Beslutning om bemærkninger til drøftelse af forpagtningsområdet i Kultur og Fritidsudvalget
Kultur- og Fritidsudvalget har haft en temadrøftelse om forpagtningsområdet, som igennem længere tid har været udfordret. Der er igangsat en kortlægning af alle forpagtninger, som præsenteres for udvalget i juni, hvorefter udvikling af nye løsningsmodeller starter. Lokaludvalgene er blevet inviteret til at sende bemærkninger. Temagruppen Byliv, kultur og erhverv har udarbejdet et svar, hvor man bl.a. anbefaler mere differentierede og fleksible modeller.
Indstilling
1. næstforpersonen indstiller,
1. at Vanløse Lokaludvalg godkender udkast til bemærkninger til Kultur- og Fritidsudvalgets drøftelse af forpagtningsområdet.
Problemstilling
Lokaludvalgene har modtaget orientering fra Kultur og Fritidsforvaltningen, der gør opmærksom på, at Kultur- og Fritidsudvalget den 28. januar 2025 havde en temadrøftelse om forpagtningsområdet, som igennem længere tid har været udfordret.
Kultur og Fritidsforvaltningen har i dag forpagtninger i 22 kultur- og fritidsinstitutioner. Det betyder, at der i 22 af forvaltningens institutioner findes en form for cafédrift, som kommunen har pligt til at søge bortforpagtet til ekstern aktør. Forpagtere af en cafédrift i en kultur- og fritidsinstitution har stor betydning for livet i husene, samt de aktiviteter som tilbydes kommunens borgere. Forvaltningen har dog igennem de seneste år haft svært ved at tiltrække forpagtere og oplever, at flere og flere går konkurs. Det påvirker bl.a. livet og aktivitetsniveauet i husene samt driften, da forpagterne ofte varetager flere funktioner.
På baggrund af udfordringerne fik forvaltningen i 2024 udarbejdet en analyse af området, der bl.a. viste, at der er behov for at arbejde mere differentieret med området, så fremtidige aftaler i højere grad tilpasses det enkelte hus.
Der er derfor igangsat en kortlægning af området og udfordringsbilledet hos de enkelte forpagtninger, som forelægges Kultur- og Fritidsudvalget den 10. juni 2025, hvor forvaltningens forpagtninger inddeles på baggrund af forretningsgrundlag; fuldt forretningsgrundlag, delvist forretningsgrundlag og uden forretningsgrundlag.
Godkender Kultur- og Fritidsudvalget inddelingen af forpagtningerne, vil forvaltningen derefter påbegynde udviklingen af løsningsmodeller, som skal bidrage til at løfte forretningsgrundlaget for de udfordrede forpagtninger. Forvaltningen vil i denne fase gerne i dialog med lokaludvalgene om input og bidrag til løsningsmodellerne, særligt med udgangspunkt i opmærksomhedspunkter for de enkelte bydele.
Lokaludvalgene har mulighed for at komme med generelle bemærkninger til analyse og kortlægning senest den 30. april 2025, men vil blive inddraget mere specifikt, jf. ovenstående, i forhold til løsningsmodeller for forpagtninger i de enkelte bydele senere.
Læs Kultur og Fritidsforvaltningens behandling her: Temadrøftelse om forpagtningsområdet | Københavns Kommune, herunder også de to bilag som er vedhæftet på internetdagsorden, Overblik over forpagtningsområdet og Kortlægning af forpagtere i Københavns Kommune, er vedhæftet på internetdagsorden.
Temadrøftelsen om forpagtningsområdet har været drøftet i Temagruppen for byliv, kultur og erhverv og Hanna Feddersen og Christiane Bjørg har på den baggrund udarbejdet udkast til bemærkninger til Kultur og Fritidsforvaltningen, udkastet er vedhæftet som bilag.
Løsning
Vanløse Lokaludvalg godkender udkast til bemærkninger til Kultur og Fritidsudvalgets drøftelse af forpagtningsområdet.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for Vanløse Lokaludvalgs puljemidler.
Videre proces
Sekretariatet sender lokaludvalgets bemærkninger til forvaltningen senest den 30. april 2025.