Mødedato: 15.06.2022, kl. 18:00
Mødested: Lyrskovsgade 4, 3. sal lokale Dan 1758 København V

Bydelsplan - repræsentantskab og spørgsmål til forvaltningen

Indstilling

Forpersonen foreslår,

  1. at Vesterbro Lokaludvalg godkender plan for hvervning, etablering og inddragelse af et repræsentantskab
  2. at Vesterbro Lokaludvalg drøfter spørgsmål til besvarelse af forvaltningen i regi af bydelsplan-arbejdet.

 

Problemstilling

Hvervning, etablering og inddragelse af et repræsentantskab 

I forbindelse med bydelsplan-arbejdet skal hvert lokaludvalg etablere repræsentantskaber bestående af brugerbestyrelser samt foreninger i hver enkelt bydel, som lokaludvalgene dækker over. Hver enkelt lokaludvalg initierer, at der inviteres én fra hver brugerbestyrelse og/eller foreninger til at deltage i de enkelte repræsentantskaber, svarende til antallet af lokaludvalg.

Repræsentantskabet ses som et værktøj for lokaludvalgene til at kvalificere deres bydelsplanarbejde ift. bydelens behov og ønsker til bydelens udvikling.

De respektive repræsentantskaber bliver forelagt lokaludvalgenes udkast til bydelsplaner til godkendelse. Repræsentantskaberne inviteres én gang om året til en opfølgning og evaluering af bydelsplanen.

Bydelsplanen godkendes af repræsentantskabet for den bydel, som det enkelte lokaludvalg dækker over jf. regulativets § 2, og er lokaludvalgets egen visions- og arbejdsplan. Den opdateres løbende i takt med at nye aktuelle temaer eller projekter opstår eller eksisterende realiseres.

Det enkelte lokaludvalg beslutter selv, hvornår i processen med udarbejdelse af bydelsplanen, at repræsentantskabet nedsættes. Forvaltningen anbefaler dog, at det sker i forbindelse med københavnerinddragelsesfasen juni-november 2022 og senest når lokaludvalgene i løbet af vinteren 2022/2023 har samlet op på københavnerinddragelsen og kan præsentere københavnernes samlede behov og ønsker for repræsentantskabet. Det vigtige hensyn er, at lokaludvalget har tid til en dialog med repræsentantskabet om spørgsmål og prioriteringer inden bydelsplanerne skal være godkendt på møder i april 2023, så de kan drøftes på et temamøde i Borgerrepræsentationen inden sommerferien 2023.

 

Spørgsmål til forvaltningen:

Perioden for Lokaludvalgets arbejde med bydelsplanen er komprimeret, og det er derfor vigtigt, at Lokaludvalget så vidt muligt, er på forkant med arbejdet. Lokaludvalget arbejder sammen med forvaltningen omkring bydelsplanen, og kan stille spørgsmål til nærmere afklaring, som forvaltningen skal have den fornødne tid til at besvare. Forretningsudvalget har drøftet følgende temaer for spørgsmål af relevans for de enkelte fagudvalg:

  • KFBU: skoledistrikter, børnetal, den gamle Gasværksvejens Skole samt bunden af kaktustårnene hvor der skal være kultur - hvordan er det tænkt ind og er der givet  en spiritusbevilling
  • SoBe: Tal for ældre og plejehjem (som de almene skal bygge), hoteller – stigningen de sidste ti år og de næste ti år. Psykiatriplan
  • TMU: Trafikmodel, trafikal helhedsplan, fjernbusterminal – hvordan kommer den til at se ud

De enkelte fagudvalg er blevet bedt om at drøfte temaer for spørgsmål på deres møder og fremlægge disse for Lokaludvalget.

 

KFBU har fremsendt følgende ønsker:

Befolkningsprognoser: Vi ønsker aldersinddelte befolkningsprognoser for bl.a. at kunne blive klogere på

  • hvordan udvikler børnetallet sig
  • hvor mange unge, vil der være i bydelen

Vi er herunder meget interesseret i at se på udviklingen i de nye bydele: Carlsbergbyen, Havneholmen/Enghave Brygge, Postgrunden/Kaktustårnene, så vi kan se, hvordan befolkningsudviklingen ser ud f.eks. i forhold til behovet for institutioner.

Vi kunne godt tænke os at høre, om der er overvejelser omkring ændring af/tilpasning af skoledistrikter.

Vi vil også gerne høre, hvordan forvaltningen vurderer udviklingen mht børn med særlige behov (autister, ADHD m.v.) set i forhold til, at der opereres med en særlig afdeling på skolen på Otto Busses vej – og at der er forlydender om, at Gasværksvejens Skoles nuværende bygninger er tænkt anvendt til disse børn.

I forlængelse af dette vil vi gerne høre, om der eksisterer planer for den fremtidige anvendelse af disse bygninger og om der påtænkes nedrivninger.

Vi er interesseret i at få kortlag de folkeoplysende aktiviteter i bydelen – kan det opgøres, hvor mange foreningsaktive, der er, og hvilken udvikling i foreningsmedlemskab der er og hvordan det fordeler sig på foreningstyper. Der er også er ønske om at få kortlagt, hvor meget der bruges på folkeoplysende aktiviteter i bydelen set for horhold til de øvrige bydele.

Vi vil gerne have en oversigt over, hvordan lejemålene i Kødbyen fordeler sig, herunder hvor meget der udlejes til kommunale, foreningsmæssige, fødevarevirksomhed eller andre kommercielle formål.

Vi vil gerne høre om forvaltningen har viden/ønsker til om fremtidig udnyttelse af de kulturkvadratmeter, som kræves i lokalplan for Kaktustårnene.

Vi vil gerne høre om planer for at frigøre gaderum/byrum i bydelen til opholdssteder, leg, kropslig udfoldelse og rekreative formål.

 

Løsning

Plan for hvervning og inddragelse af Vesterbro Lokaludvalgs repræsentantskab er:

  1. at hvervning til Vesterbro Lokaludvalgs repræsentantskab sker ved at sekretariatet sender en invitation med opsamlingspunkter fra Lokaludvalgs seminar ud til foreningslisten og via sociale medier inden sommerferien.
  2. at repræsentantskabet etableres og inviteres til FU-mødet i september kl. 17-18 til dialog om bydelsplanen. Til dette møde er Lokaludvalgets øvrige medlemmer også velkomne til at deltage. Repræsentantskabet inviteres i øvrigt til at indgå aktivt i udarbejdelsen af bydelsplanen på de møder, der afholdes i tilknytning hertil.
  3. at repræsentantskabet forelægges Vesterbro Lokaludvalgs udkast til bydelsplan til godkendelse i februar 2023.

Med udgangspunkt i de temaer, som FU og fagudvalgene fremlægger på mødet, tager Vesterbro Lokaludvalg en drøftelse.

 

Økonomi

-

Videre proces

Sekretariatet samler op, og sender spørgsmålene ind til forvaltningen.

Beslutning

Vesterbro Lokaludvalg:
  1. Godkendte plan for hvervning, etablering og inddragelse af et repræsentantskab
  2. Drøftede spørgsmål til besvarelse af forvaltningen i regi af bydelsplan-arbejdet.

 

Til top