Mødedato: 05.04.2022, kl. 19:15
Mødested: Valby Kulturhus, 5. sal

Oprettelse af digitalt borgerpanel i Valby

Se alle bilag

Tidligere beslutninger

Valby Lokaludvalg afsatte i april 2021 penge til oprettelse af et digitalt borgerpanel. På grund af travlhed og udskiftning i sekretariatet nåede projektet ikke at blive gennemført. 

Indstilling

Sekretariatet indstiller, 

1) at Valby Lokaludvalg afsætter 86.009 kr. til oprettelse af et digitalt borgerpanel i Valby 

Problemstilling

Alle Københavns lokaludvalg med undtagelse af Valby har etableret digitale borgerpaneler. Panelerne bruges til at få svar på digitale spørgeundersøgelser, der sendes ud til de borgere, der har tilmeldt sig.

Et borgerpanel vil være et supplement til lokaludvalgets øvrige kanaler: Nyhedsbrev og sociale medier. Nyhedsbrevet når bredt ud, men kan let gå tabt i indbakken. Sociale medier kan potentielt også ramme bredt, men her mangler borgerne anonymitet, hvis de vil give deres mening til kende i f.eks. en undersøgelse.

Borgerpanelet giver mulighed for at udsende undersøgelser og spørgsmål direkte til borgerne i deres e-boks. Det vil derfor for borgerne opfattes som en mere officiel kanal end vores øvrige. Tilmeldingen til borgerpanelet vil skabe en følelse af forpligtelse til at svare, når vi udsender en undersøgelse.

Sekretariatet foreslår, at oprettelsen af et borgerpanel sættes i gang i foråret, da det vil være nyttigt at bruge det i forbindelse med udvikling af bydelsplanen. 

Kampagne for borgerpanel 

Sekretariatet foreslår, at der afsættes penge til en kampagne i forbindelse med oprettelsen, der inkluderer annoncering på sociale medier, annoncer i ValbyLIV både digitalt og fysisk, og plakater i byrummet. Målet med kanalspredningen i kampagnen er at ramme bredt, så panelet opnår så stor repræsentation som muligt. 

Sekretariatet foreslår, at der indhentes tilbud på grafisk hjælp til kampagnen for at aflaste arbejdsbyrden på sekretariatet. 

Etablering og brug af borgerpanel 

Vi inviterer alle Valbys borgere over 18 år til at deltage i  panelet via en invitation i e-boks. Når man melder sig, får man en række demografiske spørgsmål (køn, alder, uddannelsesniveau, job m.v.) som danner baggrundsinformation om panelet og giver indsigt i panelets repræsentativitet og kan bruges til at udvælge bestemte grupper, fx et mindre geografisk område eller aldersgruppe  indenfor rammerne af persondataloven m.v.

Sekretariatet skal afsætte ressourcer til at gøre sig bekendt med systemet, etablere borgerpanelet og udbrede kendskabet til det.

Derefter vil det være en opgave i udvalgene at definere, hvornår en sag er egnet til at blive hørt i borgerpanelet, og hvordan input fra borgerpanelet skal bruges. Sekretariatet vil assistere lokaludvalget med at vurdere, hvornår en sag egner sig til borgerpanelet, og hvordan input fra panelet skal anvendes.

Driften af borgerpanelet forankres i sekretariatet. Erfaringerne fra de lokaludvalg, der allerede har et borgerpanel, er, at man i sekretariatet i gennemsnit bruger 17 timer pr. undersøgelse via borgerpanelet, dertil skal lægges tid til vedligeholdelse. Der vil skulle træffes beslutning om de efterfølgende konkrete undersøgelser i lokaludvalget. 

Løsning

Valby Lokaludvalg afsætter 86.009 kr. til oprettelse af et digitalt borgerpanel i Valby. 

Økonomi

 Se bilag.  

Videre proces

Sekretariatet går videre med processen for at få oprettet et digitalt borgerpanel. 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt med den tilføjelse, at borgere fra 15 år inviteres i e-boks.
Til top