Mødedato: 06.12.2007, kl. 18:00

Høring om Bydelsplankonceptet '10 i én'

Høring om Bydelsplankonceptet '10 i én'

Vesterbro Lokaludvalg

 

DAGSORDEN

fra Ordinært Lokaludvalgsmøde torsdag den 6. december 2007

 

 

Åbne punkter

 

11.      Høring om Bydelsplankonceptet '10 i én'

VES 106/2007

BESLUTNING

Formanden indstiller til Vesterbro Lokaludvalg,

1. at lokaludvalget drøfter høringsmaterialet for "10 i én" konceptet for bydelsplanlægning

2. at lokaludvalget godkender det udkast til høringssvar som Teknik- og Miljøudvalget har udarbejdet

 

Vesterbro Lokaludvalg besluttede på mødet den 6. dec. 2007, at godkende udkastet til høringssvar idet passagen om, at Vesterbro Lokaludvalg ønsker, at bydelsplanerne bliver en del af Kommuneplanen og vedtages samtidig hermed understreges yderligere.

 

 

PROBLEMSTILLING

En af de store opgaver for lokaludvalgene er, at de i samarbejde med Økonomiforvaltningen skal udarbejde en bydelsplan for hver bydel. Vesterbro og Kgs. Enghave skal sammen udarbejde én bydelsplan, selvom bydelen indeholder to lokaludvalg.

 

Bydelsplaner indgår ikke som en del af planloven, og der stilles således ingen formelle krav til bydelsplanernes indhold, tilvejebringelse eller offentliggørelse. Bydelsplaner er ikke juridisk bindende.

Efter at bydelsplanerne er udarbejdet skal de behandles i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen og godkendes der. Derefter kan bydelsplanerne – i det omfang de politiske udvalg på Rådhuset beslutter sig herfor – indarbejdes i dele af den sektorplanlægning, der berører bydelene, og derigennem kan de medvirke til konkrete løsninger af bydelenes fremtidige udfordringer og tiltag. Bydelsplanerne er at betragte som lokaludvalgenes strategiske dokumenter i forhold til at påvirke den fremtidige udvikling i bydelene.

 

Bydelsplanerne kan ligeledes fungere som referenceramme for lokaludvalgene når de afgiver høringssvar. Indholdet i bydelsplanerne skal på den måde kvalificere det lokale niveaus samspil med det politiske niveau i henholdsvis Borgerrepræsentationen og de politiske udvalg på Rådhuset.

 

10 i én - konceptet

Økonomiforvaltningen har udarbejdet et koncept for bydelsplanlægningen kaldet "10 i én", der tager udgangspunkt i en bred dialog med borgere og lokale aktører om byens og bydelenes udvikling. De to overordnede formål er:

-          at igangsætte en sammenhængende og fremadrettet dialog mellem Borgerrepræsentationen og københavnerne om byens udvikling, og hvordan bydelene kan indgå som del heraf.

-          At formulere lokale principper for bydelens fremtidige udvikling i relation til byens centrale målsætninger, der fremgår af den til enhver tid gældende kommuneplanstrategi.

 

De fremtidige bydelsplaner skal for hver bydel bestå af to delelementer: en bydelsvision og et bydelskatalog:

 

Bydelsvision

Bydelsvisionen er den enkelte bydels formulerede værdigrundlag og skal udtrykke hvilke hovedtemaer, der i den fremtidige udvikling af bydelen ønskes prioriteret. Bydelsvisionen skal afspejle bydelens egen-identitet og tage udgangspunkt i lokale udviklingspotentialer og særlige problemstillinger der findes i den enkelte bydel. Derudover skal bydelsvisionen omfatte en beskrivelse af, hvordan den enkelte bydel kan medvirke til at trække København i den retning, som Borgerrepræsentationen har vedtaget i den til enhver tid gældende kommuneplanstrategi.

 

Bydelskataloget

Som supplement til bydelsvisionen skal der for hver bydel udarbejdes et bydelskatalog, der uddyber, hvordan bydelsvisionen ønskes udmøntet. Konkret skal der i bydelskataloget opstilles en række forslag til hovedtemaer for den fremtidige udvikling i bydelen. Bydelskataloget kan omhandle temaer af både fysisk, social, kulturel, integrationsmæssig, rekreativ, sundhedsmæssig og miljømæssig art osv.

Indeholder bydelsvisionen i en bydel eksempelvis ønsket om et styrket miljøtema eller en forbedret ældreindsats, skal der i bydelskataloget redegøres for, hvilke aspekter af disse hovedtemaer, der i fremtiden bør prioriteres; trafikregulering, affaldssortering, naturressourceforvaltning, henholdsvis ældrepleje, ældretilbud mv. Endvidere skal bydelskataloget – i det omfang det er muligt – anvise, hvor i bydelen de pågældende tiltag ønskes tilvejebragt, hvem der er målgruppe samt hvilke aktører, der forventes involveret.

 

Den lokale proces.

Lokaludvalgene er ansvarlige for at der sker en lokal proces i bydelen, hvor interesserede beboere og lokale aktører kan deltage i udarbejdelsen af bydelsvisionen og bydelskataloget. Gennem en borgerinddragelsesproces, der tilrettelægges i et samarbejde mellem lokaludvalgene og Økonomiforvaltningen, sal der med bydelsplanlægningen gennemføres en ny og styrket dialogform mellem bystyret og det lokale niveau. Dette forventes at ske ved afholdelse af workshops, seminarer o.lign., samt andre og nye mødeformer.

 

Tidsplan

Udarbejdelsen af bydelsplaner er opdelt, så alle lokaludvalg ikke er i gang samtidig og forløber i tre bølger.

-          Første bølge, som starter i marts 2008 og løber frem til marts 2009, omfatter Valby, Vanløse og Østerbro

-          Anden bølge starter primo april 2009 og slutter med udgangen af maj 2010 og omfatter Bispebjerg, Kgs. Enghave/Vesterbro, Amager Øst og Amager Vest

-          Tredje bølge løber fra juni 2010 til august 2011 og omfat ter Nørrebro, Christianshavn/Indre by og Brønshøj-Husum

 

For Vesterbro/Kgs. Enghaves vedkommende kommer bølgen til at forløbe således:

April; analysefase à maj + juni; opstartsfase à august – december; lokal proces med borgerinddragelse à januar – 15. marts; opsamlings- og skrivefase à 16. marts – 31. maj; politisk behandling i Borgerrepræsentationen.

 

For Vesterbro/Kgs. Enghave kan det være et problem at vores bølge løber henover et valg, hvor både lokaludvalgsmedlemmer og BR-medlemmer evt. skiftes ud. Samtidig kan det også være en fordel, da politikere og kandidater potentielt er meget interesserede i at deltage i lokalt og synligt arbejde i den periode. Men inddragelse og ejerskab skal tænkes ind i planlægningen, så der tages højde for at det eventuelt bliver nogle andre mennesker der skal vedtage og arbejde med planen, end dem som har udarbejdet den.

 

 

LØSNING

Vesterbro Lokaludvalg diskuterer høringsmaterialet og beslutter et høringssvar med udgangspunkt i det udkast som Teknik- og Miljøudvalget har udarbejdet

 

BILAG

·      Høringsbrev

·      Udkast til beslutning i Borgerrepræsentationen

·      Kommisorium for Lokaludvalg

·      Udrulningsplan for lokaludvalgene

·      Retningslinier for arbejdet med bydelsplanlægning

·      Arbejdsplan som grundlag for den fremtidige proces



 

Til top