Mødedato: 11.06.2024, kl. 19:00
Mødested: Restaurant Picniq, Hammelstrupvej 100 i Valbyparken

Høring af Udkast til Ressource- og Affaldsplan 2030

Miljøgruppen har orienteret sig i materialet til Høring af Udkast til Ressource- og Affaldsplan 2030 og vil gerne bemyndiges til at besvare høringen med afsæt i lokaludvalgets drøftelse med fokus på, hvordan lokaludvalg og miljøpunkter kan inddrages i implementering af planen, og på, hvordan eventuelle nye tiltag forventes at påvirke borgerne, klimaet og miljøet. 

Indstilling

Sekretariatet indstiller, 

1. at Valby Lokaludvalg drøfter udkastet og bemyndiger Miljøgruppen til at besvare høringen.

2 at Valby Lokaludvalg beslutter, om der skal laves borgerinddragelse i forbindelse med høringen. 

Problemstilling

Ressource- og Affaldsplan 2030 skal styrke Københavns Kommunes igangværende omstilling til et samfund, hvor ressourcer og produkter holdes i et lukket kredsløb så længe som muligt, og hvor forbruget af nye produkter minimeres. Planen indeholder en række indsatser, der skal minimere mængden af affald i København og øge mængden af genbrug og genanvendelse blandt københavnerne og virksomhederne i kommunen.

Planen bygger videre på de seneste års erfaringer og indsatser om at fremme sortering og cirkulær økonomi i København. Ressource- og Affaldsplan 2030 udgør ét af flere elementer i at skabe den bæredygtige udvikling i København, som i øvrigt rammesættes i Kommuneplanen og Københavns Kommunes Klimaplan og særligt understøttes af Mad og måltidsstrategien, Biodiversitetsstrategien og Kommunens indkøbspolitik.

Ressource- og Affaldsplan 2030 indeholder følgende fire mål: 

  • 10.000 ton genbrug fra Københavns genbrugsstationer
    Ressource- og Affaldsplan 2030 sætter et mål om, at der årligt indsamles 10.000 ton genbrug fra Københavns nærgenbrugs- og genbrugsstationer fra 2030. 
  • 60 % reel genanvendelse af husholdnings- og husholdningslignende affald
    Målet er, at der årligt indsamles 60% husholdnings- og husholdningslignende affald fra 2030.
  • 30.000 ton erhvervsaffald til genanvendelse
    For erhvervsaffald er målsætningen, at 30.000 ton af erhvervsaffaldet i København sorteres til genanvendelse fra 2030. 
  • 60.000 ton bygge- og anlægsaffald til genanvendelse
    Målsætningen om at flytte 60.000 ton bygge- og anlægsaffald fra forbrænding til genanvendelse opgøres som et akkumuleret tal over hele planperioden. 

Udkastet søger at opnå disse målsætninger, gennem 16 indsatser fordelt på fem temaer.

Ressource- og Affaldsplan 2030 består af en planlægningsdel (Ressource- og Affaldsplan 2030) samt en kortlægningsdel (bilag 1: Kortlægningsrapport) er sendt i høring 31. maj 2024 og materialet  kan tilgås her: 

Høring af Udkast til Ressource- og Affaldsplan 2030 (kk.dk)

 

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår, at lokaludvalget i sit høringssvar kan forholde sig til spørgsmålene: 

  • Understøtter udkastet, at københavnere får mulighed for at bidrage til at minimere mængden af affald i København og øge mængden af genbrug og genanvendelse?
  • Hvordan kan udkastet understøtte, at affaldssortering bliver en let og naturlig del af københavnernes hverdag?
  • Hvordan kan udkastet skabe værdi for virksomheder, institutioner og organisationer, og hvordan kan der samarbejdes med disse om planen? 

Miljøgruppen har forholdt sig til materialet og lægger op til et høringssvar, der blandt andet fokuserer på, hvordan lokaludvalg og miljøpunkter kan inddrages i implementering af planen, og på, hvordan eventuelle nye tiltag forventes at påvirke borgerne, klimaet og miljøet. 

Høringsfrist 12. august 2024. 

Videre proces

Når udkastet til Ressource- og Affaldsplan 2030 har været i høring, vil Teknik- og Miljøforvaltningen tage stilling til høringssvarene. På baggrund af den offentlige høring forelægges den endelige version af Ressource- og Affaldsplan 2030 til godkendelse for Teknik- og Miljøudvalget og Borgerrepræsentationen ultimo 2024. 

Beslutning

Miljøgruppen blev bemyndiget til at besvare høringen med vægt på, hvordan planen vil påvirke borgerne. Grundet høringens placering henover sommeren, bliver der ikke lavet borgerinddragelse.

Til top