Københavns Kommunes budget 2017 og vesterbroønsker
Indstilling
Formanden foreslår Vesterbro Lokaludvalg
1. at drøfte de sager, der er meldt ud til pressen i forbindelse med overførselssagen 2016 med henblik på at beslutte, om det fortsat er de prioriteringer, der er gældende for Vesterbro Lokaludvalg
2. at vedtage hvilke sager Vesterbro vil prioritere som budgetønsker til Københavns Kommunes budget 2017
3. at rette henvendelse om de lokale ønsker og behov til Københavns Kommunes forvaltninger, samt til de politiske partier i Borgerrepræsentationen,
Problemstilling
Københavns Kommunes budget for 2017 vedtages i løbet af efteråret 2016, men allerede i første halvår af 2016 er forvaltningerne og partierne i gang med at drøfte og forberede, hvilke besparelser og nye projekter, der skal tages med i budgetforhandlingerne.
Hvis Vesterbro Lokaludvalg definerer lokale ønsker og behov, og tidligt får dem sendt ind til forvaltninger og politikere, er der en større sandsynlighed for,at de kan blive taget med i betragtning end hvis de kommer i sidste øjeblik.
I forbindelse med overførslen og omprioriteringen af uforbrugte midler fra 2015 har formandsskabet meldt følgende sager ind som prioriteter på Vesterbro:
- Etablering af fodboldbaner på Otto Busses Vej
Vesterbro er en bydel med meget få grønne og rekreative kvadratmeter/borger. Et stort område ligger mere eller mindre øde hen på godsbanearealet ved Otto Busses Vej. Lokaludvalget ønsker at området åbnes op, så det kan bruges rekreativt og i særlig grad så der kan etableres fodboldbaner
- Skøjtebane i Enghaveparken
For at styrke vesterbroernes mulighed for rekreativ udfoldelse på knappe udendørs arealer, ønsker Lokaludvalget at der etableres en kunstskøjtebane. En kunstskøjtebane i Enghaveparken kan desuden medvirke til at skabe liv, og dermed øge brugen af parken i vinterhalvåret.
- Social vicevært ved Mariatjenesten
En social vicevært skal tilknyttes tilbud for udsatte borgere på indre Vesterbro. Den sociale vicevært skal skabe relationer og dialog mellem såvel gruppen af østeuropæere som beboere, erhvervsdrivende og andre, som færdes i området. Hensigten med en social vicevært er, at den nuværende konfliktfyldte forhandling om byrummet kan imødegås gennem en dialogbaseret tilgang, så et rummeligt offentligt byrum for alle kan fastholdes.
- Øget bemanding i Fisken
Værestedet Fisken er et tilbud til unge mellem 13 og 19 år. Her kan brugerne bl.a. få støtte og redskaber til at navigere rundt i hverdagens udfordringer, deltage i aktiviteter fx madlavning samt komme med udenfor Vesterbros grænser og opleve nye steder i Danmark. Alle aktiviteter sigter mod øget inklusion og brobygning mellem brugere og det øvrige samfund. Der er ca. 3.500 besøg i Fisken per år.
For mange unge har Fisken en vigtig funktion som et værested og er et alternativ til ophold på gaden. I dag er der tidspunkter, hvor Fisken simpelthen må lukke, da er ikke er bemanding. Meget drives ved hjælp af frivilllige, men det er nødvendigt med ansat og uddannet personale. Der ønskes midler til aflønning af en fuldtidspædagog; 400.000 kr./år.
- Bedre cykelrute på Halmtorvet
Hver dag er der rigtig mange københavnere generelt og vesterbroere specifikt, der cykler henover Halmtorvet. Imidlertid er cykelforholdene ikke særlig gode og Lokaludvalget ønsker at der afsættes midler til at øge cykelfremkommeligheden på Halmtorvet
- Nødherberg for udenlandske hjemløse
Hvert år oplever Vesterbro store problemer med udenlandske hjemløse, der henover vinteren ikke har noget sted at søge ly for vind og vejr om natten. De almindelige herberger må ikke modtage dem og derfor ønskes der afsat midler til et særligt tilbud for denne borgergruppe.
Løsning
Det foreslås, at Vesterbro Lokaludvalg definerer lokale ønsker og behov i en henvendelse til Københavns Kommunes forvaltninger og politiske partier. Vesterbro Lokaludvalg kan tage udgangspunkt i de ønsker, der er meldt ud i forbindelse med overførselssagen.
Såfremt medlemmer af Vesterbro Lokaludvalg har yderligere forslag til ønsker, foreslås det, at de sendes til sekretariatet med en kort forklaring af ønsket inden lokaludvalgsmødet.
Det foreslås altså, at ovenstående liste ikke suppleres af en lang række mundtlig fremsatte ønsker i overskriftsform på selve lokaludvalgsmødet
Økonomi
Denne indstilling har ingen økonomiske konsekvenser for Vesterbro Lokaludvalg
Videre proces
Henvendelsen kan bruges som et signal til vesterbroerne om, hvad Lokaludvalget arbejder for og prioriterer, og kan dermed også danne grundlag for dialog med lokalpressen, samt de sociale medier.
Beslutning
Endelig afgørelse om budgetønsker udskydes til Lokaludvalgsmødet den 18. maj 2016.
Det blev besluttet at supplere både ønsket om fodboldbaner og skøjtebaner med en begrundelse om et presset byrum, hvor der skal være plads til flere og flere borgere.
Det blev besluttet at supplere Vesterbroønskerne med følgende:
- fleksibelt byrum på Eskildsgade på ønskesedlen også. Lokaludvalget har tidligere behandlet dette
- Alsgadekvarteret og en styrkelse af udelivet i området, se forslag i Områdefornyelsen
- midler til forsøg i forbindelse med Halmtorvet 17, 100.000 kr.
- Projekt 19 grader - byrum ved Fisketorvet