En by for alle

København skal være for alle – også for ældre.

Der er behov for at gøre byrummet mere imødekommende for byens ældre borgere. Derfor opsætter Københavns Kommune 500 nye københavnerbænke fra 2024 og frem til 2027. Bænkene vil blive placeret både på offentlige og private veje, med fokus på de steder, hvor ældre bl.a. har efterlyst flere bænke. Det handler om at skabe bedre muligheder for at tage et hvil, nyde omgivelserne eller bare tage en pause og snakke med andre, når man som ældre borger bevæger sig rundt i byen.

Kom med forslag til flere bænke

Kunne du tænke dig en københavnerbænk i dit nærområde? Så kan du indsende et ønske via linket herunder. Her skal du markere den konkrete placering på et kort og skrive en kort begrundelse for, hvorfor der bør stå en bænk netop der.

Alternativt kan du også sende en mail til baenke@kk.dk med et ønske om en konkret placering samt begrundelse.

Byen har betydning for et godt ældreliv

Opsætning af de 500 nye københavnerbænke sker med udgangspunkt i en undersøgelse af ældres ønsker og behov i byens rum, som Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foretog i 2019 og 2020. Mere end 300 ældre borgere gav deres mening til kende gennem lokale byvandringer, telefoninterviews, interviews på gaden, observationer, dialogmøder og en online spørgeundersøgelse. 

Undersøgelsen havde et bredt fokus på forhold i byrummet med betydning for det gode ældreliv. Den handler bl.a. om muligheden for at kunne tage et hvil på sin vej, om adgangen til offentlige toiletter, nedgange fra kantsten, og adgangen til rekreative områder og offentlig transport. Men det handler også om muligheden for deltagelse i fællesskaber, kulturelle aktiviteter og sociale sammenhænge.  

Undersøgelsens resultater peger blandt andet på, at en ældrevenlig bænk har armlæn, ryglæn og et jævnt underlag helt hen til bænken – og så er den ikke lavet af sten eller beton, da det er for koldt at sidde på om vinteren. 

Rapporter

Undersøgelsen har resulteret i to rapporter med konkrete forslag til, hvordan byen kan udvikles i en mere ældrevenlig retning.

Flere bænke i byen

Bænke har været et særligt tema i hovedprojektet, og undersøgelsen har haft direkte indflydelse på, hvor 500 nye ældrevenlige bænke er blevet placeret i København. Du kan se bænkenes placering på kortet.

VEBA

På baggrund af undersøgelsen er der udviklet et værktøj kaldet VEBA (Værktøjet En Bænk for Alle). Det er en beskrivelse af, hvordan bænke på forskellig vis kan opfylde de mange forskellige behov hos ældre.

Læs mere om de forskellige bænketyper i rapport fra hovedprojektet.

Se en illustration af de fire kategorier af bænke herunder. 

Billede
Illustration af de fire kategorier af bænke. Illustrationen viser et udsnit af byen, hvor ældre borgere på sidder på bænke, som opfylder forskellige behov. Nogle bænke står ud mod vejen til hvil på lange strækninger, andre er trukket tilbage i grønne omgivelser og nogle bænke står sammen, så byens borgere kan være sociale sammen på bænkene.

Kontakt

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Borups Allé 41

2200 København N

Telefontider

Mandag

08:30 - 15:00

Tirsdag

08:30 - 15:00

Onsdag

08:30 - 15:00

Torsdag

08:30 - 15:00

Fredag

08:30 - 14:00