Mødedato: 09.09.2014, kl. 18:30
Mødested: Valby Kulturhus, 5. sal

Drøftelse og vedtagelse af høringssvar vedr. Organisatorisk og Fysisk Placering af 10.klasser

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller,
1) at Valby Lokaludvalg drøfter og godkender høringssvar vedr. Organisatorisk og Fysisk Placering af 10. klasse

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget har på udvalgsmødet den 11. juni 2014 behandlet indstillingen ”Organisatorisk og fysisk placering af 10.
klasse”. Udvalget vedtog at sende indstillingen i høring med høringsfrist den 29. august 2014 kl. 10.00. Høringsfristen er siden udsat til den 12. september.

10. klasse er kommunens største uddannelsesforberedende tilbud til elever, der ved afslutningen af grundskolen ikke er uddannelsesparate. Det københavnske 10. klassesystem udgør en bred vifte af tilbud til mange forskellige ungegrupperinger med forskellige behov. 

Erhvervsuddannelsesreformen stiller krav til kommunerne om fra august 2015 at oprette EUD 10.klasser målrettet unge, der ønsker at blive optaget på en erhvervsuddannelse, men som ikke opnået gennemsnitskarakteren 02 i dansk og matematik ved 9.- og 10.-klasseprøverne eller som ikke er vurderet uddannelsesparat på de sociale og personlige kriterier.  

Alle 10. klasser består af en obligatorisk del med traditionelle skolefag samt en linjetoning. Linjetoningen udgør dermed forskellen på tilbuddene og er et væsentligt parameter for de unges valg af tilbud. Forvaltningen vurderer, at den nuværende ikke-koordinerede organisering indebærer en risiko for at toningen af tilbuddene i for høj grad sker ud fra en popularitetsmålestok med fritidsinteressepræg for at sikre de enkelte enheders søgetal og dermed økonomi.  Den samlede tilbudsvifte bør i stedet målrettes hele ungegruppens behov for opkvalificering hen mod en ungdomsuddannelse. Det er positivt med et mangefacetteret tilbud, men forvaltningen vurderer at der er behov for at styrke styringen og udviklingen af 10.klassesystemet. Da de forskellige 10. klasser er organisatorisk tilknyttet forskellige områder i BUF, er betingelserne for dette vanskelige - fx at sikre at der også er tilbud til de vanskeligste og mest udfordrende elever.


Af bilag fremgår en beskrivelse af de eksisterende 10.klassers kapacitet, placering toning og organisatoriske tilknytning. P.t. går  ca 40 % af eleverne fra 9. klasse videre til  10. klasse i København, hvilket er under landsgennemsnittet på 46 %. Der var pr. 5.9.2013 indskrevet 1105 elever i 10. klasse, excl. elever i privat- og efterskoler.

10. klasserne er fysisk placeret på en række adresser udfra forudsætningen om, at tilbuddene er bydækkende og at de unge er mobile. Samtidig er der siden januar 2001 planlagt ud fra en  BR-beslutning om, at tilbuddene skal have centerkarakter for at sikre et alsidigt udbud af fag og for at kunne udgøre et ungdomsmiljø. 

Der er imidlertid flg. konkrete udfordringer ved den aktuelle fysiske placering:

  • 10. klassecenteret på Vesterbro Ny Skole kan pga skolens stigende børnetal fra dens grunddistrikt ikke rummes på skolen fra 1. august 2017
  • Ungdomsskolens heltidsundervisning for udsatte unge udgør et segregeret miljø med mangel på velfungerende unge som positive rollemodeller
Forvaltningen fremlægger hermed forslag til ændret organisering og principper for det videre arbejde med fysisk placering af 10.-klassetilbuddet.

Udvalget Et Helt Liv har drøftet høringen på møde den 3. september og der er på en baggrund udarbejdet udkast til høringssvar

Løsning

Valby Lokaludvalg drøfter og vedtager høringssvar

Videre proces

Høringssvar indsendes senest den 12. september 2014

Beslutning

Der blev fremlagt et høringssvar, hvor afsnit om et eventuelt 10. klasses center i Valby Idrætspark var uddybet.
Den nye version blev vedtaget.
Til top