Mødedato: 18.01.2017, kl. 18:00
Mødested: Lyrskovsgade 4, 2. sal, lokale 6, 1758 København V

Vesterbro Lokaludvalgs miljøarbejde 2017

Københavns lokaludvalg har til opgave at varetage det lokale miljøarbejde. Vesterbro Lokaludvalg vedtager hvert år en plan for den del af miljøarbejdet, som sekretariatet er projektansvarlige for. Derudover laver Lokaludvalgsmedlemmerne også miljøarbejde henover året.

Indstilling

Formanden foreslår Vesterbro Lokaludvalg

  1. at tage orienteringen om den lokale miljøopgave og nuværende sekretariatsressourcer til efterretning
  2. at drøfte varetagelsen af den lokale miljøopgave
  3. at beslutte en proces for en vedtagelse af årsplan for den del af den lokale miljøopgave som sekretariatet varetager

Problemstilling

Rent formelt er rammerne for miljøarbejdet beskrevet i Kommisorium for Lokaludvalg. Her et uddrag, der vedrører miljøopgaven:

Miljøopgaven

Lokaludvalgene skal støtte og udvikle det lokale miljøarbejde ved at inspirere og engagere borgere, virksomheder og organisationer i bydelen til aktivt at deltage i miljøprojekter, der samtænker miljø med det sociale, kultur, byplanlægning, økonomi og integration. Lokaludvalgene skal ligeledes skabe lokal interesse og dialog om væsentlige miljøspørgsmål. Lokaludvalgenes miljøaktiviteter skal i øvrigt understøtte Københavns Kommunes visioner og mål på miljøområdet.

Med henblik herpå skal lokaludvalgene årligt tilrettelægge det lokale miljøarbejde, gennemføre egne miljøaktiviteter og/eller give økonomisk støtte til lokale miljøprojekter, f.eks. Miljøfondene. Herunder skal lokaludvalgene: 

- Arbejde for vedvarende forbedringer i det lokale miljø. 

- Iværksætte aktiviteter, der gør det lettere for borgere, virksomheder og organisationer i bydelen at handle miljøbevidst og ressourcebesparende i hverdagen.

- Bidrage til udvalgte miljøprojekter og -kampagner i Københavns Kommune, som retter sig mod borgere, virksomheder og organisationer i bydelen, og bidrage til overholdelse af Københavns Kommunes forpligtelser vedrørende lokale miljøindsatser.

- Samarbejde med lokale miljøaktører i bydelen og på tværs af bydelene om fælles miljøtemaer, hvor lokaludvalgene finder det relevant.

 

Løsning

Vesterbro Lokaludvalg er initiativtager til en række miljøprojekter, som sekretariatet er tovholder for. Derudover fungerer sekretariatet som bindeled mellem lokaludvalg og forvaltninger, samarbejdspartnere m.v. og yder bistand til udvalgs- og fagudvalgsmøder.

Flere projekter er de seneste tre år blevet udført i regi af partnerskabet omkring Træstubben af den tilknyttede miljø- og naturvejleder. Efter udløbet af denne projektstilling er det nødvendigt at genoverveje, hvilke projekter det er realistisk at videreføre.

På Lokaludvalgsmødet deltager miljømedarbejderen og vil give en mundtlig introduktion til miljøarbejdet. Det foreslås, at Lokaludvalget drøfter varetagelsen af den lokale miljøopgave og beslutter en proces for en vedtagelse af årsplan for arbejdet.

Økonomi

I lønbudgettet for sekretariatet er der en særlig del, der skal gå til miljøarbejdet. Det er Økonomiforvaltningen, der varetager udmøntningen på baggrund af Lokaludvalgets prioriteringer for miljøarbejdet. Vesterbro Lokaludvalg deler sekretariat med Kgs. Enghave Lokaludvalg og dermed skal ressourcerne til miljøarbejdet også fordeles mellem de to bydele.

Videre proces

På baggrund af drøftelserne udarbejder sekretariatet et forslag til en årsplan, der kan fremlægges for lokaludvalget i februar 2017.

 

Beslutning

Vesterbro Lokaludvalg drøftede miljøarbejdet med henblik på en prioritering af miljøopgaverne. Lokaludvalget vil gerne fortsat arbejde med lokalt forankrede miljøprojekter, herunder mentalitet og adfærd.

Lokaludvalget besluttede at:
1. prioritet er at bruge 2017 på at udforske, hvordan Træstubben kan bruges og forankres
2. prioritet er Byttestationerne og
3. prioritet er Blomstrende By

Lokaludvalget drøftede også andreforslag til miljøopgaver i 2017:

- Slid på gader og byrum: Er der basis for en fornyet dialog med Københavns Kommune om slitage på eksempelvis Sdr. Boulevard og bydelens parker. Både gader, græs og byinventar bliver slidt af bydelens mange gæster - på niveau med Indre by og Fælledparken - og dermed er der et større behov for fornyelse og vedligehold.
Renhold på pladser og gader, fx kampagner og/eller flere skraldespande, en kampagne skulle ikke kun rettes mod Vesterbros borgere, men i høj grad også mod Vesterbros gæster.

- Brug af eksempelvis engangskarklude med mikroplast og lignende, særligt i kommunens egne institutioner. Sekretariatet oplyste, at de allerede på forvaltningsniveau arbejder for at præge Kommunens indkøbsordning i en mere bæredygtig og miljøvenlig retning. Og det blev også oplyst, at alle skoler og daginstitutioner snart skal affaldssortere.

På Lokaludvalgsmødet den 22. februar 2017 vil blive fremlagt en udkast til en plan for miljøarbejdet i 2017 baseret på drøftelserne på mødet.

Til top