Mødedato: 20.08.2024, kl. 18:30
Mødested: Valby Kulturhus, 5. sal

Lokaludvalgets seminar

Se alle bilag

Da Valby Bydelsplan blev vedtaget for halvandet år siden, besluttede lokaludvalget at holde et opfølgende seminar med fokus på udvikling af nye projekter, der understøtter visionen. Udviklingsgruppen for Valby Kulturdage, der det seneste år har arbejdet for at give arrangementet en mere bæredygtig økonomi og en bedre forankring i civilsamfundet, vurderer ikke, at det giver mening at fortsætte i det udlagte spor. Udviklingsgruppen og forpersonen foreslår derfor sammen med sekretariatet, at lokaludvalgets medlemmer og suppleanter sammen udarbejder nye ideer, koncepter og rammer for arbejdet med at styrke bydelens sammenhængskraft og identitet på lokaludvalgsseminaret, der er indkaldt d. 21. september 2024. 

Indstilling

Sekretariatet indstiller, 

1. at Valby Lokaludvalg nedsætter en arbejdsgruppe, der kan forberede seminar 21. september med henblik på at finde nye modeller for det videre arbejde med at styrke bydelens sammenhængskraft og identitet.

2. at Valby Lokaludvalg tager udviklingsgruppens orientering til efterretning. 

Problemstilling

Valby Lokaludvalg har i mange år været den drivende kraft bag Valby Kulturdage, og gennem det seneste år har en udviklingsgruppe under lokaludvalget arbejdet på at finde en model, der lader lokale og eksterne aktører overtage ansvaret for afholdelsen. Udviklingsgruppen har i samarbejde med de seneste års centrale aktører konkluderet, at det ikke er realistisk.

Valby Kulturdage er ikke et formål i sig selv. Kulturdagene er skabt som et middel til at etablere netværk og fællesskaber mellem borgerne i bydelen og til at styrke en fælles identitet og identifikation med bydelen Valby. Det har siden etableringen af Valby Lokaludvalg været en central opgave og en vision, der er gået igen i alle bydelsplaner. Den seneste bydelsplan har identificeret udfordringen med mange nye boliger og borgere, og visionen er formuleret med følgende ordlyd:

Vores vision er at samle dette patchwork af forskellige lokale identiteter til en samlende identitet for Valby, mens vi samtidig bevarer de lokale kendetegn, der hver især giver kant til de enkelte områder i Valby. Målet med vores bydelsplan er at udvikle Valby som bydel, så Valby også i fremtiden vil fremstå som en attraktiv bydel, mens vi samtidig skaber en samlet og fælles identitet for borgerne i Valby.”

Da planen blev vedtaget for halvandet år siden, besluttede lokaludvalget at holde et opfølgende seminar, der skal sætte fokus på udvikling af nye projekter der understøtter visionen. Valby Lokaludvalg besluttede desuden på sine møder i oktober og november 2023 at lade aktørgruppen omkring kulturdagene fortsætte en udvikling, der med afsæt i det bestående koncept for Valby Kulturdage skubber mere ansvar ud i de enkelte zoner med målet om at arbejde sig hen mod en mere bæredygtig økonomi og en bedre forankring i civilsamfundet.

Da udviklingsgruppens arbejde har afdækket, at der ikke er basis for, at eksterne aktører er parat til at overtage større dele af ansvaret for at afholde Valby Kulturdage, har Valby Lokaludvalg behov for at udarbejde nye koncepter og ideer til, hvordan Lokaludvalgets vision om at skabe sammenhængskraft, tilhørsforhold og identitet kan realiseres på nye måder og med videreførelse af bæredygtige traditioner i nye rammer.

Løsning

Udviklingsgruppen og forpersonen har derfor sammen med sekretariatet udarbejdet det forslag, at lokaludvalgets medlemmer og suppleanter deltager i et lokaludvalgsseminar d. 21. september 2024 med henblik på at udarbejde nye ideer, koncepter og rammer for arbejdet med at styrke bydelens sammenhængskraft og identitet.

Til at planlægge seminaret nedsættes en arbejdsgruppe, som får ansvaret for at planlægge seminardagen og skitsere den videre proces.

En nyorientering af Lokaludvalgets arbejde, hvor der ikke længere afholdes Valby Kulturdage efter den kendte model, vil frigøre betydelige resurser og økonomiske midler, der kan anvendes på nye måder. Det vil være en forudsætning, at der findes nye modeller, der bygger på lyst og engagement både fra lokaludvalgets medlemmer og suppleanter og fra bydelens borgere, aktører og civilsamfundet i bredere forstand.

Baggrund: Udviklingsgruppens konklusioner

Valby Lokaludvalg valgte at understøtte processen omkring kulturdagene med en ekstern projektleder af selve arrangementet i 2024, og med en ekstern udviklingskonsulent, der i samarbejde med en mindre del af aktørgruppen skulle udarbejde en eller flere modeller for en flerårig udvikling.

Arbejdet med dette års arrangement går planmæssigt, idet sekretariatet i år som aftalt bidrager mere til den overordnede koordinering, end det kan forventes i fremtiden. Valby Kulturdage 2024 afvikles dermed som planlagt. Modellen med zoneansvar fungerer indtil videre udmærket på det praktiske og koordinerende niveau, men den forbedrer ikke arrangementets økonomi og det står også klart, at aktørgruppen ikke selv kan påtage sig den overordnede projektlederrolle, som derfor fortsat vil skulle tilkøbes til et arrangement af denne størrelse, ligesom den delvist er blevet de sidste mange år. 

Udviklingsgruppen er blevet præsenteret for og har diskuteret forskellige modeller, finansierings- og samarbejdsmuligheder, der dog alle vil kræve, at arrangementet ændres indholdsmæssigt og/eller organisatorisk, da det ikke er sandsynligt at opnå fondsmidler og lignende til et arrangement, der overvejende fremtræder og opleves som en byfest.

Udviklingsgruppen vurderer, at den største udfordring er, at arrangementet mangler et formål, som engagerer samlet og nok til, at aktørerne, herunder gruppen selv, vil påtage sig mere ansvar. Gruppen ser til gengæld mange gode deleelementer, der kunne realiseres i andre rammer og hvor midlerne kunne bruges mere målrettet.

Udviklingsgruppen anbefaler, at lokaludvalget på det planlagte seminar 21. september 2024 sammen fokuserer på at finde og udvikle ideer til andre konkrete projekter, aktiviteter og arrangementer, der i tråd med bydelsplanens vision kan samle Valby og borgerne på tværs ved at bruge fx kultur til at aktivere bydelsplanens projekter eller på anden vis sikre lokaludvalgets stemme og synlighed i bydelen og samtidig styrke den lokale borgerinddragelse, der er et centralt element i grundlaget for lokaludvalgets eksistensberettigelse.  

Kort oversigt over udviklingsgruppens arbejde er vedlagt som bilag. 

Økonomi

Valby Kulturdage koster samlet 1 million, dvs. en tredjedel af de samlede puljemidler, og min. 4 måneders sekretariatstid i 2024. De største udgiftsposter ud over tid er materiel og kunstnerhonorarer.

Videre proces

Sekretariatet vil sammen med arbejdsgruppen for seminaret sammenfatte de ideer, der kommer ud af seminaret med henblik på at foretage prioriteringer til lokaludvalgets budget for 2025 i oktober 2024 med forventet vedtagelse i november 2024. 

 

Beslutning

Udviklingsgruppens orientering blev taget til efterretning og der blev nedsat en arbejdsgruppen med følgende medlemmer: Susanne Morell, Lene Buerup, Kristian Larsen, Christian Edelvold Berg, Kim Lerche Olsen og Michael Fjeldsøe. 

 

 



Til top