Mødedato: 21.11.2024, kl. 19:00
Mødested: Kulturstationen Vanløse, Frode Jakobsens Plads 4, 2720 Vanløse

B-sag: Status på ressortanalysen og foreløbige modeller for ressortændringer

Se alle bilag

Økonomiforvaltningen gennemfører i løbet af 2024 en analyse af ressortfordelingen i Københavns Kommune. Lokaludvalget orienteres om status på ressortanalysen - heriblandt de overordnede modeller for ændringer i ressortopdelingen, der er præsenteret for Økonomiudvalget. Der præsenteres tre modeller, hvor en af modellerne organiserer lokaludvalgene i en ny forvaltning: By, Kultur og Nærdemokrati.

Tidligere beslutninger

Vanløse Lokaludvalg godkendte den 18. april 2024 høringssvar vedr. analysen af ressortopdeling i Københavns Kommune. Læs beslutningen her: 
Beslutning om høringssvar vedr. analysen af ressortopdeling i Københavns Kommune | Københavns Kommune

Indstilling

Forpersonen indstiller,

  1. at Vanløse Lokaludvalg tager orientering vedr. status på ressortanalysen og foreløbige modeller for ressortændringer til efterretning.

Problemstilling

Økonomiudvalget tog den 5. november 2024 status på ressortanalysen og foreløbige modeller for ressortændringer til efterretning. Læs referat her: Status på arbejdet med ressortanalysen og foreløbige modeller for ressortændringer | Københavns Kommune

Ressortanalysen er en analyse af Københavns Kommunes syv forvaltningers ansvarsområder og opgavefordelingen mellem dem.
Analysen er politisk bestilt til at komme med forslag til alternative organiseringer af kommunens opgaveportefølje på baggrund af en analyse af den nuværende ressortopdeling og med afsæt i en række prioriterede hensyn:

  • Smidig, sammenhængende og effektiv service af høj kvalitet for borgere og virksomheder, herunder borgere og virksomheder med behov, der går på tværs af forvaltninger. 
  • Klar og entydig placering af opgave- og ansvarsfordeling, herunder med afsæt i et borgerperspektiv.
  • Balance i opgavetyngden på tværs af de politiske udvalg.
  • Organisering der understøtter tid til kerneopgaverne på decentral niveau, effektive administrative funktioner samt fastholdelse og rekruttering af medarbejdere. 

Analysen skal ikke komme med forslag til ændringer eller justeringer af Københavns Kommunes styreform, antallet af stående udvalg eller antallet af forvaltninger.  

Baggrund for ressortanalysen 
Baggrunden for at igangsætte analysen er bl.a. at skabe en organisering, der kan rumme de større statslige reformer, som er på vej, f.eks. på beskæftigelsesområdet. Analysen skal bl.a. undersøge, hvordan justeringer af organiseringen kan skabe en bedre og mere ensartet service for borgere og virksomheder.

Modeller for ændringer i ressortopdelingen
Ressortsekretariatet har fremlagt en præsentation af sine anbefalinger, herunder eksempler på ressortændringer for Økonomiudvalget jf. bilag på internetdagsorden (bilag 1 på ØU-sagen 5. nov. 2024). Der er bl.a. fremlagt 3 modeller som illustrerer forskellige muligheder for ressortændringer alt efter hvilke af kommissoriets hensyn, der tillægges størst vægt.

Model 2 præsenterer en samling af borgerservice, virksomhedsservice og beskæftigelse i Beskæftigelse- og Integrationsforvaltningen samt flyt af byens drift og mere nærdemokrati i Kultur- og Fritidsforvaltningen.
Den nye version af Kultur- og Fritidsforvaltningen (Forvaltning for by, kultur og nærdemokrati) skal samle ansvar for driften og brugen af byens rum, idet opgaver vedr. drift og renhold overgår fra Teknik- og Miljøforvaltningen. Herudover tilføres lokaludvalgs- og borgerinddragelsesopgaver også fra Økonomiforvaltningen mhp. på et styrket fokus på nærdemokrati og aktivering af bydelene.

I model 1 og 3 fastholdes lokaludvalgene i Økonomiforvaltningen.

Løsning

Vanløse Lokaludvalg tager orientering vedr. Status på ressortanalysen og foreløbige modeller for ressortændringer til efterretning.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for Vanløse Lokaludvalgs puljemidler.

Videre proces

Ressortanalysen er ikke et beslutningsoplæg eller en indstilling. Når analysen er afleveret primo 2025, vil der være mulighed for en politisk proces og et forhandlingsforløb om en eventuel omorganisering af ressortområder. 

Politikerne kan vælge enten at bevare status quo, vælge at gå videre med en af de foreslåede modeller eller vælge en endnu ikke foreslået model.

Ændringer af ressortområder vil som udgangspunkt kræve to behandlinger og beslutninger i Borgerrepræsentationen.

/Jan Lindboe

Beslutning

1. Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top