Drøftelse og godkendelse af høringssvar vedr. Forslag til tillæg nr. 5 til lokalplan 432 "Carlsberg II"
Indstilling og beslutning
1) at Valby Lokaludvalg drøfter og godkender høringssvar vedr. Forslag til tillæg nr. 5 til lokalplan 432
Problemstilling
Valby Lokaludvalg behandlede møde den 14. oktober startredegørelsen for projektet. Det foreslåede høringssvar bygger på det høringssvar, lokaludvalget indsendte i oktober.
Der blev afholdt et borgermøde med rundvisning i Carls Jacobsens Have den 25. februar. Her deltog flere repræsentanter fra Valby Lokaludvalg.
By&Trafik udvalget drøftede høringen på møde den 3. marts og blev enige om principper i vedlagte udkast til høringssvar.
Carlsberg A/S ønsker at opføre nyt hovedsæde i Carl Jacobsens Have. Hovedsædet skal have plads til 450 medarbejdere. Bygningen forventes klar til indflytning medio 2018.
Tillægsområdet er omfattet af lokalplan nr. 432 "Carlsberg II" fra 2009, der er grundlag for at omdanne det tidligere bryggeriområde til et tæt og levende bykvarter med erhverv og boliger. Da Lokalplan nr. 432 hovedsagligt er en rammelokalplan, skal der vedtages et tillæg til lokalplanen for at kunne realisere de enkelte projekter.
Lokaliseringen af hovedsædet i Carlsberg Byen vurderes at understøtte virksomhedens brand såvel som Københavns grøn vækst vision, idet byggeriet placerer mange arbejdspladser i en stationsnær beliggenhed. Det ny hovedsæde bygges, da det eksisterende hovedsæde ligger i uhensigtsmæssige bygninger, der desuden rives ned for at give plads til andet byggeri i Carlsberg Byen.
Carl Jacobsens Have rummer en stor herlighedsværdi med skulpturer og gamle træer, men er i dag lukket for offentligheden. Den ene del af haven er fredet. Med realisering af lokalplantillægget åbnes haven for offentligheden med to adgange, så det er muligt at passere gennem haven.
I udkast til høringssvar foreslår Valby Lokaludvalg at tilføje endnu en indgang til haven, så der vil være adgang fra sydsiden til det centrale stianlæg.
Byggefeltet er på 15.000 m2. Den største del af bygningen placeres i vest- og nordkanten af Carl Jacobsens Have, hvor den optager ca. halvdelen af den ikke-fredede del af haven. Via en overbygning over Gammel Carlsberg Vej forbindes den store bygning til en mindre bygning på vestsiden af vejen. Overbygningen over vejen opføres i to etager, gennembrudt af en stor lysskakt, så der kan trælles dagslys ned i gaderummet. Af hensyn til det sårbare kulturmiljø ønsker Valby Lokaludvalg at den oprindelige bygningsudformning, hvor bygningen trappes ned fra fire etager mod Valby Langgade til to etager mod de omkringliggende villaer, gennemføres i den oprindelige udgave.
Tillægget stiller krav om bevaring af fire bevaringsværdige træer i haven og ét bevaringsværdigt træ vest for Gamle Carlsberg Vej samt, at der tages hensyn til bevaringsværdige træer på nabogrunden.
Der fastlægges principper for ny beplantning i haven samt på pladser og langs gader. I haven langs erhvervsbyggeriet må etableres en privat terrasse afgrænset af en vandrende og en tæt, lav beplantning. Formålet er at skabe opholdsmuligheder til de ansatte og hindre, at publikum i haven kan komme tæt på facaden. I den offentligt tilgængelige del af haven etableres bænke til ophold.
Der muliggøres en parkeringskælder til ca. 210 parkeringspladser på grunden vest for gaden, samt en gæsteparkering på terræn med maksimalt 35. pladser. Dette svarer til en parkeringsdækning på 1 plads pr. cirka 60 m2.
Gammel Carlsberg Vejs profil øges med ca. 3-4 meter i bredden på strækningen langs hovedsædet for at skabe plads til kantstensparkering (4-5 pladser). I forbindelse med anlæg af den nye J.C. Jacobsens Gade (som er privat fællesvej) forventes det, at der indenfor tillægsområdet nedlægges i omegnen af 30 p-pladser. Af hensyn til mange besøgende på Carlsberg fastlægges fire parkerings- og afsætningspladser til turistbusser langs den fredede granitmur, der afgrænser haven mod syd.
Facader udføres i naturmaterialer i gyldne jordfarver i tråd med den særlige egenart på Carlsberg. Mod Carl Jacobsens Have udføres facaden med en høj grad af transparens.
Byliv
Bygningens stueetager udformes med en detaljering og åbningsgrad, så de opleves attraktive at færdes langs. Mod strækninger langs Valby Langgade og den kommende gammel Carlsberg Vej vil facaden fremtræde med 75 pct, glas i stueetagen og øvrige stueetager med minimum 50 pct. glas. Det etableres træbeplantning og opholdsmuligheder i et lille pladsrim, hvor gaden svinger rundt om haven, samt langs den fredede granitmur, der afgrænser haven mod syd. For at prioritere byrum til ophold og aktivitet etableres minimum 75 pct. af cykelparkeringen i konstruktion. Villaen Gammel Carlsberg vej 8 fastlægges til helårsboliger. Syd for tillægsområdet planlægges et senere tillæg for boligbebyggelse.
Bæredygtighed
Rammelokalplanen bygger på en række bæredygtige princippet om blandt andet stationsnærhed, fortætning, funktionsblanding og lavenergibebyggelse. Tillægget indeholder bestemmelser for grønne tage og skybrudsløsninger, som er identiske med de nye skybrudsbestemmelser, der foreslås i tillæg 4. Bygherre har meddelt, at erhvervsbyggeriet DGNT-certificeres.