Mødedato: 20.03.2025, kl. 19:00
Mødested: Kulturstationen Vanløse, Frode Jakobsens Plads 4, 2720 Vanløse

Beslutning om internt høringssvar vedr. Klimastrategi 2035

Se alle bilag

Vanløse Lokaludvalg har modtaget udkast til Klimastrategi 2035 herunder Klimahandleplan 2026-2028 i intern høring med frist den 9. april 2025. Høringen har ikke kunne nå at blive behandlet i temagruppen og lokaludvalget skal derfor beslutte at bemyndige et eller flere lokaludvalgsmedlemmer til at udarbejde høringssvar .
For lokaludvalgene henledes opmærksomheden særligt på afsnit 8.8 Bydelsbaseret klimaarbejde i samarbejde med lokaludvalg og Miljøpunkter.

Indstilling

Forpersonen indstiller,

  1. at Vanløse Lokaludvalg drøfter bemærkninger til udkast til Klimastrategi 2035 og beslutter på den baggrund at bemyndige et eller flere lokaludvalgsmedlemmer til at udarbejde høringssvar.

Problemstilling

Vanløse Lokaludvalg har modtaget udkast til Klimastrategi 2035 herunder Klimahandleplan 2026-2028 i intern høring. Høring hos lokaludvalgene foregår parallelt med udvalgshøringen og løber fra den 12. marts til den 9. april forud for den offentlige høring. Det er et meget omfattende bilagsmateriale og er derfor udelukkende lagt på internetdagsorden, men kan rekvireres i sekretariatet.

Klimastrategi 2035
Klimastrategi 2035 fastsætter den overordnede retning og tilgang til Københavns klimaindsats de næste ti år. Den nye Klimastrategi 2035 skal arbejde for klimapositivitet, en halvering af Københavns globale klimaaftryk og en halvering af udledningerne fra kommunens egne indkøb.

De tre overordnede mål i strategien, er en aspiration for, hvad kommunen i samarbejde med omverdenen vil opnå, og viser en klar og ambitiøs retning for den ønskede udvikling af byen.

  1. København skal som geografisk område være klimapositiv. Det betyder, at vi inden for byens grænser skal opfange mere CO2, end vi udleder.
  2. Københavns globale klimaaftryk skal halveres. Det betyder at de forbrugsbaserede udledninger skal reduceres med 50%.
  3. Københavns Kommune skal halvere udledningerne fra kommunens egne indkøb.

Det nye i forhold til den nuværende klimaplan er særligt indsatserne overfor CO2-udledningerne fra det private forbrug, som især kapitlerne 4. Mobilitet, 5. Fødevarer, 6. Forbrugsprodukter, 7. Rejser og oplevelser samt 8. Tværgående og understøttende greb. 

Klimahandleplan 2026-2028
Klimahandleplan 2026-2028 udgør den første i en række af i alt tre handleplaner frem mod 2035. Hver handleplan vil beskrive, hvilke konkrete initiativer Københavns Kommune vil sætte i gang for at nå målsætningerne i Klimastrategi 2035. Klimahandleplanen indeholder 70 initiativer fordelt på ni indsatsområder, der bidrager til realiseringen af klimastrategiens målsætninger.

Det lokale miljøarbejde
Da lokaludvalgene har den lokale miljøopgave, er der især fokus på, hvordan målsætninger og indsatser i høringsudkastet helt overordnet kan spille sammen med det lokale miljøarbejde, der foregår i lokaludvalg og Miljøpunkter. Senere på foråret vil der være mulighed for at gennemføre lokale aktiviteter i forbindelse med den offentlige høring om Klimastrategi 2035, som følger efter denne interne høring.
NB: For lokaludvalgene henledes opmærksomheden på afsnit 8.8 i bilag 2, Udkast til Klimahandleplan, på internetdagsorden; Bydelsbaseret klimaarbejde i samarbejde med lokaludvalg og Miljøpunkter. 

Løsning

Vanløse Lokaludvalg bemyndiger lokaludvalgsmedlemmer til at udarbejde høringssvar vedr. intern høring om udkast til Klimastrategi 2035.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for Vanløse Lokaludvalgs puljemidler.

Videre proces

Sekretariatet indsender høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen inden høringsfristen den 9. april 2025.

/Jan Lindboe

Beslutning

1. Vanløse Lokaludvalg drøftede udkast til Klimastrategi 2035 og besluttede at bemyndige Per Stengade, Bent Christensen og Anne Fausbøll til at udarbejde høringssvar på baggrund af nedenstående input.
Høringssvaret indleder med stor ros over det grundige og meget ambitiøse arbejde, herefter bemærkninger vedr. afsnit 8.8 om bydelsbaseret klimaarbejde i samarbejde med lokaludvalg som vigtig måde at signalere lokaludvalgenes rolle i bydelene og klimaarbejde i samarbejde med borgerne, herunder det planlagte klimafolkemøde i samarbejde med Brønshøj-Husum og Bispebjerg Lokaludvalg; bemærkninger vedr. afsnit 8.6 og 8.7 om indsatsen for hhv. børn og unge, samt bemærkning om varme-ø- effekten, bemærkning om hvordan København kan fremme togtrafikken og anden kollektiv trafik, at man ikke længere regner med 100 års hændelser i klimaplanerne og bemærkning om at nybyggeri og anlæg er et område hvor Københavns Kommune kan gøre noget i forhold til færre nedrivningstilladelser, brug af kommunens eksisterende redskaber.
Til top