Mødedato: 19.06.2013, kl. 18:00
Mødested: DGI-Byen, mødelokale 3 på DGI-byens hotel

Arbejdet med at fastholde Træstubben som et tilbud på Vesterbro

Vesterbro Lokaludvalg er ansvarlig for driften af Vesterbro Natur- og Miljøværksted Træstubben, men der mangler finansiering til den fortsatte drift af stedet samt en eventuel udvikling.

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller

1. at Vesterbro/Kgs. Enghave Lokaludvalg tager orienteringen om de fremtidige muligheder for miljøarbejdet i Kgs. Enghave og på Vesterbro til efterretning

2. at Vesterbro/Kgs. Enghave Lokaludvalg beder sekretariatet om at arbejde for at fremskaffe finansiering til et eller flere af de opstillede scenarier

3. at medlemmerne af Vesterbro/Kgs. Enghave Lokaludvalg så vidt muligt bidrager med at lægge pres på Kommunen for at fremskaffe finansieringen

Problemstilling

Miljøarbejdet på Kgs. Enghave og Vesterbro mister med udgangen af 2013 sit tilskud til løn fra Friluftsrådet. Friluftsrådet råder over en pulje til løntilskud til naturvejledere, som for kommuner udgør et tilskud på 110 000.- kr. årligt i en periode på tre år (2011 – til og med 2013). Samtidig er Lokaludvalgenes lønbudget ikke fulgt med lønudviklingen, hvilket betyder, at lønmidlerne efterhånden er blevet udhulet. Det har betydning for ansættelsen af Natur- og Miljøvejlederen, da stillingen er tidsbegrænset til udgangen af 2013, som følge af løntilskuddet. Og hvis der ikke er midler på lønbudgettet, kan stillingen ikke genopslås.

Miljø- og Naturværkstedet TRÆSTUBBEN er motor for et lokalt udviklingsarbejde, hvor formidlingsformer udvikles og antallet af aktører, der arbejder med miljøprojekter, udvides. Potentialet er langt fra udtømt, hvilket Vesterbro Lokaludvalgs Bydelsplanprojekt nr. 12 viser.

For at kunne videreføre miljø- & naturformidlingsarbejdet er der forskellige scenarier, som spænder fra at udvide miljøarbejdet på Vesterbro og i Kgs. Enghave drastisk til at Naturværkstedet ikke kan drives videre. Nedenfor er opstillet en oversigt over de mulige scenarier:

Scenarie 1
Vesterbro & Kgs. Enghave: 2 bydelsplanprojekter på Københavns Kommunes budget 2014. Borgerrepræsentationen beslutter at bevillige penge i budget 2014 til Vesterbro Lokaludvalgs Bydelsplanprojektet nr. 12 ” Forankring og udvidelse af Vesterbros urbane miljø- og naturvejledning” og til Kgs. Enghave Lokaludvalgs Bydelsplanprojekt nr. 12.
Den overordnede samlende vision er på sigt at udvikle en sammenhængende  miljø- og naturformidling, som tager afsæt af vores lokale forhold: BY – VAND – LAND.
BY - det ’gamle’ Vesterbro – med base Miljø- & Naturværkstedet.
VAND - havnefronten – med base i en ny formidlingsplatform ved Skibbroen.
LAND - Sydhavnstippen i Kgs. Enghave – Tippen naturskole.
Den Vesterbro-baserede del af projektet indeholder en ny flydende formidlingsplatform og den nuværende primære målgruppe (børnehaver og indskolingsklasser) vil udvides til også at omfatte folkeskoleklasser og nye brugergrupper. Formidlingsbasen er offentligt tilgængelig og er designet som et ’selvformidlende’ sted gennem for eksempel skiftende udstillinger og mediebaseret formidling.
Den del af projektet, der foregår på Sydhavnstippen bygger videre på en årelang positiv udvikling drevet af frivillige og af et lokalt grønt partnerskab. I løbet af projektperioden vil der blive etableret rekreative anlæg og skabt flere muligheder for at lære og opleve på egen hånd, ligesom der vil blive arbejdet med udviklingen af det frivillige arbejde.
Projektet er 3-årigt og vil blive drevet af Kgs. Enghave Lokaludvalg og Vesterbro Lokaludvalg i projektperioden, hvor der endvidere vil blive arbejdet på at gøre den fortsatte drift økonomisk bæredygtig, blandt andet i form af partnerskaber. Projektet understøtter kommuneplanens vision om at styrke innovation, viden og uddannelse samt visionen om København som grønt vækstlaboratorium med særligt fokus på børn og unge.
Anlægsomkostninger: 3.4 mio. kr.
Driftsomkostninger: 1,9 mio kr./årligt i 3 år: 5,7 mio. kr.

Scenarie 2: Vesterbro Lokaludvalgs Bydelsplanprojekt nr. 12 på Københavns Kommunes budget 2014
Borgerrepræsentationen beslutter at bevillige penge i budget 2014 til Vesterbro Lokaludvalgs Bydelsplansprojekt nr. 12 ” Forankring og udvidelse af Vesterbros urbane miljø- og naturvejledning”.
I dette scenarie bliver der kun realiseret og videreført miljø- & naturformidling i Vesterbro-området dvs. BY & VAND. Miljø- & naturformidlingen til daginstitutioner og skoleklasser fortsættes og udvides med TRÆSTUBBEN som bybase og der etableres en ny flydende formidlingsplatform ved skibbroen.
Anlægsomkostninger: 1 mio. kr.
Driftsomkostninger:600.000 kr./årligt i 3 år: 1.8 mio. kr.

Scenarie 3: TRÆSTUBBEN drives videre på nuværende niveau 
Vesterbro Lokaludvalg har søgt Friluftsrådet til en ny løntilskudsperiode 2014 – 2017 til videre drift af Vesterbro Miljø- & Naturværksted TRÆSTUBBEN. Svaret kan forventes medio september 2013. Den øvrige finansiering af miljø- og naturformidlerens lønomkostninger finansieres af Københavns Kommune. Borgerrepræsentationen skal beslutte at bevilge penge til dette.
Driftsomkostninger 1: Der opnåes tilskud fra Friluftsrådet og dermed er de årlige omkostninger 490.000 kr./årligt i 3 år, ialt 1.470.000 kr
Driftsomkostninger 2: Der opnås ikke tilskud fra Friluftsrådet. 600.000 kr/årligt i 3 år, ialt: 1.800.000 kr.

Scenarie 4 Lukning af Miljø- & Naturværkstedet TRÆSTUBBEN
Såfremt der ikke opnås tilskud til et af ovenstående scenarier, vil det ikke længere være muligt at drive Vesterbro Miljø- og Naturværksted Træstubben

Løsning

Vesterbro Lokaludvalg drøfter de fire opstillede scenarier, samt hvilke muligheder Lokaludvalgets medlemmer har for at arbejde for opnåelsen af et af scenarierne 1-3
Lokaludvalget bemyndiger samtidig sekretariatet til at arbejde videre med at realisere et af scenarierne 1-3

Beslutning

Felix Becker fra sekretariatet deltog med taleret under behandlingen af dette punkt.

Indstillingen blev tiltrådt
Til top