Høring i forbindelse med Budget 2024
Tidligere beslutninger
Vesterbro Lokaludvalg besluttede på sit møde d. 19.04, at bemyndige TMU til at udarbejde en prioriteret liste særskilt og på efterspørgsel til Teknik- og Miljøudvalget - se bilag.
Vesterbro Lokaludvalg godkendte d.18 januar 2023 en henvendelse til Borgerrepræsentationen med følgende ønsker til Overførselssagen 2023:
- Sekretariatsmidler - opnormering på midler til arbejdet med miljøopgaven
- Midler til opgradering af pladsen til øldrikkerfællesskab på Enghave Plads
- Dugnads weekendåbning
Henvendelsen findes ved at følge linket her: https://www.kk.dk/sites/default/files/agenda/71699163-f9ca-4dbb-9521-531951e3c79b/e7097209-8511-4593-8ee7-e381a39578c1-bilag-1.pdf
Forhandlingerne om Overførselssagen resulterede i:
- Nyt Havnebad ved Fisketorvet, herunder omklædning, brusere, toiletter, depoter til foreninger og bedre adgang for folk med nedsat bevægelighed.
- Planlægningsbevilling til Ungehus på Enghavevej, som kommer til at dække både Vesterbro og dele af Sydhavnen. Med bevillingen skal der planlægges bedre fysiske rammer for at styrke ungefællesskaber.
- Fastholde tilbud om natcafé på Mændenes Hjem
- Planlægningsbevilling til skolen på Godsbaneterrænet og ombygning af Bavnehøj Skole. Bavnehøj Skole etableres som to særskilte skoler med hver sin ledelse og med 0.-5. klasse begge steder, og hvor 6.-9. klasse samles på Godsbaneterrænet.
- Den ny skole og kulturcenter på Godsbaneterrænet planlægges med KKFO og fritids-/ juniorklubpladser, madskole, idrætshal, kultur- og læringscenter, værksteder, café, bevægelsessale og tre kunstgræsbaner.
- Det er visionen, at Godsbaneterrænet skal udvikles til et nyt grønt bykvarter centralt i København. Skolen skal være et lokalt kulturcenter med en række kommunale funktioner, der sikrer liv i området både i og efter skoletid. Derudover er der mulighed for at skabe et nyt og attraktivt læringsmiljø på Godsbaneterrænet i sammenhæng med de øvrige faciliteter.
- Planlægningsbevilling til omlægning af Engskolen til specialskole med ADHD og autisme
Vesterbro Lokaludvalg godkendte d.18 maj 2022 en henvendelse til Borgerrepræsentationen med følgende ønsker til Budget 2023:
- Sekretariatsmidler med ønske om eget sekretariat
- Hundelufterpark på Sønder Boulevard
- Opgradering af pladsen til øldrikkerfællesskab på Enghave Plads.
- Flere midler til puljen "Grønne gader".
- Udbedring af brostensbelægning på Halmtorvet, evt. Chaussesten til cyklerne.
- Henlede opmærksomheden på toiletplanen, herunder Litauns Plads
- Brobold på Enghave Plads inklusive skaterbane (evt. idrætsmilliarden).
- Havnebad ved Fisketorvet
- Vestias Klubhus
- Boldbaner på Otto Busses vej (evt. idrætsmilliarden)
- Renovering af Basement
- Gehør-projektet ved H17 B
Henvendelsen findes ved at følge linket her: https://www.kk.dk/sites/default/files/agenda/865ca3a3-427a-47c5-8f0c-2f8d0efd8705/e741e29e-959a-40ff-9bd6-eb00ad26113c-bilag-2_0.pdf
Forhandlingerne om Budget 2023 resulterede i:
- Varig bevilling til H17. Der blev afsat: 5,3 mio. kr. årligt på service i 2023 og frem til videreførelse af bevilling til H17.
- Sundhedsteam til udsatte hjemløse (bydækkende). Der blev afsat: 3,0 mio. kr. årligt på service i 2023 og frem.
- Midler til foreningen The Red Van, der er et tilbud til sexarbejdere på Vesterbro. Der blev afsat: 0,5 mio. kr. årligt på service i 2023 og 2024 til Red Van.
- Social indsats målrettet socialt udsatte og psykisk sårbare på bl.a. Vesterbro bibliotek og kulturhus. Der blev afsat: 0,8 mio. kr. på service i 2023 og 2024 til ekstra tilstedeværelse af medarbejdere med socialfaglige kompetencer.
- Nyt klubhus til Vestia og sikkerhedstiltag på Bavnehøj Idrætsanlæg. Der blev afsat 31,6 mio. kr. på samlet anlæg i 2023-2026 til et nyt klubhus på Bavnehøj idrætsanlæg og 0,2 mio. kr. årligt på service i 2025 og frem til vedligehold og afledt drift.
- Adgang hele året til Havnebadet ved Fisketorvet. Der blev afsat: 0,2 mio. kr. årligt på service i 2023-2026 til teknisk tilsyn med havnebadene.
- Ungdommens Demokratihus (fortsat drift). Der blev afsat: 0,4 mio. kr. årligt på service i 2023.
- Kunstgræsbaner i Godsbaneterrænet. Der blev afsat midler til en planlægningsfase for en 11-mands kunstgræsbane og to 8-mands kunstgræsbaner.
- Udvidet høringsproces for lokalplan Godsbaneterrænet: Der blev afsat: 0,1 mio. kr. på service i 2022 og 1,5 mio. kr. i 2023.
- Øget trafiksikkerhed ved krydset Kalvebod Brygge – Otto Busses Vej. Der blev afsat midler til ombygning af ulykkesbelastede kryds, herunder krydset Kalvebod Brygge – Otto Busses Vej, for at reducere antallet af ulykker, særligt med fokus på cyklister. Og der blev afsat 4,5 mio. kr. samlet på anlæg i 2023-2024 til ombygning af krydset Kalvebod Brygge – Otto Busses Vej.
- Afsat som en del af en bydækkende cykelpakke: Der blev afsat 10,4 mio. kr. samlet på anlæg i 2023-2025 til ombygning af krydset Vasbygade og 0,1 mio. kr. årligt på service i 2025 og frem til afledt drift og vedligehold til ombygning af krydset Vasbygade
- Fjerde etape af Istedgade/Enghave Plads. Der blev afsat: 0,2 mio. kr. årligt på service fra 2026 og frem til afledt drift og vedligehold af cykelstier på fjerde etape af Istedgade/Enghave Plads
- Pulje til toiletfaciliteter. Der blev afsat: Der afsættes en pulje til at øge toiletkapaciteten og serviceniveauet. Herunder helårsåbning af eksisterende toiletter (0,5 mio. kr. i anlæg) På Vesterbro er der afsat midler til at toilettet ved den bemandede legeplads i Enghave Parken nu også kan holde åbent hele året.
- Videreførelse af M5 fra Københavns Hovedbanegård og en hospitalsmetro
- Etablering af selvstændige lokaludvalgssekretariater til bl.a. Vesterbro Lokaludvalg. Der blev afsat 1,8 mio. kr. på service i 2023 og 3,6 mio. kr. årligt i 2024 og frem.
Indstilling
Forpersonen foreslår,
- at Vesterbro Lokaludvalg beslutter hvilke temaer, der skal indgå som Lokaludvalgets input til Budget 2024.
- at Vesterbro Lokaludvalg bemyndiger forpersonen og forretningsudvalget til at færdiggøre udarbejdelsen af Lokaludvalgets input og sende denne til Borgerrepræsentationen
Problemstilling
Høringsparterne, herunder Lokaludvalg, har som i de forrige år mulighed for at fremsætte budgetønsker og bemærkninger til Budgetforslag 2024. Ligesom sidste år er der mulighed for at afgive høringssvar af to omgange. I juni og august. Formålet er, at BRs medlemmer tidligt i processen kan modtage høringsparternes ønsker og bemærkninger til årets budgetforslag.
BRs medlemmer vil i begge høringsrunder modtage høringssvarene på mail, og alle høringssvarene vil blive lagt op på budgetnotatsitet til budgetforhandlingerne. På baggrund af erfaringer fra sidste års høringsrunder (til budget 2023) indskærpes det i år, at der kun skal fremsendes høringssvar i runde 2 i august, såfremt der er ændringer eller tilføjelser til høringssvarene i runde 1.
Mere information om hvordan budgetterne vedtages i Københavns Kommune kan findes ved at tilgå følgende link: https://www.kk.dk/politik/budget-og-regnskab/saadan-vedtages-budgetterne
Indkaldelsescirkulæret til budget 2024
Budgetproces 2024 er blevet igangsat med ØUs behandling af budgetindstillingen indkaldelsescirkulæret for budget 2024. Nogle af hovedelementerne i indstillingen er følgende:
- Fastsættelse af udvalgenes budgetrammer
- Fastsættelse af årets effektiviseringsmåltal for kommunen og fordelt på udvalgene
- Fastsættelse af styringen af bruttoanlægsudgifterne
- Retningslinjer og tidsplaner for udarbejdelsen af budgettet
- Afsættelse af centrale puljer i budgetlægningen
Indstillingen og bilag kan tilgås her:
Indkaldelsescirkulæret for budget 2024 | Københavns Kommunes hjemmeside (kk.dk)
Følgende bilag kan være relevante for høringsparterne:
- Bilag 8 bevillingsudløb
- Bevillingsudløb er aktiviteter/ydelser, som kun har været midlertidigt finansieret, og dermed vil ophører, hvis der ikke findes finansiering i årets budgetforhandlinger.
- Bilag 9 Sager henvist til kommende politiske forhandlinger
- Sager henvist til kommende politiske forhandlinger er en oversigt med anlægsprojekter, der er blevet planlagt, og der skal findes midler til at gennemføre, og hensigtserklæringer, der skal drøftes politisk. Hensigtserklæringer kan f.eks. være igangsættelse af analyser eller udskudt beslutning om finansiering af projekt til senere forhandlinger.
- Bilag 10 Tidsplan for budgetproces 2024
Proces for 1. høringsrunde i juni
I forbindelse med 1. høringsrunde i juni kan høringsparterne sende budgetønsker og bemærkninger til budget 2024.
Til 1. høringsrunde fremsender Økonomiforvaltningen link til budgetindstillingen ”juniindstillingen”, hvor følgende bilag kan være relevante for jer som høringsparter:
- Udvalgenes effektiviseringsforslag til budget 2024
- Opfølgning på tværgående investerings- og effektiviseringsforslag
- Oversigt over bevillingsudløb i budget 2024
- Oversigt over sager henvist til budget 2024
Dato |
Proces |
1. juni (torsdag) |
ØKF sender budgetforslaget i høring pba. juniindstillingen |
6. juni (tirsdag) |
ØU behandler juniindstillingen |
23. juni kl. 12.00 (fredag) |
Frist for eventuelle yderligere høringssvar. Høringssvarene sendes til ØKF NB!: Af hensyn til diverse barsler er det vigtigt at svar sendes til Abdallah Mahmoud Aoude (jg8s@kk.dk), Andreas Richard Hermansen (d95d@kk.dk), Henrik Krogsgaard (hko@kk.dk) og Patrick Karatasi (kf6e@kk.dk). Alle fire! |
23. juni (fredag) |
ØKF sender høringssvar til BRs medlemmer |
Ultimo august |
ØKF uploader høringssvar fra 1. høringsrunde på hjemmesiden for budgetnotater til budgetforhandlingerne |
Proces for 2. høringsrunde i august
I forbindelse med 2. høringsrunde kan høringsparterne sende eventuelle yderligere budgetønsker og bemærkninger til budgettet. Såfremt høringsparten ikke har fremsendt høringssvar i 1. høringsrunde, kan der fremsendes et samlet høringssvar.
Til 2. høringsrunde fremsender Økonomiforvaltningen link til budgetindstillingen ”augustindstillingen” (budgetforslaget), hvor følgende bilag kan være relevante for høringsparterne:
- Københavns Kommunes budgetforslag 2024
- Udvalgenes effektiviseringsforslag til budget 2024
- Oversigt over bevillingsudløb i budget 2024
- Oversigt over sager henvist til budget 2024
Dato |
Proces |
17. august (torsdag) |
ØKF sender budgetforslaget i høring |
23. august (onsdag) |
ØU behandler budgetforslaget/augustindstillingen |
24. august (torsdag) |
ØKF sender evt. ændringer sfa. ØUs behandling ud til høringsparterne (ØU ændrer sjældent budgetforslaget) |
31. august (torsdag) |
BR 1. behandler budgetforslaget |
4. september kl. 12.00 (mandag) |
Frist for eventuelle yderligere høringssvar. Høringssvarene sendes til ØKF NB!: Af hensyn til diverse barsler er det vigtigt at svar sendes til Abdallah Mahmoud Aoude (jg8s@kk.dk), Andreas Richard Hermansen (d95d@kk.dk), Henrik Krogsgaard (hko@kk.dk) og Patrick Karatasi (kf6e@kk.dk). Alle fire! |
4. september (mandag) |
ØKF sender høringssvar til BRs medlemmer |
4. september (mandag) |
ØKF uploader høringssvar fra 2. høringsrunde på hjemmesiden for budgetnotater til budgetforhandlingerne |
5. oktober (torsdag) |
BR 2. behandler budgetforslaget inkl. indkomne ændringsforslag fra de politiske partier |
Løsning og videre proces
Vesterbro Lokaludvalg beslutter temaer som skal indgå som Lokaludvalgets input til Budgetprocessen og bemyndiger forpersonen og Forretningsudvalget til at færdiggøre Lokaludvalgets input og indsende dem til Borgerrepræsentationen.
Se input fra TMU i bilaget.
Økonomi
-
Beslutning
- Reden
- Øldrikkerparken på Enghave Plads
- Dugnad søndagsåbent
- StjerneRadio - bevilling til husleje og forsikringer
- Lokalhistoriske arkiver
- Hundelufterpark
- Broboldprojektet på Enghave Plads
- Slid på grund af øget hotelkapacitet
Forretningsudvalget blev bemyndiget til at færdiggøre udarbejdelsen af Lokaludvalgets input og sende denne til Borgerrepræsentationen.