Mødedato: 21.08.2014, kl. 19:30
Mødested: Kulturstationen Vanløse, Frode Jakobsens Plads 4, 2720 Vanløse

Vanløse lokaludvalgs forslag og bemærkninger til skybrudssignaturprojekter i Vanløse

Se alle bilag
Lokaludvalget traf på sit møde i juni beslutning om lokale forslag og bemærkninger til skybrudssignaturprojekter i Vanløse i forbindelse med implementering af skybrudsplaner. Dette dagsordenspunkt er en uddybning og yderligere konkretisering af lokaludvalgets beslutning i juni 2014.

Tidligere beslutninger

Teknik og Miljøforvaltningens Klimaenhed i Københavns Kommune har besluttet, at der skal udpeges forslag til skybrudssignaturprojekter i de enkelte bydele. Teknik og Miljøforvaltningens Klimaenhed har indledningsvis i juni 2014 udarbejdet et udkast til 'signaturprojekter -klimatilpasning af København' hvori der er udpeget 22 forslag til signaturprojekter blandt de projekter, der er skitseret i Konkretisering af skybrudsplanerne for Københavns Kommune og Frederiksberg, herunder 3 forslag til projekter i Vanløse: Jyllingevej, Damhusengen og Damhussøen.

Vanløse Lokaludvalg afgav i juni 2014 høringssvar til Københavns Kommune vedrørende de 3 forslag.

Lokaludvalget fremkom i høringssvaret dels med et alternativt forslag vedrørende Damhusengen og Damhussøen, dels med nogle supplerende forslag vedrørende Jyllingevej.

Natur og Miljøgruppen fremlagde et bilag til signaturprojekterne, der blev taget til efterretning, og som blev vedlagt det indsendte materiale.

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller
  1. at Vanløse Lokaludvalg træffer endelig beslutning om signaturprojekt 1.2 Jyllingevej, herunder at Vanløse Lokaludvalg overordnet set kan tilslutte sig forvaltningens tanker bag projektet vedrørende Jyllingevej, således som de er beskrevet i 'signaturprojekter -klimatilpasning af København'.
  2. at Vanløse Lokaludvalg træffer endelig beslutning om signaturprojekt 1.3 Damhuseng, herunder at Vanløse Lokaludvalg overordnet set IKKE kan tilslutte sig forvaltningens tanker bag projektet vedrørende Damhusengen, således som de er beskrevet i 'signaturprojekter -klimatilpasning af København'. Årsagen er, at Damhusengen er naturfredet og at Vanløse lokaludvalg er imod ændringer på Damhusengen, og at det vurderes, at der kan opnås bedre effekt gennem færre og andre tiltag.
  3. at Vanløse Lokaludvalg træffer endelig beslutning om signaturprojekt 1.4 Damhussø, herunder at Vanløse lokaludvalg overordnet set IKKE kan tilslutte sig forvaltningens tanker bag projektet vedrørende Damhusengen, således som de er beskrevet i 'signaturprojekter -klimatilpasning af København'. Årsagen er at Damhussøen er en naturperle for området, og at en reduktion af Damhussøen strider imod fredningskendelsen om Søen. 
  4. at Vanløse Lokaluvalg tager det udarbejdede hæfte som baggrund for indstillingen, til efterretning og beslutter at indsende det til Teknik -og Miljøudvalget i Københavns Kommunne.

Problemstilling

Vanløse lokaludvalg fremsendte d. 25.06.2014  ønsker til skybrudssignaturprojekter i Vanløse bydel til forvaltningen. Det fremsendte bilag ”Lokaludvalgets ønsker til signatur projekter i Vanløse” blev drøftet og godkendt på lokaludvalgets ordinære møde 19. juni. Desuden blev et bilag med supplerende bemærkninger fremsendt. Dette bilag blev givet som orientering og ikke godkendt i lokaludvalget. Evt. konklusioner på mødet dags dato  vil blive fremsendt til forvaltningen.

Baggrund for implementeringsplan for skybrudssikringen

Skybrudskonkretiseringerne indeholder i alt 470, projekter fordelt på 7 vandoplande, som dækker hele kommunen. Inden for hver af de 7 vandoplande sikrer anlægsprojekterne, at vandet fra skybrud og regn i øvrigt opmagasineres, forsinkes og ledes bort fra området. Alle projekterne kan imidlertid ikke gennemføres på én gang. Derfor er der behov for løbende politiske prioriteringer af, hvilke anlægsprojekter der skal gennemføres og hvornår. Forvaltningen har udarbejdet en implementeringsmodel, så der kan tages stilling til, hvilke projekter der skal gennemføres hvornår, og hvordan de skal finansieres.

Teknik og Miljøudvalget har på sit møde d. 16. juni besluttet et videre forløb og taget processen til efterretning; og dette indeholder bl.a. følgende:
- En rammeansøgning på de valgte skybrudsprojekter, der indsendes til statens forsyningssekretariat 15. april 2015 og som forelægges Teknik- og Miljøudvalget inden udgangen af 2014. Dette sker som følge af aftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening.

- Forslag til byrumsforbedringer i forlængelse af skybrudspakkerne skal indgå i de årlige kommunale budgetforhandlinger. Første forslag til byrumsforbedringer indgår i budget 2016 på baggrund af første skybrudspakke. 

- En køreplan for implementeringen, der opdateres årligt og løbende sikrer den politiske styring og prioritering af hvilke anlægsprojekter, der skal gennemføres hvor og hvornår.

Klimatilpasningen af København kommer til at ske i takt med byudviklingen i øvrigt, da det giver de bedste synergimuligheder såvel økonomisk som i forhold til de byrumsforbedringer klimatilpasningen kan give anledning til.

Teknik- og Miljøforvaltningen vil indsætte forslag til skybrudsbestemmelser i lokalplaner, når det er det samfundsøkonomisk bedste alternativ i forhold til skybrudsløsninger inden for og uden for lokalplanområdet, og det derfor er muligt at anvende takster til finansiering af anlæg til skybrudssikring.

Der er gennemført en genberegning af økonomien i skybrudssikringen, der for de grundlæggende løsninger kan afholdes for 6.5 mia.kr, der kan financires via taksterne. Konklusionen på baggrund af genberegningen er, at stigningen i taksterne vil beløbe sig op til ca. 1200 kr. om året for en familie med 2 voksne og et barn. Dette er baseret på gennemførelse af alle 470 skybrudsprojekter. Økonomiske beregninger i klimatilpasningsplanen viser, at det stadig er billigere at implementere klimatilpasningsplanens forslag til metode for regnvandshåndtering end de traditionelle løsninger, der vil beløbe sig til ca. 20 mia.kr.

Løsning

Vanløse lokaludvalg træffer beslutning vedrørende de 3 forslag; Damhusengen, Damhussøen og Jyllingevej samt tager hæftet fra Natur og Miljøgruppen til efterretning og beslutter at indsende det til Teknik -og Miljøudvalget.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for Vanløse lokaludvalg.

Videre proces

Den 25. august afholdes en temadag i Teknik- og Miljøforvaltningen. Formålet hermed er at drøfte rammeansøgningen med de 470 projekter, samt hvordan den kan udmøntes i skybrudspakker.

Fristen for afleveringen af ansøgningen til Forsyningssekretariatet var oprindelig inden udgangen af 2014. Den indgåede økonomiaftale mellem regeringen og kommunerne forlænger fristen frem til udgangen af 2015. Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at rammeansøgning og den første skybrudspakke sendes til Forsyningssekretariatet i april 2015. 

Teknik- og Miljøudvalget bemærkede endvidere, at udvalget ikke endnu ikke har taget stilling til de enkelte projekter, som afventer den endelige implementering efteråret 2014. Dertil er vigtigt, at der medtænkes en borgerinddragelse i denne fase.
/Bent Christensen

Beslutning

1. Lokaludvalget traf endelig beslutning om signaturprojekt 1.2 Jyllingevej, herunder at Vanløse Lokaludvalg overordnet set kan tilslutte sig forvaltningens tanker bag projektet vedrørende Jyllingevej, således som de er beskrevet i 'signaturprojekter -klimatilpasning af København'.  

2. Lokaludvalget traf endelig beslutning om signaturprojekt 1.3 Damhuseng, herunder at Vanløse Lokaludvalg overordnet set IKKE kan tilslutte sig forvaltningens tanker bag projektet vedrørende Damhusengen, således som de er beskrevet i 'signaturprojekter -klimatilpasning af København'. Årsagen er, at Damhusengen er naturfredet, og at Vanløse lokaludvalg er imod ændringer på Damhusengen. Lokaludvalget vurderer, at der kan opnås bedre effekt gennem færre og andre tiltag.

3. Lokaludvalget traf endelig beslutning om signaturprojekt 1.4 Damhussø, herunder at Vanløse lokaludvalg overordnet set IKKE kan tilslutte sig forvaltningens tanker bag projektet vedrørende Damhusengen, således som de er beskrevet i 'signaturprojekter -klimatilpasning af København'. Årsagen er, at Damhussøen er en naturperle for området, og at en reduktion af Damhussøen strider imod fredningskendelsen om Søen. 

4. Lokaludvalget tog det udarbejdede hæfte som baggrund for indstillingen, til efterretning og besluttede at indsende det til Teknik -og Miljøudvalget i Københavns Kommunne

Til top