Mødedato: 18.01.2017, kl. 18:00
Mødested: Lyrskovsgade 4, 2. sal, lokale 6, 1758 København V

Træstubbens fremtid

Se alle bilag
Vesterbro Lokaludvalg skal tage stilling til, hvad der skal ske med Træstubben på både kort og langt sigt.

Tidligere beslutninger

Projektet miljø- og naturværkstedet Træstubben blev i 2011 overtaget af Vesterbro Lokaludvalg, da Miljøpunkt Vesterbro/Sydhavn blev nedlagt og flere medarbejdere virksomhedsoverdraget til Lokaludvalget. Til og med 2013 var den tilknyttede miljø og naturvejleder ansat i lokaludvalgets sekretariat, delvist finansieret af midler fra Friluftsrådet.
Lokaludvalget besluttede derpå, at miljø- og naturvejledningen overordnet set er en kommunal central opgave, men at man gerne stadig ville bibeholde de særlige lokale vinkler, som f.eks.at Træstubben med sin formidling var en del af projekterne Blomstrende By, Vesterbro Juletræsfest mv. 

Derfor indgik lokaludvalget et partnerskab med Områdefornyelsen og Børne- og ungdomsforvaltningen (Københavns Naturskoler) fra 2014 med forhåbning om, at Træstubbens arbejde kunne blive varigt forankret dér. Vejlederen blev projektansat i Københavns Naturskoler frem til og med 2016, med økonomisk støtte fra Områdefornyelsen, lokaludvalget og Friluftsrådet.

Indstilling

Formanden foreslår Vesterbro Lokaludvalg

  1. at tage orienteringen om Træstubbens status pt. til efterretning.
  2. at drøfte og tage stilling til sekretariatets forslag til en ekstern evaluering af Træstubben.
  3. at drøfte projektskabelonen for Træstubbens drift og vedligeholdelse i 2017.
  4. at bevilge kr. 35.000 fra puljemidlerne til Træstubbens drift og vedligehold i 2017.

Problemstilling

Baggrund

Træstubben står pt. uden økonomiske og personalemæssige ressourcer, fordi projektansættelsen af den tilknyttede vejleder er udløbet uden, at der er kommet en ny ansættelse i stedet.
Sekretariatet foreslår derfor, at 2017 bliver brugt til at afklare, hvilke potentialer der er for den fremtidige brug af Træstubben, og at få skabt rammerne for at Træstubben igen kan blive et levende sted med lærerige og eksemplariske aktiviteter.

Træstubben blev startet af bydelens agenda21-center, Grøn Vesterbro, som Vesterbro Naturværksted i 2007. Grøn Vesterbro blev siden til Miljøpunkt Vesterbro/Sydhavn, som blev nedlagt i forbindelse med at den lokale miljøopgave blev overdraget til lokaludvalgene.

Vesterbro Naturværksted blev startet efter et pædagogisk projekt havde påvist, at Vesterbros børnehaver ikke gjorde brug af de kommunale naturskoler i de grønne områder i udkanten af kommunen, fordi det er for omstændeligt at komme hen til dem.
Samtidig var det tydeligt for Grøn Vesterbro, at naturvejledningen disse steder, slet ikke havde fokus på den type bynatur, som Vesterbros børn er omgivet af.

Grøn Vesterbro indgik brugsaftale med Teknik- og Miljøforvaltningen om rådighed over den gamle toiletbygning, der udgør Træstubbens indre og en del af de udendørs arealer. Siden er der foregået aktiviteter for tusindvis af børnehavebørn og indskolingsklasser, ligesom stedet har været et anker i aktiviteter som Blomstrende By og Vesterbro Juletræsfest og været en inspirationskilde for blandt andre ByOasen på Nørrebro og for urban miljø- og naturformidling i det hele taget.

Se endvidere en evaluering fra 2009 på medlemmernes side, www.vesterbrolokaludvalg.kk.dk/category/miljo-og-naturvaerksted/ og
https://medium.com/local-urban-partnerships-education-for-transition

I perioden 2014-2016 har Træstubbens vejleder været projektansat i Københavns Naturskoler med økonomisk støtte fra Områdefornyelsen, lokaludvalget og Friluftsrådet, men denne ansættelse er ikke fulgt op af en ny, blandt andet fordi tilskud fra Områdefornyelsen og Friluftsrådet er udløbet.

Det er ikke økonomisk muligt for Vesterbro Lokaludvalg at tilbagetage den fulde drift og projektejerskabet for Træstubben, og det er sekretariatets vurdering, at en sådan opgave også falder udenfor lokaludvalgets formål og virke.

Allerede Grøn Vesterbro, der siden blev til Miljøpunkt Vesterbro-Sydhavn, arbejdede på, at aktiviteterne i Træstubben på sigt skulle forankres et andet sted.

Gennem tiden har der således været forskellige bud på, hvordan Træstubben kan fortsætte med at være et rum for inspiration til at lære om miljø og natur, og hvordan vi kan finde nye og mere bæredygtige veje i vores hverdag.

Beslutningsgrundlag for Træstubbens fremtid

Sekretariatet foreslår, at første halvdel af 2017 bruges på at få udarbejdet et grundigt beslutningsgrundlag for at kunne tage stilling til Træstubbens fremtid. Det bør som minimum bestå af en gennemgang af, 1. hvad der er særligt for Træstubben og om/hvorfor den er vigtig for vores bydel; 2. de forskellige finansierings- og forankringsmodeller der hidtil har været i spil; 3. hvilke potentialer og muligheder, der er for fremtiden.

På baggrund af det materiale kan lokaludvalget tage stilling til Træstubbens fremtid, hvorefter sekretariatet kan udarbejde de rammer, der skal til, for at Træstubben enten kan fortsætte arbejdet i nogenlunde samme spor som hidtil eller overgå til andre aktiviteter drevet af andre.

Derfor foreslår sekretariatet, at der bliver udarbejdet en ekstern evaluering af Træstubben, og at den kommer til at bestå af de tre dele:
1. Hvad er og kan Træstubben primo 2017?
2. Hidtidige måder at organisere og finansiere Træstubben på.
3. Træstubbens potentialer - anbefalinger til det videre arbejde.

Første del "Hvad er og kan Træstubben primo 2017?" bør som minimum bestå af:
Et kort historisk rids til nu.
En beskrivelse af aktiviteterne.
En vurdering af, hvad der kendetegner det arbejde, der er foregået i Træstubben, og hvordan det adskiller sig fra andre aktivitetsmuligheder?

Anden del "Organiseringen og finansieringen" bør som minimum bestå af:
En beskrivelse af hvilke modeller for organisering og finansiering, der har været forsøgt til nu.
En vurdering af, hvorfor de ikke har været bæredygtige på sigt.

Tredje del "Potentialer" foreslås indledt med en workshop med relevante samarbejdspartnere og ressourcepersoner med henblik på at få skitseret, hvilke potentialer der er for Træstubben som formidlingspraksis og som fysisk område.

Sekretariatet foreslår, at Københavns Naturskoler inddrages som medejer af evalueringen.

 

Træstubbens drift og vedligehold 2017

Mens Træstubbens fremtidige virke og forankring afklares, er det pt. lokaludvalgets ansvar at vedligeholde stedet.

Derfor foreslår sekretariatet, at der afsættes puljemidler til en minimumsdrift og vedligeholdelse for at sikre, at stedet ikke forfalder tilbage til tilstanden før 2007, hvor beboerne i området gav udtryk for, at de syntes, at der var utrygt.

Se vedlagte projektskabelon.

Løsning

Vesterbro Lokaludvalg

  1. tager orienteringen om Træstubbens status pt. til efterretning.
  2. drøfter og tager stilling til sekretariatets forslag til en ekstern evaluering af Træstubben.
  3. drøfter projektskabelonen for Træstubbens drift og vedligeholdelse i 2017.
  4. bevilger kr. 35.000 fra puljemidlerne til Træstubbens drift og vedligehold i 2017.

Økonomi

Der er i alt afsat 850.000 kr til Vesterbropuljen og 30.000 kr til Bag facaden. Dermed er der disponeret over i alt 880.000 kr. af puljemidlerne og der er 652.000 kr. til rest. De 35.000 kr til drift og vedligehold af Træstubben kan bevilges fra denne pulje.

Videre proces

Sekretariatet kontakter Børne- og UngdomsForvaltningen for at afklare om de er interesserede i en evaluering af Træstubben og indhenter tilbud på en ekstern evaluering.
Der arbejdes på, at punktet kan komme på dagsordenen igen februar 2017.

Beslutning

Lokaludvalget tiltrådte indstillingens at-punkter og understregede, at evalueringen skal pege fremad og også se på, hvilken betydning et sted som Træstubben har for beboerne.

Lokaludvalget besluttede desuden at bede Kultur- Fritids- og Børneudvalget om at komme med forslag og ideer til midlertidig brug af Træstubben i 2017.

Erik Willumsgaard forlod mødet under dette punkt kl. 21.22

Til top