Høring vedr. administrationsgrundlag for udeservering
Tidligere beslutninger
På lokaludvalgsmøde den 21. juni 2023 drøftede Vesterbro Lokaludvalg høringen af administrationsgrundlaget for udeservering. Lokaludvalget besluttede at lave borgerinddragelse ifm. med høringen, som lokaludvalget kan bruge som input til at skrive et høringssvar. Det blev besluttet at lave:
- Opslag på facebook for at få folk til at forholde sig til sagen og skrive kommentarer.
- En borgerpanelundersøgelse om emnet. Malene og Helle meldte sig til at lave spørgsmålene til undersøgelsen, og Carsten Yndigegn har kommet med kommentarer.
Lokaludvalget besluttede at bede KFBU om at udarbejde udkast til høringssvar til godkendelse på lokaludvalgsmødet i august.Indstilling
Forpersonen foreslår,
- At Vesterbro Lokaludvalg tager borgerinddragelsen, der er lavet ifm. høringen, til efterretning.
- At Vesterbro Lokaludvalg drøfter og godkender KFBU's udkast til høringssvar til høringen vedr. administrationsgrundlag for udeservering.
Problemstilling
Høring vedr. administrationsgrundlag for udeservering
I administrationsgrundlaget fastsættes en række principper og vurderingskriterier for fremadrettet praksis på området, som forvaltningen efter endelig vedtagelse, vil administrere tilladelser til udeservering efter. Andre politiske beslutninger, der kan påvirke administrationen af udeserveringer, er lokalplaner. Den netop vedtagne Byrums- og trafikplan (Borgerrepræsentationen den 2. februar 2023) forventes også i et vist omfang at påvirke fremtidige tilladelser til udeserveringer i Middelalderbyen og dette implementeres i administrationsgrundlaget.
1. Flerårige tilladelser - Beslutning: 3-årige tilladelser
2. Åbningstider for udeservering: Beslutning: Lukketid kl. 22:00 søndag til torsdag og 24:00 fredage og lørdage. Metropolzone, Kødbyen og Nyhavn (uændret) til kl. 02:00.
3. Genindførsel af gebyr for udeservering: Beslutning: Der skal indføres et gebyr for udeservering, der dækker alle omkostninger til administration, kontrollen med overholdelse af tilladelser mv., og at forvaltningen skal forelægge en indstilling til Borgerrepræsentationen med oplæg til endelig fastsættelse af taksten.
4. Fremkommelighed på smalle fortove: Beslutning: Der skal ændres praksis for udeservering på smalle fortove, således at der skal være fri passage på minimum 0,8 m, svarende til bredden på en kørestol, bortset fra gågader og promenader, hvor det generelle vejareal er egnet for fodgængere.
5. Håndhævelse: Beslutning: Fortsat øget håndhævelse
6. Opmærkning af arealer til udeservering: Beslutning: Der skal indføres opmærkning ved udeservering i hele byen og at omkostningerne ved dette dækkes af gebyret for udeservering.
Administrationsgrundlaget er i offentlig høring i perioden 1. juni 2023 til 24. august 2023 via Blivhørt-portalen: https://blivhoert.kk.dk/hoering/administrationsgrundlag-udeservering.
Vesterbro Lokaludvalgs borgerinddragelse
Der har været to opslag på lokaludvalgets facebookside om sagen, som har fået henholdsvis 53 og 26 kommentarer (79 i alt). Her er meningerne delte: Der er både kommentarer om, at udeservering er godt og skaber liv og tryghed, og at udeservering medfører meget larm i de sene aftentimer for dem, der bor tæt ved.
Lokaludvalget udsendte en borgerpanelundersøgelse i perioden den 4. juli til den 2. august 2023, og der er 1.041 respondenter, der har gennemført hele undersøgelsen. Undersøgelsen består både af lukkede spørgsmål, der kan laves statistik på, og åbne kommentarfelter hvor respondenterne har kunnet skrive.
90% af undersøgelsens respondenter synes, det er positivt eller meget positivt, at restaurationer kan have udeservering på fortove og pladser på Vesterbro. Mange vælger som positive ting ved udeservering, at det er dejligt at kunne sidde ude om sommeren, at udeservering giver liv i bydelen, og at udeservering giver god stemning. Af negative ting ved udeservering vælges, at stole og borde står i vejen og gør det svært at passere, at det larmer for meget i de sene timer (kl. 22-24), og at udeservering fylder for meget på fortovene.
37% af respondenterne har været generet af, hvor meget udeservering fylder på smalle fortove. Steder der er angivet, hvor respondenter mener, at udeservering fylder for meget er bl.a. Vesterbrogade, Istedgade, Enghave Plads, Sønder Boulevard, Vesterbro Torv, Værnedamsvej, Litauens Plads, Halmtorvet, Bagerstræde etc.
I spørgsmålet om hvorvidt respondenterne er enige eller uenige i at begrænse sluttidspunktet for udeservering til kl. 22 fra søndag til torsdag, er respondenternes meninger delte. 39% er enige eller meget enige i at begrænse udeservering til kl. 22, og 46% er uenige eller meget uenige i at begrænse udeserveringen i hverdagene.
Flere respondenter har skrevet forslag til, hvor på Vesterbro man kunne give dispensation fra de nye regler i administrationsgrundlaget og lave en udvalgt zone som Kødbyen, som må have udeservering til kl. 02:00. Der stilles bl.a. forslag om Enghave Plads, Vesterbro Torv, Istedgade, Sønder Boulevard, Litauens Plads, Carlsberg Byen, Halmtorvet, Værnedamsvej, Vesterbrogade, Jernbanebyen etc.
I spørgsmålet om afmærkninger på fortove og pladser mener 42% af respondenterne, at kommunen bør lave permanente afmærkninger på fortove og pladser for at gøre det synligt for restaurationerne, hvor de må placere borde og stole. 36% af respondenterne er imod.
Afslutningsvis i undersøgelsen har det været muligt at afgive andre kommentarer om udeservering på Vesterbro. Der er kommet rigtig mange kommentarer, som nuancerer opfattelserne af det positive og negative ved udeservering. Kommentarerne kan opdeles i forskellige kategorier:
Larm efter lukketid og festkultur; larm fra udeservering, musik, oprydning og urinering i gaderne; manglende tilgængelighed på fortovene; manglende renhold; rygning og varmelamper; positive og negative kommentarer om afmærkning; begrænsning og fastholdelse af tidspunktet for udeservering; kommercialisering og demokratisering af byrummet; hensyn til erhvervslivet; sikre overholdelse af regler; udeservering skaber fællesskab, liv, tryghed og hører til storbyen.
Som bilag er kommentarerne fra Facebook og afrapportering på borgerpanelundersøgelsen med grafer uden kommentarer. Afrapportering på borgerpanelundersøgelsen med kommentarer kan findes på lokaludvalgets hjemmeside her: https://vesterbrolokaludvalg.kk.dk/nyheder/vesterbro-panel-er-delt-i-spoergsmaal-om-sluttidspunkt-for-udeservering.
Løsning
KFBU har skrevet et udkast til høringssvar, som lokaludvalget drøfter og godkender.
Videre proces
Beslutning
Vesterbro Lokaludvalg tog punktet til efterretning og godkendte KFBU's udkast til høringssvar med en tilføjelse om tydeligere at pointere, at mennesker der bor tættest på udeservering, også er mest positive i forhold til udeservering.