Søg

Influenza-vaccination

Gratis vaccination mod influenza til ældre, førtidspensionister, kronisk syge og en række andre. Tilbuddet gælder i oktober måned 2021.

Målgruppe

Ældre over 65 år

Københavnere, der er fyldt eller fylder 65 år inden den 15. januar 2022, modtager i efteråret et brev med tilbud om gratis vaccination.

Tilbuddet er udarbejdet i samarbejde mellem Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Danske Lægers Vaccinations Service.

Der vil blive etableret vaccinationsklinikker på fem forskellige adresser. Du skal bestille tid i forvejen.

Bestil tid til vaccination

Klinikkerne holder åbent i perioden 4. oktober til 22. oktober, mandag til fredag kl. 9-15.

Herudover vil det også være muligt at blive vaccineret ved et af de vaccinationssteder som Danske Lægers Vaccinations Service arrangerer i oktober - november måned. 

Borgere, som har svært ved at færdes ude og derfor ikke kan benytte en af de fem vaccinationsklinikker, har mulighed for at blive vaccineret hjemme. Bor du på plejehjem, sørger personalet for, at du bliver tilbudt den gratis vaccination mod influenza.

Hvis du fylder 65 år før den 15. januar 2022, kan du frit vælge, om du vil vaccineres på en af Københavns Kommunes vaccinationsklinikker, i perioden 4. oktober til 22. oktober, eller herefter at blive vaccineret ved et af de øvrige vaccinationstilbud.

Har du spørgsmål om gratis vaccination til borgere på 65 år og derover, er du velkommen til at ringe til telefonnummer 77 99 77 88 eller 77 99 88 98, mandag–fredag kl. 8-16.

Førtidspensionister

Førtidspensionister har mulighed for at få gratis influenzavaccination i perioden fra 1. oktober til 14. januar. I Københavns Kommune kan du blive vaccineret hos de fleste praktiserende læger og på nogle apoteker. Find en oversigt over hvilke apoteker, der vaccinerer (apoteket.dk).

Herudover vil det også være muligt at blive vaccineret ved et af de åbent hus-arrangementer, som Danske Lægers Vaccinations Service afholder i oktober-november måned. Læs mere (sikkerrejse.dk).

Borgere, som har svært ved at færdes ude og derfor ikke kan komme til et vaccinationssted, har mulighed for hjemmevaccination, også ved Danske Lægers Vaccinations Service (sikkerrejse.dk).

For førtidspensionister, der er bosiddende på Socialforvaltningens botilbud, er der tilbud om udkørende vaccination på botilbuddet.

Kronisk syge

Der tilbydes gratis vaccination til kronisk syge efter en lægelig vurdering. Personer med en kronisk sygdom kan derfor opsøge egen praktiserende læge for at få foretaget vaccinationen gratis.

Andre

En række andre, fx gravide og pårørende til alvorligt syge, har også mulighed for gratis vaccination.

Personer, der ikke selv hører ind under ordningen om gratis vaccination, men som er husstandskontakt til en person der er alvorligt syg, kan ligeledes blive vaccineret, efter en lægelig vurdering. Det reducerer risikoen for, at den syge bliver smittet.

Andre personer, der er omfattet af gratis vaccination mod influenza:

  • Personer, som er svært overvægtige (vejledende BMI > 40) efter en lægelig vurdering.
  • Personer med andre alvorlige sygdomme, hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko.
  • Gravide i 2. og 3. trimester.

Spørg din læge, om du bør blive vaccineret, hvis du tilhører en af ovenstående grupper.

Værd at vide om influenza-vaccination

Skal jeg vaccineres hvert år?

Ja. Vaccinens effekt holder kun cirka et halvt år. Man er ikke beskyttet mod influenza, selvom man har haft sygdommen før. Du skal derfor vaccineres hvert år.

Giver vaccinen fuld beskyttelse mod influenza?

Nej. Man kan få influenza, selvom man er blevet vaccineret, men vaccinen beskytter de fleste mod alvorlige komplikationer i forbindelse med sygdommen. Risikoen for et alvorligt sygdomsforløb er større, jo ældre man er.

Kan jeg blive vaccineret, hvis jeg har allergi?

Hvis du er allergisk over for æg, lægemidlet gentamycin eller influenzavaccine, kan du ikke blive vaccineret under denne ordning. Men du kan tale med din læge om dine muligheder for at blive vaccineret.

Kan jeg blive vaccineret hvis jeg har feber?

Nej. Hvis du er syg med feber, bør vaccinationen udsættes til febersygdommen er overstået.

Hvor på kroppen gives vaccinationen?

Vaccinationen gives fortrinsvis i musklen på siden af overarmen.

Har influenzavaccination bivirkninger?

Nej, sædvanligvis ikke. Du kan blive øm og hæve op, der hvor du er blevet stukket. Enkelte kan få feber eller symptomer, der minder om influenza.

Det går som regel over efter et par dage. Efter du er blevet vaccineret, bør du vente 10 minutter i venteværelset, så sygeplejerskerne kan sikre sig, at du er frisk, når du forlader klinikken.

Kontakt

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Sjællandsgade 40

2200 København N

Telefontider

Mandag

08:30 - 15:00

Tirsdag

08:30 - 15:00

Onsdag

08:30 - 15:00

Torsdag

08:30 - 15:00

Fredag

08:30 - 14:00