Mødedato: 17.04.2013, kl. 18:00
Mødested: Wikiteket, Lyrskovsgade 4, 1. sal

Høring: Skoledistrikter 2014-2015

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller

1. at Vesterbro Lokaludvalg godkender høringssvar vedrørende Skoledisktrikt er 2014-2015.

Problemstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen har foretaget en analyse af behovet for tilpasninger af skolernes grunddistrikter på baggrund af elevunderlaget og skolernes fysiske kapacitet. På denne baggrund foreslås ændringer af grunddistrikter enkelte steder i byen. Der er ikke forslag om at ændre i skoledistrikterne på Vesterbro, men om at undersøge muligheden for et ekstra spor på Oehlenschlægergades skole.  

Det er forvaltningens vurdering, at der på baggrund af elevunderlaget og skolernes kapacitet, samt øvrige hensyn, og idet skolerne undersøges for udvidelsesmuligheder, ikke er behov for at foretage yderligere distriktsændringer med henblik på indskrivning i skoleåret 2014/15. Forvaltningen vil fortsat årligt analysere og vurdere behovet for grunddistriktsændringer. I forbindelse med indskrivningen til kommende skoleår, viser resultatet dog, at der p.t. ikke er behov for flere ændringer end ind høringen lægger op til.

Forvaltningen foreslår derfor, at der ikke foretages yderligere distriktstilpasninger for skoleåret 2014/15, da der med budget 2013 er igangsat en kortlægning af udbygningsmulighederne på skolerne, som danner grundlag for forslag om udvidelse af skolekapacitet med 12 spor i budgetforslag 2014 og 2015. 

Børne- og Ungdomsforvaltningen har præsenteret principperne for forslag om distriktsændringer, datamaterialet og de konkrete forslag for skolelederne i alle områderne. Under drøftelserne er der kommet enkelte alternative forslag frem. I denne indstilling fremlægges de forslag, som er vurderet i overensstemmelse med principperne om kapacitet, fordeling, trafiksikkerhed og mindst mulige indgreb overfor forældrene. At der kun er få forslag til ændringer af skoledistriktsgrænserne i år, betyder, at langt hovedparten af forældrene i København tilhører samme skole i 2014/15, som de gør i dag.

Hvor det er muligt at gennemføre varige holdbare grunddistriktsændringer, som kan løse misforholdet mellem skolens kapacitet og elevunderlaget, foreslår forvaltningen grunddistriktsændringer, der overfører elevunderlaget fra en skole til en anden nærliggende skole, der enten har plads til disse elever, eller er under udbygning og derfor får plads til eleverne. På denne måde sikres, at alle skolerne fyldes op, og skolernes fysiske kapacitet udnyttes mest muligt, før der udbygges mere. I andre områder af byen, hvor distriktstilpasninger kun kan anvendes som midlertidige og kortsigtede løsninger for få år, foreslås ikke distriktstilpasninger nu, idet det i stedet undersøges, om de pågældende skoler kan udbygges. Såfremt dette er tilfældet vil forvaltningen fremlægge anlægsønsker til Budget 2014.

Løsning

Høringsmaterialet har været diskuteret på møder i Vesterbro Lokaludvalgs Kultur- Fritids- og Børneudvalg. Udvalget har lavet et udkast til et høringssvar, og det foreslås at Vesterbro Lokaludvalg godkender høringssvaret vedrørende Skoledistrikter 2014-2015.

Økonomi

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser for Vesterbro Lokaludvalg.

Videre proces

Høringen er sendt i høring i alle skolebestyrelser, lokaludvalg, Fællespædagogisk Råd, Skole og Forældre, Brug Folkeskolen, Københavns Fælles Elevråd, Københavns Lærerforening og Skolelederforeningen etc. med frist 6 ugers høringsfrist (som forlænges med 1 uge pga. påsken).

Indstillingen sendes til høring på alle skoler og lokaludvalg, selv om de fremlagte forslag til ændringer kun vedrører Amager. Derefter forlægges resultatet af høringen for Børne- og Ungdomsudvalget forinden endelig behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen inden sommerferien.
Ændringer af grunddistrikterne er derefter gældende fra og med 1. august 2013.

Frist for afgivelse af høringssvar er 19. april 2013. 

Beslutning

Et udkast til høringssvar var omdelt på mødet og blev godkendt i Lokaludvalget. Dog besluttede Lokaludvalget at indføje, at Vesterbro Lokaludvalget i gennem flere år har påpeget behovet for plads til flere elever på Vesterbro, hvilket hidtil har været afvist af Børne- og Ungdomsforvaltningen. I den forbindelse mener Vesterbro Lokaludvalg, at Borgerrepræsentationen bør genoverveje muligheden af at lave en skole på Carlsberg, samt muligheden af at inddrage Kirkefonden ifht. at inddrage tomme kvadratmeter i bydelene.
Til top