Mødedato: 20.09.2017, kl. 18:00
Mødested: Lyrskovgade 4, 2. sal, 1758 København V

Beslutning om workshop om grønne tage samt orientering om status på det videre arbejde med Træstubben

Se alle bilag

Tidligere beslutninger

Lokaludvalget besluttede på hhv. det ordinære møde i januar og det ordinære møde i april at afsætte i alt 55.000 kr. til vedligehold af træstubben indvendig og udvendig.

Lokaludvalget besluttede ligeledes på det ordinære møde i januar, at træstubben skal evalueres af en ekstern part, for at vise træstubbens betydning men også for at kunne klarlægge mulighederne for træstubbens fremtid.

Endvidere besluttede lokaludvalget, at Kultur- Fritids- og Børneudvalget skulle komme med forslag og ideer til midlertidig brug af træstubben i 2017.

Beslutning fra 18. januar 2017:

http://www.kk.dk/indhold/vesterbro-lokaludvalgs-modemateriale/18012017/edoc-agenda/1557b6bf-df78-4a73-b7eb-5bb9d32fa067/dbc2b105-8b97-423d-82dc-86dc05db59c5

Beslutning fra 26. april 2017:

http://www.kk.dk/indhold/vesterbro-lokaludvalgs-modemateriale/26042017/edoc-agenda/367ae1d8-db57-464f-84d6-fff1ea63f940/3b88eecd-9103-44d5-a427-54850a0de122

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. At Vesterbro Lokaludvalg tager orienteringen om status på arbejdet med midlertidig brug og ekstern evaluering til efterretning.
  2. At Vesterbro Lokaludvalg bevilger kr. 20.000 fra puljemidlerne til projekt med det grønne tag.

Problemstilling

Første halvår af 2017 er blevet brugt til at afklare de juridiske rammer for brug af Træstubben. Brugsaftalen (se bilag) betinger bl.a. at træstubben skal bruges som naturværksted for børn fra daginstitutioner. Sekretariatet har talt med Teknik- og Miljøforvaltningen, der er ejere af træstubben, om at kunne fortolke den ramme lidt bredere i forbindelse med et midlertidigt brug af træstubben. Teknik- og Miljøforvaltningen er umiddelbart positive overfor, at rammen udvides i en midlertidig periode.

Evaluering

Efter at træstubben (brugsaftalen) blev overdraget til lokaludvalget i forbindelse med overdragelsen af det lokale miljøarbejde i 2013, har driften, herunder en tilknyttet miljø- og naturvejleder været finansieret bl.a. delvist af lønkroner til miljø i sekretariatet for Vesterbro- og Kgs. Enghave Lokaludvalg, Områdefornyelsen for Indre Vesterbro og Børne- og Ungeforvaltningen. Finansieringen udløb december 2016. Områdefornyelsen på Indre Vesterbro er afsluttet, og Børne- og Ungeforvaltningen har ikke mulighed for at stå for driften af Træstubben, ligesom lokaludvalget heller ikke kan stå for den fulde drift af træstubben. Ansvaret for træstubben er lokaludvalgets. Såfremt træstubben skal nedlægges, er lokaludvalget formelt forpligtet til at området bag træstubben(bedene) reetableres som før. Bygningen vil blive revet ned.

Træstubben har været med til og skaber forsat tryghed i et område, der har været udfordret og utrygt at færdes i. Ligeledes har træstubben været brugt til miljø- og bynaturformidling.

Lokaludvalget skal derfor finde en løsning for, hvad der skal ske med træstubben, og i januar besluttede udvalget at der skal ses nærmere på muligheden for en ekstern evaluering med anbefalinger for det videre arbejde med en forankring af Træstubben.
Sekretariatet arbejder pt. på et overblik over de forskellige muligheder i den kommunale indkøbsordning med henblik på at kunne indhente et tilbud.

Midlertidig brug af Træstubben

Træstubben har udover den tidligere tilknyttede miljø- og naturvejleder løbende haft forskellige selvstændige brugere efter aftale med vejlederen.
Der har således gennem tiden været lavet aftaler med:

Skoler/Institutioner:
Saxogården, Garvergården, Absalon Sogns børnehave (har fået nyt navn siden), Syvstjernen, Vestervang og Mariendal Friskole. Den franske skole har også brugt udearealerne.

Øvrige: Red Barnet, Apostelkirken, Krolfklubben, kvindeklubben i Apostelgården. 

Der er både nogle af de tidligere samt nogle nye brugere, der har vist interesse for at lave projekter og forløb i parken/huset.

Lokaludvalgets kultur-, fritids- og børneudvalg har sat arbejdet med en større plan for midlertidig brug i bero, indtil der er bedre overblik over en proces for det videre arbejde med Træstubben i det hele taget. Efter aftale med sekretariatet vil den midlertidige brug derfor foreløbig bestå af videreførelse af 6-8 af de nævnte selvstændige aftaler, hvilket er en mængde, som sekretariatet har ressourcer til at administrere. Det kræver dog først en tilladelse fra Teknik- og Miljøforvaltningen, som sekretariatet er i dialog med.

Reparation af det grønne tag som miljø- og naturformidlingsworkshops

Beplantningen på Træstubbens tag er flere steder ved at glide ned. Grønne Fingre, der i forvejen vedligeholder udearealerne, kan reparere det med udgangspunkt i den eksisterende grønne beplantning, der ellers trives, og udføre reparationen i form af en række workshops med børn fra lokale skoler og institutioner, der lærer om grønne tage og deltager i processen med at reparere Træstubbens grønne tag. Dertil værksteder med inddragelse af københavns netværk af folk, der arbejder med og interesserer sig for grønne tage og åben have om grønne tage.
Eftersom det kan slås sammen med deres øvrige vedligeholdelsesarbejde, kan det gøres for et forholdsvist beskedent beløb.

Se projektskabelonen for flere detaljer.

 

Løsning

  1. Vesterbro Lokaludvalg tager orienteringen om status på arbejdet med midlertidig brug og ekstern evaluering til efterretning.
  2. Vesterbro Lokaludvalg bevilger kr. 20.000 fra puljemidlerne til projekt med det grønne tag.

Økonomi

Midlerne tages fra lokaludvalgets ikke disponerede midler.

Videre proces

Sekretariatet arbejder videre med alle tre punkter.

Beslutning

ad 1) Forslaget blev vedtaget - der skal laves en evaluering efter oplæg fra sekretariatet. Der er ikke afsat særskilte midler til evalueringen.

ad 2) Thomas E orienterede om økonomien omkring Træstubben. Ordlyden af forslaget blev ændret til, at der afsættes 20.000 kr. af de allerede afsatte midler til fornyelse af det grønne tag, mens 2000 kr. tilbageføres til de ikke disponerede midler.

Den ændrede indstilling blev vedtaget uden afstemning.

Til top