
Hvis du anvender et køretøj med en tilladt totalvægt på 3.500 kg eller derover, skal du søge tilladelse til at råde over et vejareal.
Hvis du anvender et køretøj med en tilladt totalvægt på under 3.500 kg (lille kørekort), fx bil, varevogn eller lille lastbil, gælder de almindelige regler for parkering, standsning, af- og pålæsning m.v. i henhold til færdselsloven.
For spørgsmål om parkering i Københavns Kommune bedes du henvende dig hos Parkering i København | Københavns Kommune.
For a guide in English, see the document at the end of this page.
Hvad skal jeg være opmærksom på, hvis jeg søger om råden over vej på en privat fællesvej?
Når du søger om at opstille materiel på vejarealet på en privat fællesvej, skal du være opmærksom på, at kommunen skal partshøre vejejer og evt. øvrige parter over sagen, inden en tilladelse kan udstedes. Sagsbehandlingstiden er ca. 15 arbejdsdage, da sagens parter skal have passende tid til at indgive høringssvar.
Bemærk, at sagsbehandlingstiden kan blive længere, hvis høringsparterne gør indsigelse. Når høringsperioden er slut, skal opstillingen af materiel godkendes af politiet, inden tilladelsen kan udstedes.
Sagsbehandlingen hos politiet kan også medføre forlænget sagsbehandlingstid.
Hvordan laver jeg en afspærringsplan?
Du skal altid vedlægge en afspærringsplan, når du søger om tilladelse til at råde over vejareal.
Du kan enten bruge kommunens færdigudviklede og godkendte afspærringsplaner eller lave din egen afspærringsplan.
Download afspærringsplaner her.
Vær opmærksom på, at de færdigudviklede afspærringsplaner kun kan anvendes, hvis de passer til de faktiske forhold dér, hvor du ønsker at opsætte dit materiel.
Hvis du skal lave din egen afspærringsplan, kan du gøre det på Koordineringskort PRO.
Tryk på blyanten ”tegn og mål” og tryk på ”tegn (gemmes ikke)”. Herefter kommer boksen ”skitsetegning” frem, hvor du kan bruge tegneværktøjet til at indsætte figurer, skrive og farvelægge kortet. Når tegningen er færdig, kan den udskrives, eller du kan danne en pdf, som kan vedhæftes ansøgningen. Målforhold og dato er inkluderet på kortet. For at udskrive eller gemme, skal du trykke på printerikonet ”Udskriv kortet til en pdf-fil” og trykke på knappen ”udskriv”. Herefter åbnes en ny side, hvor kortet kan udskrives eller gemmes.
Spørgsmål og svar om takst
Fold alle ud
Har forvaltningen en vejledning til, hvordan jeg kan afmelde, annullere, forlænge eller tage en kopi af min tilladelse?
Hvad skal man gøre, hvis materiellet nedtages før den angivne tidsperiode i tilladelsen?
Ansøger er ansvarlig for at afmelde sagen på virk.dk. Hvis dette ikke sker, vil der blive opkrævet takst frem til afmeldingsdato.
Jeg modtager fortsat fakturaer på takst, selvom materiellet er hjemtaget?
Du skal afmelde sagen på virk.dk, når du ikke længere gør brug af vejarealet. På den måde kommer du alene til at betale takst for den periode, hvor du har rådet over vejearealet.
Jeg har betalt for en periode, hvor jeg ikke har brugt tilladelsen?
Det er dig som ansøger, der er ansvarlig for at afmelde sagen. Hvis sagen ikke er afmeldt, anses sagen ikke for at være afsluttet, og som udgangspunkt skal du derfor betale takst, indtil perioden udløber eller tilladelsen afmeldes.
Hvilket MitID-signatur skal jeg bruge som erhverv?
Det er vigtigt, at du anvender medarbejdersignatur, så virksomheden bliver faktureret.
Hvilket MitID skal jeg bruge som privatperson?
Hvis det er dig selv som privatperson, der ansøger, skal du bruge dit MitID, så modtager du personligt fakturaen.
Hvad skal jeg gøre, hvis vejarealet er angivet forkert?
Det er dig som ansøger, der er ansvarlig for at tilrette arealet i ansøgningen.
Særligt for stilladser
Fold alle ud
Stilladser og respektafstande til ledninger og wirer
I Københavns Kommune må materiel, såsom stilladser og lifte, ikke komme i kontakt med eller opstilles tættere end 1,5 meter til de luftbårne ledninger eller wirer, som bærer gadebelysningen, da det kan medføre person- og materielskade.
Er der luftledninger eller wirer, hvor stilladset ønskes opsat, og kan respektafstandene ikke overholdes, skal I sende en henvendelse om isolering, omlægning eller nedtagning af wirer eller luftledninger. Isolering, omlægning og nedtagning må kun udføres af Københavns Kommunes driftspartner. Ansøgning skal sendes til belysning@tmf.kk.dk.
På arbejdstilsynets hjemmeside kan du finde flere oplysninger om sikkerhed ved opstilling og arbejde fra stilladser.
Hvad skal henvendelsen til Københavns Kommune om flytning af luftledninger/wirer indeholde?
For at Københavns Kommune kan behandle din henvendelse om isolering, omlægning eller flytning af luftledninger eller wirer skal den indeholde:
• Adresse
• Tidsplan
• Beskrivelse af projekt
• Stilladsets placering i forhold til facade og udstrækning fra facade
• Facadetegning/billede med indtegnede ønsket ændringer til wires
• Kontaktoplysninger
Københavns Kommune kan have behov for at indhente yderligere oplysninger i forbindelse med sagsbehandlingen.
Sagsbehandlingstiden er 3 til 8 uger inkl. fysiske ændringer afhængig af omlægningens kompleksitet. Husk derfor at sende henvendelsen i god tid, inden du skal opsætte stillads, lift mv. Du skal kun henvende dig, hvis respektafstande ikke kan efterleves.
Omkostning til isolering og flytning af luftledninger og wirer og tabsbegrænsning
Københavns Kommune afholder de nødvendige udgifter til isolering, omlægning og flytning af wirer ved opstilling af stilladser direkte op af en bygningsfacade.
Bygningsejer/ansøger skal derimod selv afholde udgifter til isolering, omlægning og flytning af luftledninger og wirer ved kranhejsning, ladetårne, hejseanlæg mv.
Isolering og flytning af wirer behandles ud fra princip om tabsbegrænsning. Det betyder, at bygningsejer/stilladsopsætter er forpligtet til at vælge den for kommunen mindst omkostningsfulde løsning. I praksis betyder dette, at bygningsejer kan blive pålagt at afholde merudgifter, hvis stilladset kunne have været opsat anderledes, dvs. så respektafstande kunne respekteres.
I kan læse mere om omkostninger og evt. erstatning ifm. isolering og flytning af wirer her.
Oplysninger om stilladsopsætning og luftledninger i ansøgning om midlertidig råden over vejareal
Når der skal opstilles stillads, hejseanlæg mv. på vejareal skal der, som ved opstilling af andet materiel, søges om midlertidig råden over vejareal. Du skal være opmærksom på, at vi først kan færdigbehandle din ansøgning om opstilling af stillads og hejseanlæg på vejareal, når vi har oplysninger om eventuelle luftledninger og wirer, hvor stilladset ønskes opsat.
Hvad skal jeg gøre, hvis der ikke er luftledninger eller respektafstande kan overholdes?
Er der ikke luftledninger og wirer ud for matriklen, hvor stillads mv. ønskes opsat, eller kan respektafstande til luftledninger overholdes, så kan forvaltningen færdigbehandle din ansøgning om midlertidig råden over vejareal.
Du skal dog gøre følgende:
- Vedhæft et kortudtræk, der viser luftledninger/wirer. Alle luftledninger og wirer fremgår af Københavns Kommunes Koordineringskort Pro under kategorien ”Eludstyr over gadeniveau”. Koordineringskortet findes her.
- Notér i kommentarfeltet i ansøgningen, at der ikke er luftledninger/ wirer eller at respektafstande til luftledninger og wirer kan overholdes
Hvad skal jeg gøre, hvis respektafstande til luftledninger og wirer ikke kan overholdes?
I det tilfælde, at respektafstande til luftledninger/wirer ikke kan efterleves, skal du som tidligere beskrevet sende ansøgning om isolering, omlægning eller flytning af luftledninger til belysning@tmf.kk.dk.
Når du efterfølgende ansøger om midlertidig råden over vejareal til opsætning af stillads/hejseanlæg skal du vedhæfte følgende oplysninger:
- Et kortudtræk, der viser luftledninger/wirer. Alle luftledninger og wirer fremgår af Københavns Kommunes Koordineringskort Pro under kategorien ”Eludstyr over gadeniveau”. Kortet findes her.
- Dokumentation/e-mailkorrespondance med Københavns Kommunes belysningsteam med svar på anmodningen om isolering, omlægning eller flytning af luftledninger eller wirer inkl. en evt. dato for omlægningen. Den ansøgte startdato på din rådighedstilladelse kan ikke være tidligere, end datoen for evt. isolering, omlægning eller flytning.
Kontakt EDF ved uforudsete hændelser
I det tilfælde, at der på noget tidspunkt under eller efter opsætningen af stilladset/hejseanlægget opstår noget uforudset i forhold til luftledninger og wirer, skal Københavns Kommunes driftspartner for gadebelysningen, EDF, kontaktes på vagttelefon på tlf. 38882424.
Betingelser for råden over vej på vejareal
Kontakt
Container- og Gravetilladelser
Islands Brygge 37
Telefontid
Mandag - fredag kl. 09.00 - 16.00