Mødedato: 22.05.2024, kl. 18:00
Mødested: Lyrskovsgade 4, 2. sal lokale Liva 1758 København V

Input til Budget 2025 - godkendelse

Vesterbro Lokaludvalg skal beslutte hvilke temaer, der skal indgå som Lokaludvalgets input i budgetprocessen frem mod Budget 2025.

Tidligere beslutninger

Vesterbro Lokaludvalg besluttede på mødet d. 17. april 2024, at Lokaludvalgets medlemmer og fagudvalg foreslår input til Budget 2025 på Lokaludvalgsmødet i maj.

Indstilling

Forpersonen foreslår,

  1. at Vesterbro Lokaludvalg beslutter hvilke temaer, der skal indgå som Lokaludvalgets input til Budget 2025.
  2. at Vesterbro Lokaludvalg bemyndiger forpersonen og forretningsudvalget til at færdiggøre udarbejdelsen af Lokaludvalgets input og sende denne til Borgerrepræsentationen.

Problemstilling

Høringsparterne, herunder Lokaludvalg, har som i de forrige år mulighed for at fremsætte budgetønsker og bemærkninger til Budgetforslag 2024. Ligesom sidste år er der mulighed for at afgive høringssvar af to omgange. I juni og august. Formålet er, at BRs medlemmer tidligt i processen kan modtage høringsparternes ønsker og bemærkninger til årets budgetforslag.

Mere information om hvordan budgetterne vedtages i Københavns Kommune kan findes ved at tilgå følgende link: https://www.kk.dk/politik/budget-og-regnskab/saadan-vedtages-budgetterne 

Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti i København underskrev forud for forhandlingerne sidste år en principaftale for de økonomiske rammer og forhandlinger om budget 2024 og 2025 for Københavns Kommune. Principaftalen findes her: https://www.kk.dk/sites/default/files/2023-06/Principaftale_24og25%20%28002%29.pdf

Budgetproces 2025 er blevet igangsat med Økonomiudvalgets behandling af budgetindstillingen indkaldelsescirkulæret for budget 2025.Indstillingen og bilag kan tilgås her:

https://www.kk.dk/dagsordener-og-referater/%C3%98konomiudvalget/m%C3%B8de-24012024/referat/punkt-2

 

Lokaludvalget meldte følgende ind ved Overførselssagen:

https://www.kk.dk/sites/default/files/agenda/28337a7d-c2cf-4f90-a0c5-aeadd1866ab7/8643153a-b36e-40a1-8634-ecd260fd40cd-bilag-2_0.pdf

Ønsker fra fagudvalg og medlemmer af Lokaludvalget skal senest skal foreligge skriftligt ved mødets begyndelse hos forpersonen.

 

Løsning

Lokaludvalgets medlemmer og fagudvalg foreslår, drøfter og godkender temaer, som skal indgå i Lokaludvalgets input til Budget, og uddelegerer det til Forretningsudvalget at samle op og indsende input til Borgerrepræsentationen.

KFBU melder følgende forslag ind: 

Gehør-projektet, Staldgade 24 

Vi vil gerne bakke op bag det lokale projekt omkring Gehør. Vi synes der er virkeligt gode takter i det projekt som Musikforeningen Vesterbro (Muve) og danseforeningen Stands og Dans står bag.

GEHØR skal være et foreningernes musiske hus, hvor børn/unge/vækstlaget kan have deres daglige gang side om side med professionelle undervisere med kunstnerisk baggrund. Øvelokaler og træningssale kombineres med både uformelle rum og muligheder for at netværke og strukturerede udviklingsforløb i præsentation, projektledelse og fundraising for de brugere, der søger disse tilbud. Huset er målrettet den unge målgruppe, men huset vil være åbent for alle københavnere og andre interesserede, der vil kigge ind, besøge cafeen (ved vi ikke om bliver pt dette sted), se en showcase og lade sig inspirere. GEHØR er ud over de to drivende foreninger også forankret i områdets børneskoler for musik, billedkunst og teater, områdets skoler og Rysensteen Gymnasium.

Renovering af Basement [Tekstindhold omdeles på Lokaludvalgets møde].

 

SOBE melder følgende forslag ind:

Opgradering af pladsen til øldrikkerfællesskab på Enghave Plads
Øldrikkerpladsen på Enghave Plads er nedslidt og bør renoveres. Siden Metrobyggeriets opstart har vi i Vesterbro Lokaludvalg været engageret i øldrikkernes forhold på pladsen. Da den ene del af pladsen blev lukket, var vi med til at finde og indrette et nyt midlertidigt område til øldrikkerne i den tidligere hundegård i den anden ende af pladsen. På det tidspunkt var det meningen, at det vi byggede, kun var midlertidigt. 

Nu hvor Metroen er åben, har vi i løbet af det sidste års tid kørt en større evaluering af den nye plads med inddragelse af pladsens forskellige brugergrupper – herunder øldrikkerne. Og der er ingen tvivl om, at der lokalt og blandt brugerne er et stort ønske om, at de kan få lov at blive. På den baggrund har vi i lokaludvalget debatteret, hvordan dette kan lade sig gøre, og har i den forbindelse et par konkrete forslag, som vi med vores brev foreslår Mia Nyegaard.

  • Ressortområdet skal defineres. I dag er området registeret som hundelufterpark under Teknik- og miljøforvaltningen. Det skal afklares, hvorvidt der skal ske en ændring.
  • Der skal afsættes midler til afklaring af, hvad der kan ske på arealet. Politi, Socialforvaltningens udgående teams og Teknik- og miljøforvaltningens driftsafdeling skal høres. Vi har løbende holdt møder med alle tre parter, og der er velvilje til et projekt.
  • Der skal bruges penge på projektering. Vi foreslår at man engagerer Kenneth Balfelt, der var med til at starte projektet med øldrikkerne midlertidige opholdssted på Enghave Plads op.
  • Der skal afsættes midler til det fysiske byggeri. Vi foreslår, at man inddrager lokale ressourcer f.eks. gennem Settlementets projekter. Vi forestiller os en konstruktion, som allerede fungerer andre steder i byen, hvor en socialfaglig indsats bruges i udførelsen af det nye byrum, til gavn for både dem der bygger, og dem der bygges til.
  • Projektet vil være løst ved at gennemføre TM090 ”Byrum i Lommeparken”.

 

TMU melder følgende forslag ind (blev sendt til TMF/TMU i en særskilt proces 2. maj 2024 på baggrund af Lokaludvalgets beslutning):

Forbindelse til Jernbanebyen fra Ingerslevsgade
Vi genfremsender her vores ønske om en ny forbindelse over Jernba-nen fra det “gamle” Vesterbro til det nye kvarter “Jernbanebyen”.
Vi opfordrer til, at der i Budget 2025 afsættes midler til en foranalyse, som belyser scenarier og økonomi i forbindelse med en bro fra Ingers-levsgade over til Jernbanebyen. En sådan forbindelse er helt oplagt og helt indlysende.
Oplagt fordi datagrundlaget for Jernbanebyen siger, at der skal bo 8.395 mennesker, være 8.330 arbejdspladser og 1.370 studiepladser. Og det skal være en delvist bilfri bydel, som jo netop skal animere til at bruge cyklen, hvis man bor, arbejder eller går i skole på området.
Indlysende fordi Københavns Kommune i mange år har tegnet en for-bindelse over banelegemet mellem Ingerslevsgade og Jernbanebyen ind i de kommunale planer. Det står i lokalplanen for Otto Busses Vej (lokalplan 433-1 side 24 og 32). Der står i Kommuneplan 19 ”For at sikre borgerne adgang til hele Godsbaneterrænet, skal der etableres et stisy-stem igennem området fra Vesterbro”. Og det er indtegnet i det nye forslag til kommuneplanstrategi (side 45). Det står der, fordi det giver god mening, at det nye byområde bliver en integreret del af byen med god forbindelse til Indre By, brokvartererne, havnen og Amager.
Jernbanebyen må ikke isoleres og vende ryggen mod byen. For at undgå dette, er det afgørende, at der bliver planlagt forbindelser i god tid. I 2029-31 vil udviklingen af den nordlige del tage fart – og så skal in-frastrukturen være på plads. En foranalyse nu vil være at udvise rettidig omhu og respektere de allerede trufne politiske beslutninger. Samtidigt vil en foranalyse kunne give de nødvendige svar på, hvordan ramperne kan laves og løses. Både i Jernbanebyen og ved Ingerslevs-gade/Søn-der Boulevard. En foranalyse vil også ruste København bedre til de kom-mende infrastrukturforhandlinger med staten, som netop lægger vægt på en veludbygget cykelinfrastruktur.
Vi har fået Forvaltningens svar/input på vores ønske, hvoraf det frem-går:
Det er forvaltningens vurdering, at der er tale om en kompleks forana-lyse, der skal undersøge mange forhold. Dette skyldes, at broen skal fø-res over et 19-26 sporet jernbaneterræn, der både ligger højt og for-skudt. Derudover er der hensynet til byens profil, da broens ramper må forventes at blive meget lange, hvis den skal opfylde kravet om tilgæn-gelighed. En tunnelløsning mellem bydelene bør indtænkes i foranaly-sen.
Ud over analyser af selve anlægget vil foranalysen også undersøge det forventede antal brugere af broen, når Jernbanebyen er fuld udbygget.
Økonomisk estimat:
En foranalyse af en cykel- og gangbro fra Ingerslevsgade til Jernbane-byen ved Otte Busses vej vil have estimerede anlægsomkostninger på ca. 6 mio. kr. Foranalysen forventes at tage ca. 3 år.

Træstubben.
Vesterbro Lokaludvalg fik som følge af Budget13 overdraget ansvaret for Træstubben. Arbejdet handler om at lave natur- og klima-aktiviteter for børn. Arbejdet foregår i dag i vid udstrækning i Københavns Skole-haver, som også i dag har aktiviteter i Træstubben – støttet af Vesterbro Lokaludvalg. Vi ønsker os en normalisering af aktiviteterne, således at BUF overtager brugsaftalen og det økonomiske ansvar for aktiviteterne – således at vi kan prioritere vores grønne ressourcer frit.
Vi skal i år gennemføre et lokalt klimatopmøde – og vi har i vores Bydels-plan planlagt aktiviteter der i større udstrækning handler om at satse på at hjælpe bydelens mange boligforeninger med den grønne omstilling, som vi også som bydel skal igennem.

 

Opgradering af pladsen til øldrikkerfællesskab på Enghave Plads (sammenfaldende med SoBes forslag).

Øget vedligehold af grønne arealer.
De grønne arealer på Vesterbro fremstår slidte af mange menneskers brug. Særligt på dele af Sønder Boulevard, Litauens Plads og Otto Krab-bes Plads er der brug for ekstra vedligehold af græsplænerne. På Litau-ens Plads kan der være brug for en egentlig genopretning med udlæg-ning af nyt rullegræs. De mange besøgende på Vesterbro – dels fra an-dre bydele og dels fra de mange hoteller – slider på de grønne arealer, og de grønne arealer mangler derfor det ekstra vedligehold, som Fæl-ledparken, Havneparken på Islands Brygge med mere har. Arealerne fremstår nu meget slidte. Og der er brug for en langsigtet plan for ved-ligehold, der kan sikre, at både mange besøgende og forskellige events kan være her i årene fremover. Vi lægger til grund, at der fortsat vil være et stadigt stigende antal besøgende på Vesterbro. Både den gældende lokalplan for Fisketorvet indeholder Hotelværelser, ligesom der på byg-gegrunden ved siden af Ikea planlægges ekstra hotelkapacitet. Der er derfor kun udsigt til et stadigt stigende antal brugere af de grønne area-ler – og dermed også et øget slid.

Trafiksikkerhed på Vesterfælledvej
På Vesterfælledvej mangler der en afslutning af cykelstiprojektet. Det sidste stykke fra Lyrskovgade til Vesterbrogade har ingen cykelsti, og det er der behov for. Vesterfælledvej har været under ombygning i ef-terhånden rigtigt mange år på grund af Carlsberg. I 2003 vedtog Bor-gerrepræsentationen at godkende Vesterbro Trafik- og Byrumsplan med det udgangspunkt, at planen skulle være færdig omkring år 2016. Der mangler for nuværende kun cykelstier på den sidste del af Vester-fælledvej, for at denne målsætning er gennemført. Dette projekt vil vi gerne have sat midler til, da strækningen er tiltagende mere befærdet af både cyklister og bilister – og med 9A også en bus. Der bør undersøges, om der kan indgå et bump på vejstrækningen ved Trøjborggade, Car-stensgade på Vesterfælledvej. Denne kan med fordel placeres i selve fodgængerovergangen ved Trøjborggade, Carstensgade.

En sikker cykelvej fra Dybbølsbro til Vesterbrogade
Herunder at undersøge muligheder for en trafik-ø på Vesterbro. Der kommer stadig flere cykler på Vesterbro – og i byen som sådan. En af de større cykelruter er turen fra Kingosgade (med cyklister fra Frederiks-berg/Nørrebro) til Amager. Vi ønsker os en analyse af hvordan man kan sikre de mange cyklister bedre. Enten ved at tage udgangspunkt i ruten, som den ligger i dag med hele Dybbølsgade som rute – Fra Enghave Plads til Dybbølsbro. Eller ved at forbinde Frederiksberg Alle via Oeh-lenschlægersgade til Dybbølsgade. Hvilke muligheder er der? Hvor store reduktioner vil det koste i antallet af parkeringspladser i Oehlen-schlægersgade og Dybbølsgade? Hvad vil det betyde for de mange grønne heller og små-pladser i Dybbølsgades øvre del? Og kan dette kombineres med en eller flere trafik-øer på Vesterbro? Alle disse spørgsmål er nødvendige at afklare, før vi kan forbedre vilkårene for cyk-lister på Vesterbro.

Bedre cykelrute på Halmtorvet
Vi har tidligere ønsket os forbedringer på Halmtorvet. Det har vi, fordi der hver dag er der rigtig mange københavnere generelt og vesterbroere specifikt, der cykler over Halmtorvet. Imidlertid er cykelforholdene ikke særlig gode og Lokaludvalget ønsker at der afsættes midler til at øge cykelfremkommeligheden på Halmtorvet. Konkret ved at anlægge cykelstierne med striber af flade sten på langs med ruten (som på arealet ned til havnen på Islands Brygge). Dette kan måske ske i samarbejde med Hofor, der står overfor opgaven med at renovere/genanlægge brostenene på Halmtorvet efter at have brugt Halmtorvet som transportvej under anlæg af Skybrudstunnellen.

Økonomi

-

Videre proces

Forpersonen og forretningsudvalget færdiggør udarbejdelsen af Lokaludvalgets input og sender dem til Borgerrepræsentationen.

Beslutning

Vesterbro Lokaludvalg godkendte indstillingen med tilføjelse af:

  • Øget vedligehold af grønne arealer og toiletmulighed til Litauens Plads. Uddybning med ønske om permanent toilet og en akutløsning på forholdende i skolegården, hvor der opleves meget tis. 
  • Ændring af betegnelsen "øldrikkerfællesskabet på Enghave Plads" til  "Lommeparken på Enghave Plads brugere".
  • Renovering af Basement: Med sin beliggenhed og de rå rammer er Basement en unik og meget efterspurgt scene for det kunstneriske vækstlag og de nichede musikmiljøer. Basement har dog brug for at forbedre de fysiske faciliteter, blandt andet indgangsparti og adgang til kælderen. Indgang kan kun ske ved brug af trapper, og med installation af en personelevator samt belysning i gården, kan vi sikre et mere tilgængeligt kulturhus, hvor alle føler sig velkomne og har adgang til de fantastiske arrangementer, som Basement tilbyder.
Til top