Opfølgende orientering om Startredegørelse for lokalplan med kommuneplantillæg for Godsbaneterrænet
Tidligere beslutninger
Startredegørelse for lokalplan med kommuneplantillæg for Godsbaneterrænet
16. marts 2022, punkt 4. Vesterbro Lokaludvalg drøftede og kom med input til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen vedr. Startredegørelse for lokalplan med kommuneplantillæg for Godsbaneterrænet. Punktet kan tilgås via linket: https://www.kk.dk/dagsordener-og-referater/Vesterbro%20Lokaludvalg/m%C3%B8de-16032022/referat/punkt-4
Startredegørelse for lokalplan med kommuneplantillæg for Godsbaneterrænet, Vesterbro/Kgs. Enghave
23. februar 2022, punkt 12. Vesterbro Lokaludvalg besluttede at uddelegere kompetencen til at udarbejde og indsende kommentar vedr. Startredegørelse for lokalplan med kommuneplantillæg for Godsbaneterrænnet, Vesterbro/Kgs. Enghave, til taskforce-gruppen vedr. Otto Busses Vej. Punktet kan tilgås via linket: https://www.kk.dk/dagsordener-og-referater/Vesterbro%20Lokaludvalg/m%C3%B8de-23022022/referat/punkt-12
Indstilling
Formanden foreslår,
at Vesterbro Lokaludvalg tager orienteringen til efterretning.
Problemstilling
I foråret 2021 blev vinderforslaget i den konkurrence om helhedsplan for området ved Otto Busses Vej offentliggjort, et område som i Københavns Kommune benævnes Godsbaneterrænet og af grundejerne kaldes Jernbanebyen. I den efterfølgende periode har der været en proces, hvor helhedsplanen for området er blevet videreudviklet.
Vesterbro Lokaludvalg etablerede i foråret 2021 en netværksgruppe med bred deltagelse fra interesserede borgere, interessenter og beboere og virksomheder med bopæl på området. Netværket har etableret tematiske arbejdsgrupper og en taskforce på 5 personer, der har fungeret som koordinationsgruppe. Lokaludvalget, netværksgruppen og taskforce har løbende været i dialog med såvel kommunale forvaltninger og grundejerne.
Som resultat af helhedsplans-processen har Økonomiforvaltningens Center for Byudvikling og Teknik og Miljøforvaltningen udarbejdet forslag til startredegørelse til politisk behandling forud for iværksættelse af lokalplanarbejdet og udarbejdelse af kommuneplantillæg, som muliggøre en udvikling af området til et blandet byområde med boliger og serviceerhverv.
Sagen er blevet behandlet på møder i Vesterbro Lokaludvalg d. 23. februar 2022 og 16. marts 2022, hvor startredegørelsen blev drøftet. Der blev truffet beslutning om, at task force delegeres kompetence til at udarbejde en henvendelse vedr. startredegørelsen på baggrund af de førte drøftelser i lokaludvalget og på netværksmøder. Denne henvendelse fremsendtes til de politiske partier 31. marts 2022, og den rummer en række konkrete forslag til justeringer i startredegørelsens anbefalinger.
Vesterbro Lokaludvalg har endvidere truffet beslutning om at rette henvendelse til borgmestrene for Børne- og Ungeområdet og Kultur- og fritidsområdet, idet Lokaludvalget oplevede, at der var truffet væsentlige beslutninger om den kommende skole på området uden inddragelse af relevante interessenter, herunder Vesterbro Lokaludvalg.
Begge borgmestre har svaret på lokaludvalgets henvendelse. Deres svar ligger som bilag. Begge lægger vægt på inddragelse og dialog omring skolen og kultur- og fritidsfaciliteterne. Det kan bemærkes, at
- Lokaludvalget vil blive indbudt til at indgå i en følgegruppe, hvad angår skoleidrætshallen og fritidszonen på skolen.
- det også er planen at der etableres et ungehus med attraktive og inspirerende faciliteter og aktiviteter.
Teknik- og Miljøudvalget har d. 4. april 2022 taget stilling til startredegørelsen, og Økonomiudvalget skal forventeligt behandle sagen d. 26. april 2022, hvorefter den i maj kommer for Borgerrepræsentationen. Her link til Teknik- og Miljøudvalgets referat. https://www.kk.dk/dagsordener-og-referater/Teknik-%20og%20Milj%C3%B8udvalget/m%C3%B8de-28022022/referat/punkt-5
I Teknik- og Miljøudvalget blev der d. 4. april truffet en række beslutninger under behandlingen af startredegørelsen. Det kan her bl.a. bemærkes, at
- Den kommende delvist bilfri by ser ud til at skulle rumme flere p-pladser end anbefalet i startredegørelsen og i kommunens udarbejdede administrationsgrundlag – og dermed mere trafik til og fra området end planlagt.
- Der blev ikke ændret ved formuleringer om bebyggelsesprocent i syd som lokaludvalget havde foreslået.
- Lokomotivparken mod nord skal være 2 hektar uden at medregne stier og cykelrampe, og Vasbyhaven mod syd skal være på 1 hektar mod planlagt 0,8.
- Der skal samarbejdes med grundejer om reduktion af CO2 og varmeø-effekt samt mulighed for etablering af borgerenergifællesskab samt solceller på bygningerne.
- Der skal arbejdes for en forbindelse for gående og cyklister fra Vesterbro og videre til havnen, som evt. kan tage sin begyndelse ved jernbanebroen ved KAB huset.
- Mange af de kulturelle tilbud og ungetilbud (f.eks. kulturcenter, folkebibliotek og ungdomsklub) samt plads til serviceerhverv skal indtænkes i skolebyggeriet i Vognværkstedet, således at området bliver levende om dagen og aftenen.
- Området skal rumme 2 idrætshaller, hvor en idrætshal kan indrettes i to etager, og det foreslås at etablere ”Foreningernes Hus” med fokus på brugerdrevne kulturtilbud.
- Der etableres dialog med grundejerne om en bred vifte af ejerformer samt ungdomsboliger, boliger for ældre, botilbud til voksne og plads til skæve boliger.
- Der skal undersøges mulighed for åbent vand, herunder springvand
- Der skal gennemføres en udvidet høringsproces med tematiserede borgerhøringer samtænkt med Arkitekturåret 2023
Løsning
Vesterbro Lokaludvalg tager orienteringen til efterretning
Økonomi
-
Videre proces
Sagen tages op igen i Vesterbro Lokaludvalg efter behandling i Økonomiudvalg og Borgerrepræsentationen