Mødedato: 08.04.2014, kl. 18:30
Mødested: Valby Kulturhus, 5. sal

Orientering om Club Danmark Hallen

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller,
1) at Valby Lokaludvalg tager orienteringen til efterretning

Problemstilling

Club Danmark Hallen har stået tom siden den sydlige apsis (den sydlige ende) styrtede sammen for godt tre år siden.

Efter et længere sagsforløb mellem ejerkredsen, det pågældende forsikringsselskab og Københavns Kommune besluttede Københavns Kommune at afsætte 95 mill. til at genopføre og modernisere Club Danmark Hallen.
Der har siden været gennemført flere analyser og studier af, hvorfor hallen faldt sammen og hvad der skal gøres for at sikre hallen. Der er blandt andet udført yderligere afstivning i den nordlige apsis.
Der har været flere rådgivende firmaer involveret i processen.

Valby Lokaludvalg har i hele processen deltaget sammen med brugergruppen omkring idrætsparken. Brugerne (idrætsforeningerne og Københavns Idrætsefterskole) har været løbende inddraget i arbejdet med ønsker både til Club Danmark Hallen og til lokalplanen for Valby Idrætspark.

I efteråret 2013 blev opgaven med at tegne Club Danmark Hallens ombygning sendt i udbud. Der blev indgået aftale med Arkitektfirmaet Christensen og Co, (CCO) om opgaven. De har før tegnet idrætsanlæg, så de kender noget til de specielle forhold, der gør sig gældende, når man bygger idrætsanlæg.

I januar afholdtes et seminar med deltagelse af brugergruppen for Club Danmark Hallen, Valby Lokaludvalg, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen, Københavns Ejendomme samt CCO. Her fremlagde rådgiverne præmisserne for arbejdet og deres første ideer.

Herefter har der været afholdt en række møder. Både byggemøder med en del af brugerkredsen og en række møder, hvor brugergruppen har drøftet ønsker og behov for byggeriet.

Der er flere udfordringer i arbejdet. Der er selvfølgelig mange ønsker til, hvad man skal bruge pladsen i hallen til.
En udfordring er, at der bliver færre kvadratmeter i den genopførte hal. Der har fra starten været enighed om, at den sammenstyrtede apsis skal rives ned. Det har så vist sig, at den nordlige apsis vil skulle forstærkes og kun vil være sikkerhedsmæssigt forsvarlig, hvis den understøttes af søjler. Det vil være dyrt at sætte den i stand, og søjlerne vil gøre, at kun et begrænset antal idrætsgrene vil kunne dyrkes her. Det er derfor nu besluttet, at den nordlige apsis også nedrives.
I begge ender laves glasfacader, der gør at sollys kan trænge ind i hallen og hjælpe med opvarmning i vintermånederne.
Der arbejdes desuden med at lægge aktiviteter i enderne, der vil give et livligt udtryk. Det er f.eks. minifodboldbaner og klatrevæg.

I hallen arbejdes med forskellige zoner og "haller i hallen", således at forskellige typer aktiviteter kan eksistere side om side. Der arbejdes med forholdsvis transparente materialer, så udsynet i hallen forbliver godt.

Opvarmning af hallen er også en udfordring. I starten af denne proces arbejdede man med zoner, hvor den koldeste zone var 8 gr., en næste 15 og den varmeste zone i en multihal (til håndbold, floorball og lign.,) 21 gr. Det er nu sandsynligt, at den store hal vil være helt ned til 2 gr. om vinteren, idet der ikke vil kunne opvarmes. Det hænger sammen med, at der er høje krav til isolering, hvis der skal varmes op. Da konstruktionen ikke kan bære så meget isolering, og gulvet ikke er isoleret, men er gummi direkte ovenpå jorden, kan det formodentlig ikke lade sig gøre at have en opvarmet hovedhal. Det gør, at der er nogle aktiviteter, f.eks. tennis, der ikke er interessante. 

Økonomien er ligeledes en udfordring. Der er afsat en del penge, men en del er også allerede brugt på afværgeforanstaltninger og tidligere rådgivere. Beløbet skal dække både byggeri, rådgivere, byggetilladelser, ibrugtagningstilladelse, vinterforanstaltninger m.v.

Der har været afholdt flere møder, hvor rådgiverne får tilbagemeldinger fra brugergruppen og herefter vender tilbage med nye løsningsmuligheder. 
I øjeblikket arbejdes der intenst på at få udarbejdet det bedst mulige byggeprogram.

Der arbejdes med, at få det mest mulige ud af processen nu og så bygge, så der er muligheder for udvidelser senere.

Forvaltning og rådgivere regner med at byggeriet står færdigt i efteråret 2015.

Valby Lokaludvalg vil løbende blive orienteret om processen. Dorthe Eren deltager i brugergruppen og byggeudvalget på vegne af Valby Lokaludvalg.

Når byggeprogrammet er færdigt vil Kultur- og Fritidsforvaltningen og brugergruppen arbejde videre med en model for drift af hallen.

Michael Fjeldsøe



Beslutning

Orienteringen blev taget til efterretning
Til top