Mødedato: 17.06.2015, kl. 18:00
Mødested: Lyrskovsgade 4, 3. sal, lokale 5

Istedgade Grønne spots og bæredygtige omveje

Se alle bilag
Vesterbro Lokaludvalg er tidligere blevet bedt om at udtale sig til Københavns kommune vedr. projektet - der dengang hed Begrønning af Istedgade, og som nu hedder - Istedgade Grønne spots og bæredygtige omveje. Sagen har været behandlet i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg og Kenneth Balfelt deltager under dette punkt på lokaludvalgsmødet for at orientere og drøfte projektet fremover.

Indstilling og beslutning

Formanden foreslår Vesterbro Lokaludvalg

1. at tage Kenneth Balfelts svar på lokaludvalgets overvejelser til efterretning

2. at drøfte projektets fremtid

3. at vedtage det vedlagte udkast til udtalelse

Problemstilling

Vesterbro Lokaludvalg blev primo 2015 af Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning bedt om at forhold sig til Kenneth Balfelts projekt i Istedgade. Lokaludvalget vedtog på møde den 18. marts 2015 den vedlagte udtalelse. Efterfølgende er sagen blevet behandlet i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg den 26. maj 2015, hvor udvalget besluttede at give afslag på et forhåndstilsagn om garanti for Københavns Kommunes engagement i driften af grønne elementer, som måtte blive resultatet af projektet ” Istedgades grønne spots og bæredygtige omveje”.
Indstilling og beslutning kan ses her: http://www.kk.dk/edoc-agenda/23826/9418ce5c-9f79-4824-b38c-f27b0b6b318a/6381b571-ff14-47e4-a175-b6d4a20d6378

Kenneth Balfelt har den 2. juni 2015 sendt nedenstående til Vesterbro Lokaludvalg forud for lokaludvalgsmødet den 17. juni 2015:

Kære Lokaludvalg

I har lavet en udtalelse om “istedgade Grønne Spots og Bæredygtige Omveje” til Københavns Kommune. I den har I nogle forbehold, som jeg her vil svare på forud for at I har foreslået at jeg kommer i Lokaludvalget igen den 17. juni 2015.

1) Omfanget af vedligeholdelsesopgaven/driftsudgiften

Jeg har mødtes med Jens Ole Juul og Ole Suadicani fra KK Drift for at fastsætte den potentielle udgift. Den blev fastsat af dem til kr. 90.000 pr. år. Dette skal forståes som “worst case scenario”, dvs. hvis alle vores bestræbelser på at få driftet begrønningen fejler. Vi arbejder med følgende driftsmuligheder: 

- Vi har indgået aftale med både Settlementet og Mændenes Hjem om at udvikle social beskæftigelse på drift af grønt. De er begge meget interesseret i at få deres udsatte oplært, koordineret og igangsat i at drifte vores begrønning. Settlementet har 25 ledige som de kan beskæftige i projektet. 

- Alle private ejendomme og butikker som får begrønning, skal indgå aftale om at drifte det. Enten selv eller ved at købe sig til det - eller igennem den sociale beskæftigelsesaftale ovenfor. Hvis de ikke formår at leve op til driftsaftalen, skal de fjerne det efter nærmere aftale med os. Såfremt det ikke sker, har vi afsat et budget til at fjerne det. 

På den baggrund er det yderst tvivlsomt om der bliver noget at drifte for KK.

2) Fastholde Istedgades urbane karakter

Vi har hørt denne anke fra jer tidligere, respekterer den og har har efterkommet den ved at langt hovedparten af begrønningen kommer til at være i sidegader - fremfor på selve Istedgade. Omfanget og karakteren af det som kommer på Istedgade og om hvorvidt det forstyrrer Istedgades urbane karakter, vil vi meget gerne helt åbent diskutere med jer og beboerne, sådan at alle bliver tilfredse. 

I hele projektet vil vi lave omfattende borgerinvolvering, som I også skriver i udtalelsen, og vi vil selv som projektgruppe ikke beslutte noget væsentligt om placering, omfang og karakter af det grønne - uden at det kommer fra og er forankret hos beboerne og brugeren af stederne/Istedgade/sidegader.

Vi har i projektet arbejdet med ideen om at gen-placere “tabte” historiske træer, som f.eks. kastanjetræet fra Enghave Plads og det fra Maria Kirkeplads. Det vil være flot at gøre det på Istedgade, men igen vil det være i samråd med beboere, kommunen og lokaludvalget, hvor et sådant træ evt. kan placeres. Projektlederen for renoveringen af Istedgade var åben overfor ideen. 

3) Det demokratiske ophæng i processen

Som nævnt ovenfor arbejder vi ud fra en omfattende involveringmetode. Een som går videre end de normale involveringsprocesser som kommunen laver. Vi vil være fuldstændig transparente og åbne omkring hvad vi finder ud af fra beboere og brugere og hvad der besluttes. Samtidig tilbyder vi også processen en stor grad af faglighed, som skal sikre kvaliteten i det som bliver lavet samt etikken, dialogen og åbenheden. Vi har tidligere lavet bl.a. Enghave Minipark, i samarbejde med jer, og Folkets Park for KK, efter de metoder. 

Det skal stå fuldstændig klart, at vi intet ønske har om at pådutte Istedgade-kvarteret noget som der ikke er ejerskab og lyst til. 

Samtidig har KK taget initiativ til at få kunst på Istedgade og har inviteret mig til at lave det ene af to projekter. Kunst handler normalt meget autonomt og hvor der er respekt for at kunstneren selv beslutter sit udtryk. Men sådan arbejder jeg ikke, som det fremgår af ovennævnte. Men det er interessant at overlade noget af rammen til kunsten og dens mulighed for at finde på noget nyt, skævt, anderledes. Det er KK (initiativtager) og Statens Kunstfond og muligvis Nordea-fonden som finansierer projektet - og de ønsker en vægtning imellem involvering og kunstnerisk udtryk. 

Hvis der er andre forbehold fra jeres side, eller jeg ikke har svaret godt nok på dem I har, håber jeg meget vi kan diskutere det på mødet den 17. juni hos jer. Jeg har intet problem med at arbejde under nogle fornuftige og  konstruktive rammer, som jeres føling med beboerne og sammenhængen kan give. 

Jeg håber meget vi sammen kan finde en form på dette projekt, som gør at vi samarbejder om at give beboere og brugere af Istedgade og sidegader nogle fantastiske, spændende og livgivende byrum. 

Venlig hilsen

Kenneth A. Balfelt
billedkunstner

Løsning

På baggrund af ovenstående redegørelse fra Kenneth Balfelt foreslår formanden, at Vesterbro Lokaludvalg drøfter projektet og vedtager det vedlagte udkast til udtalelse.

Beslutning

Kenneth Balfelt deltog under behandlingen af dette punkt.

Lokaludvalget vedtog nogle ændringer til den foreslåede udtalelse omhandlende historik og en skærpelse af Lokaludvalgets positive tilkendegivelse om projektet, som de bemyndigede Thomas Warburg og Anne Mette W Nielsen til at indføje inden udtalelsen er helt færdig.

Malene mødte kl. 18.40 efter behandlingen af dette punkt.
Til top