Medlemsforslag om deltagelse i Folkemøde 2013
Sekretariatet oplyste, at Vesterbro Lokaludvalg ikke må bevilge puljemidler til at rejse for.
Indstilling og beslutning
Medlemsforslaget indeholder:
1. At Vesterbro Lokaludvalg nedsætter en arbejdsgruppe, der skal undersøge og planlægge en tur til Folkemødet på Bornholm i juni måned.
2. At Vesterbro Lokaludvalg afsætter en foreløbigt beløb på 25.000 kroner til planlægning og arrangement.
3. At Vesterbro Lokaludvalg forbereder sig på, at beløbet kan blive højere, hvis arrangementet kræver det ligesom hele eller dele af beløbet selvfølgelig tilbageføres, hvis arrangementet ikke bliver til noget.
4. At Vesterbro Lokaludvalg indskriver i sekretariatets årsplan, at der afsættes de nødvendige ressourcer til at facilitere og forberede turen.
Problemstilling
Prolog: En kold decembernat 1658 roede en gruppe fremtrædende bornholmere fra Hammershus til det belejrede København, hvor de på øens vegne overdrog Bornholm til Frederik 3. og dennes fødte og ufødte arvinger til evig arv og ejendom. Øen havde været besat af svenskerne ligesom store dele af resten af Danmark var det.
Baggrund: Folkemødet på Bornholm skal fejre og udvikle det danske demokrati. Her mødes folk med magt og debatterer og lobbyer. Et andet lokaludvalg i KK har fået afslag på at deltage i mødet med den begrundelse, at der ikke er plads nok. Vi må og skal ikke sidde den slags absurde afvisninger overhørigt. Det lokale nærdemokrati skal selvfølgelig have en plads på Folkemødet.
Målsætning: At VBL samt mindst to andre københavnske lokaludvalg (hvis de har lyst) går sammen om – i hemmelighed - at tage til Folkemødet med skib og sejle ind i Allinge havn på en måde, der gør opmærksom på vores eksistens og på nødvendigheden af at skabe lokale demokratiske fora, hvis det folkelige demokrati skal udvikle sig og overleve.
At VBL i samarbejdet med københavnske kunstnere og evt. organisationer kreerer en happening, der skal skabe debat og opmærksomhed på Folkemødet: ”Det lokale demokrati er det folkelige demokratis fremtid.”
Epilog: Dengang i 1658 tog bornholmerne sagen i egne hænder. De skød den svenske kommandant, tog hans soldater til fange og stævnede frygtløst ud på det åbne vinterhav. Det var en stor opmuntring for de belejrede københavnere at høre om bornholmernes mod og handlekraft og nogle mener stadig, at det fik afgørende betydning for den københavnske modstandsvilje, der i sidste ende reddede Danmark fra at blive en provins i Stormagtssverige – tænk, så havde vi skulle spise Janssons fristelser juleaften.
Enevælden blev afskaffet i Danmark for 170 år siden, og det er på tide, at vi københavnere viser vores taknemlighed over for bornholmerne og giver øen tilbage til det lokale demokrati. Det kan jo passende ske under Folkemødet i juni.
Løsning
Økonomi
Beslutning
På trods af dette godkendte Vesterbro Lokaludvalg indstillingen med 7 stemmer for (Lasse Glavind, Jørgen Krause, Carsten Clausen, Mikael Stenstrup, Erik Hegelund-Frederiksen, Ole Rindtoft, Thomas Egholm), 4 stemmer mod (Bettina Porsild, Jørgen Lihn, Niels Bjerrum, Maja Højriis Ingvartsen), der var 4, der undlod at stemme (Thomas Warburg, Per Schrader, Frans Luja Madsen, Bruno Anders Schwede).
Lokaludvalget udbad sig herefter en skriftlig begrundelse for, hvorfor de ikke må tage til Folkemøde på Bornholm for puljemidlerne.