Mødedato: 23.04.2014, kl. 18:00
Mødested: Wikiteket, Lyrskovsgade 4, 1. sal

Kommuneplanstrategi 2014

Kommuneplanstrategi 2014 er udarbejdet i et samarbejde mellem kommunens syv forvaltninger og tager udgangspunkt i de aktuelle udviklingstendenser og behov i København. Kommuneplanstrategien er en forløber for Kommuneplanen, der udarbejdes i det kommende års tid og vedtages ultimo 2015.

Indstilling og beslutning

Formanden forslår Vesterbro Lokaludvalg

1. at drøfte kommuneplanstrategi 2014 på baggrund af oplæg fra Simon Schou Jakobsen, Center for Byudvikling.

2. at vedtage et proces for udarbejdelse af høringssvar fra Vesterbro Lokaludvalg

3. at bemyndige formanden til at skrive et indlæg til VesterbroBladet om strategien og processen

Problemstilling

København har i en årrække stået i en gunstig situation, hvor vi oplever en stærk befolkningsvækst, og det forventes, at vi i 2025 vil være 670.000 københavnere, hvilket er 100.000 flere end i 2014. Heriblandt mange unge og børnefamilier. At flere vælger at bo i København er en miljømæssig fordel for regionen og landet sammenlignet med en mere spredt byudvikling. Befolkningsvækst i København og omegnskommunerne modvirker, at byen vokser for meget ud i landskabet omkring Storkøbenhavn med inddragelse af åbent land og øget pendling til følge. At vælge København er også et tilvalg af muligheden for en bæredygtig livsstil, hvor man kan cykle til sine daglige gøremål. Samtidig udgør befolkningsvæksten et godt fundament for fremtidens vækst og beskæftigelse i København og regionen.

Befolkningsvæksten og flere arbejdspladser udgør grundlaget for et stort kulturudbud og en god kollektiv trafik. Væksten skaber også både behov og mulighed for en udbygning af den offentlige service i form af eksempelvis nye daginstitutioner, renoverede skoler, fritidstilbud, moderniserede plejeboliger samt en ren og tryg by med attraktive rekreative muligheder. Denne udbygning og renovering af de kommunale servicetilbud betyder, at der reelt sker en storstilet grøn omstilling og fornyelse af København i disse år. En renovering der er et reelt behov for.

 

I Kommuneplanstrategien gennemgås også en række af de muligheder og udfordringer, som blandt andet befolkningsvæksten giver for byens udvikling og dens fortsatte sammenhængskraft.

Kommuneplanstrategi 2014 – ’Den sammenhængende by’ præsenterer de overordnede mål og indsatser i de kommende års byudvikling i København og pejlemærkerne for udarbejdelsen af Kommuneplan 2015. Målsætningerne bygger overvejende på kommunens ”Københavnermål”.

Strategien indeholder 5 temaer:

- Plads til flere københavnere

- Bæredygtig udvikling

- Flere arbejdspladser i København

- En sammenhængende by

- Kvalitet i byen

Kommuneplanstrategien og Københavns Kommunes Økonomiudvalgs behandling af den kan ses her: https://subsite.kk.dk/PolitikOgIndflydelse/Moedemateriale/Oekonomiudvalget/25-03-2014/2a720ac3-5154-4a17-bdef-d5f32ec0fb09/1c88346e-17e3-4f10-85a4-23a5056a46cc.aspx

Løsning

På Lokaludvalgsmødet den 23. april 2014 kommer Simon Schou Jakobsen fra Center for Byudvikling og fortæller om Kommuneplanstrategi 2014. Simon vil både fortælle lidt om sammenhængen mellem Kommuneplanstrategien og den kommende kommuneplan og om selve indholdet i Kommuneplanstrategien.

Lokaludvalget skal desuden tage stilling til hvordan et høringssvar fra Lokaludvalget skal udarbejdes. Der er høringsfrist den 15. maj 2014 og først lokaludvalgsmøde den 21. maj 2014, og vi kan desværre ikke overskride høringsfristen, hvis inputtene skal indgå i den videre proces i Borgerrepræsentationen. Et procesforslag kan være at alle tre fagudvalg behandler planen og komme med input til et samlet høringssvar, som sendes til høring per mail i forretningsudvalget inden det bliver sendt ind den 15. maj 2014 og samtidig bliver tilknyttet som bilag til Lokaludvalgsdagsordenen til den 21. maj 2014.

Det foreslås at Lokaludvalget bemyndiger formanden til at skrive et indlæg til VesterbroBladet om arbejdet med Kommuneplanstrategien

Beslutning

Lokaludvalget besluttede, at fagudvalgene skal drøfte kommuneplanstrategien på deres kommende møder, Kultur- Fritids- og Børneudvalget den 8. maj 2014, Teknik- og Miljøudvalget den 30. april 2014, og Social- og Sundhedsudvalget den 8. maj. 2014. Sekretariatet samler derefter inputtene sammen til et høringssvar fra Vesterbro Lokaludvalg, som sendes til det samlede lokaludvalg inden det sendes ind den 15. maj 2014. Såfremt lokaludvalgsmedlemmer er uenige, er det det foreløbige forretningsudvalg, der tager endelig beslutning om høringssvaret.
Sekretariatet skal have input fra fagudvalgene senest fredag den 9. maj kl. 9 for at lokaludvalget kan nå at forholde sig til det samlede udkast.

Heidi Bjerg Gregersen bad om, at det blev ført til referat, at det for nye er svært at orientere sig i mange nye områder og sager og med meget tæt pakkede dagsordener.
Til top