Beslutning om retning for styregruppens arbejde vedr. Træstubbens fremtid, samt afsættelse af midler til renovering
Tidligere beslutninger
Vesterbro Lokaludvalg har siden 2016 arbejdet for at få forankret træstubben. Frem til 2016 var der via forskellige midler en projektansat naturformidler, der stod for projekter, koordinering og vedligehold af træstubben. I slutningen af 2016 blev der arbejdet for, at få træstubben som en del af overførselssagen, og i begyndelsen af 2017 forsøgte den daværende Beskræftigelses- og Integrationsborgmester at få Træstubben finansieret, som en del af de bemandede legepladser i forbindelse med overførselssagen, hvilket ikke lykkedes. Siden januar 2017, er det alene lokaludvalgets puljemidler og sekretariatsmidler, der har finansieret de forpligtelser, lokaludvalget har i forbindelse med træstubben, samt den midlertidige brug der er i træstubben.
I slutningen af 2017 blev der udarbejdet en foranalyse for træstubben, der kan læses på medlemmernes side. I april 2018 nedsatte lokaludvalget en styregruppe, der arbejder med Træstubbens fremtid. Kommissoriet for styregruppen ligger som bilag.
På det ordinære møde i juni 2018, blev Natur- og miljøværkstedet Træstubben præsenteret for lokaludvalget og hele det historiske rids kan læses i indstillingen på junimødet.
Indstilling
Formanden foreslår,
- at Vesterbro Lokaludvalg drøfter de forskellige muligheder for træstubben
- at Vesterbro Lokaludvalg træffer beslutning om, hvilken af mulighederne, styregruppen og sekretariatet skal arbejde for i forhold til træstubbens fremtid, se detaljer under løsning.
- at Vesterbro Lokaludvalg afsætter 50.000 kr. til vedligehold, se projektbeskrivelse.
Problemstilling
Styregruppen
Styregruppen for Træstubbens vision for stedet er, at stedet skal gøres åben og levende og involvere lokale aktører. Der bør stadig være en basis af natur- og miljøformidling for børn, og derudover skal en kommende brugsaftale med Teknik- og Miljøforvaltningen åbne for, at det sociale aspekt i bæredygtighedsbegrebet kan komme mere i spil. Det er de forskellige lokale brugere, der vil arbejde med dette aspekt. Der bør være flere muligheder og aktiviteter, der vil være åbne for Vesterbros borgere. De lokale aktører i styregruppen og eksisterende midlertidige brugere har forpligtet sig til at udføre mindre løbende driftsopgaver i hus og have, småreparationer og at deltage i fælles arbejdsdage med hovedrengøring og lidt større opgaver. De har ikke økonomi til at være med til at betale for de faste driftsudgifter. Til gengæld vil der være mulighed for, at enkelte af dem kan stille praktikanter til rådighed i forbindelse med forskellige driftsopgaver. Det er et udtalt ønske fra styregruppens side, at der tilknyttes en fast koordinator for stedet, helst 10 timer om ugen. En sådan koordinator vil sikre en fast offentlig åbningstid, vil koordinere alle de praktiske opgaver, sætte eventuelle praktikanter i gang og ikke mindst sørge for, at potentialet for samarbejdet mellem de involverede aktører for alvor udfoldes, fx med henblik på offentlige aktiviteter.
Løsningsmodeller
Lokaludvalget har tidl. arbejdet for at få træstubben overdraget til relevant forvaltning, hvor de lokale aktører kan stå for aktiviteter.
Forretningsudvalget har drøftet de forskellige muligheder de ser for sig i forbindelse med Træstubbens fremtid, se oversigt og uddybninger på overdragelse, finansiering og medarbejder timer i bilag.
Model 1: Overdragelse til Børne- og Ungeforvaltningen eller Teknik- og Miljøforvaltningen, bemandede legepladser, der overtager træstubben og bliver driftsansvarlige. Lokaludvalget bliver bruger af træstubben på lige fod med andre. Der arbejdes for at få træstubben på budget 2020.
Model 2: Overdragelse til Børne- og Ungeforvaltningen eller Teknik- og Miljøforvaltningen, bemandede legepladser, der overtager træstubben og bliver driftsansvarlige, men Kultur- og Fritidsforvaltningen bliver koordinator for lokal brug. Lokaludvalget bliver bruger af træstubben på lige fod med andre. Der arbejdes for at få træstubben på budget 2020.
Model 3: Overdragelse til Børne- og Ungeforvaltningen eller Teknik- og Miljøforvaltningen, bemandede legepladser, der overtager træstubben og bliver driftsansvarlige, men lokaludvalgets miljømedarbejdertimer(10 t./u) bruges på træstubben. Lokaludvalget bliver bruger af træstubben på lige fod med andre. Der arbejdes for at få træstubben på budget 2020.
Model 4: Lokaludvalgssekretariatet er driftsansvarlige og lokaludvalgets miljømedarbejdertimer(10 t./u) bruges på træstubben.
Model 5: Teknik- og Miljøforvaltningen giver træstubben væk til en lokal non-profit foreningen, organisation ol.
Model 6: Træstubben afvikles.
Der er forskellige ting i Træstubben, som trænger til at blive lavet. Derfor foreslås det, at der afsættes 50.000 kr. til at få gjort noget ved det. Jimmy Sindahl er ansvarlig. Projektbeskrivelsen ligger som bilag.
Løsning
- Vesterbro Lokaludvalg drøfter mulighederne for træstubbens fremtid som beskrevet under problemstilling og i bilag. Lokaludvalget kan ikke træffe beslutning om sekretariatsmidler eller personale jf. model 3 og 4, men såfremt det er en af de løsningsmodeller, der vælges, kan økonomiforvaltningen udarbejde hvilke og hvordan mulighederne er for at opfylde lokaludvalgets ønsker.
- Vesterbro Lokaludvalg beslutter, hvilken af de beskrevne muligheder Styregruppen og Sekretariatet skal arbejde for i forhold til Træstubbens Fremtid. Sekretariatet har ikke økonomi til at have driften, men såfremt lokaludvalget ønsker, at det er model 4, der skal arbejdes for, skal man være villige til at fx kontor i bydelen, forplejning, seminarer m.v. kan komme i spil til finansieringen. Som nævnt er det Økonomiforvaltningen, der kan træffe endelig beslutning om personale og sekretariatsdrift. Såfremt lokaludvalgets miljømedarbejdertimer skal fokuseres i træstubben(model 3 og 4), vil man kunne formode en øget sårbarhed i personalegruppen i sekretariatet, der vil kunne påvirke driften og servicering af lokaludvalget.
- Vesterbro Lokaludvalg afsætter 50.000 kr. til vedligehold se projektbeskrivelse.
Økonomi
Der afsættes 50.000 til:
- Udsugning til brændeovn
- Døre
- Borde/bænke udenfor
- Flytte og fixe regnvandsopsamling
- Reparere sansesti
- evt. andre skader el. vedligehold
- Materialer, redskaber og værktøj
Der er ikke indhentet tilbud, så der laves det, der kan for midlerne.
Videre proces
Styregruppen og sekretariatet arbejder videre med projektet på baggrund af beslutninger på mødet. Beslutningerne kan få konsekvenser for lokaludvalgets videre miljøarbejde, øvrige projekter og sekretariatsbetjening.