Mødedato: 31.03.2004, kl. 14:30

Etablering af naturteknisk værksted for børn og unge i København "Skramloteket"

Etablering af naturteknisk værksted for børn og unge i København "Skramloteket"

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 31. marts 2004

 

 

6.      Etablering af naturteknisk værksted for børn og unge i København "Skramloteket"

  J.nr. U54/04

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsud­valget,

 

at      udvalget godkender, at forvaltningen indgår driftsoverenskomst med bestyrelsen for den selvejende institution "Skramloteket" om etablering og drift af et "Skramlotek" i lokalerne i Ungehuset i Norgesgade med virkning pr. 1. august 2004

 

at      "Skramlotekets" virksomhed evalueres inden for et år, og at evalueringsresultatet forelægges for udvalget

 

 

 

 

RESUME

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har modtaget en henvendelse vedrørende etablering af et "Skramlotek", det vil sige et naturteknisk værksted for børn og unge i alderen 7-16 år. Aktiviteterne retter sig både mod skoler og institutioner. Der vil blive udbudt aktiviteter, men der vil også være mulighed for at tilbyde aktiviteter, som er tilrettelagt i tæt samarbejde med konkrete lærere/klasser eller pædagoger/institutioner.

 

"Skramloteket" skal etableres som selvejende institution, idet denne konstruktion giver mulighed for at finansiere udviklingsarbejder og den investeringstunge del af værksteds­opbygningen via fondsmidler. "Skramloteket" foreslås etableret i ledige lokaler i Københavns Kommunes Junior- og Ungdomsklub "Ungehuset" i Norgesgade.

 

Ungehuset er positiv overfor projektet, idet klubben ser "Skramloteketet" som en yderligere mulighed for at tiltrække unge til husets aktiviteter.

 

Det foreslås, at udvalget godkender, at forvaltningen indgår driftsoverenskomst med bestyrelsen for den selvejende institution. Forvaltningen skal ligeledes godkende institutionens vedtægter.

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har modtaget en henvendelse fra to initiativtagere om etablering af et naturteknisk værksted, hvor børnene og de unge får mulighed for at eksperimentere med elektronisk/teknisk "skrammel". Initiativtagerne ønsker at etablere et "Skramlotek" for praktisk-eksperi­menterende virksomhed på det naturvidenskabelige område, specielt i forhold til fagom­råderne: elektronik, mekanik, teknologi og almen fysik-kemi.

 

I de senere år har der været stigende fokus på, at der er behov for at fremme interessen hos børn og unge for de naturvidenskabelige fag. Det er en grundtese bag ideen om "Skramloteket", at netop børns praktisk-eksperimenterende arbejde med det naturfaglige område er af afgørende betydning for deres interesse og videre motivation for – også senere i livet at beskæftige sig uddannelsesmæssigt og praktisk med dette vigtige fag­område. "Skramloteket" skal være et sted, hvor den praktiske udfoldelse er i fokus.

 

"Skramloteketets" målgruppe er børn og unge i alderen 7-16 år samt lærere og pædagoger. "Skramloteket" skal tilbyde planlagte praktiske læringsforløb til både institutioner og skoler. Det naturtekniske værksted skal således være et supplerende praktisk tilbud til institutionernes aktiviteter og skolernes undervisning i natur/teknik, fysik/kemi. Forlø­benes varighed er tilpasset det enkelte emne, men der skal være plads og tid til fordy­belse.

 

De konkrete emner kan være et tilrettelagt tilbud fra "Skramloteket", men der vil også være mulighed for at tilbyde aktiviteter, som er planlagt i et tæt samarbejde med kon­krete lærere / klasser. Der vil også være mulighed for at tilrettelægge tværfaglige forløb, som ikke udelukkende retter sig mod de naturfaglige fag i skolen.

 

I forhold til fritidsinstitutionerne vil "Skramloteket" have en opfinderklub til mere frie aktiviteter, men der vil også her kunne tilbydes ønskede/planlagte forløb tilrettelagt i samarbejde med de enkelte institutioner.

 

Værkstedet vil derudover være et naturligt tilbud til Ungehusets børn og unge.

 

Udover værkstedsfaciliteterne indeholder "Skramloteket" også et "museumsafsnit". Der vil være faste op­stillinger af forskellige naturfænomener, en udstilling af spændende histo­riske apparater, gamle reklameplakater for teknisk apparatur, samt opstillinger man kan pille ved.

 

Udover tilbudene til børn og unge vil "Skramloteket" arrangere workshops i tilknytning til fagene natur/teknik og fysik/kemi for undervisere i folkeskolen. Her kan der ske en idé-udveksling omkring spændende praktisk og eksperimenterende undervisning.

 

Initiativtagerne har valgt at etablere "Skramloteket" som en selvejende institution, idet  denne driftsform giver mulighed for at søge fondsmidler til udviklingsarbejder og til den mere investeringstunge del af værkstedsopbygningen. En god kontakt til danske indu­stri- og fremstillingsvirksomheder er desuden vigtig, fordi "Skramlotekets" materialer i høj grad bliver rest- og genbrugsmaterialer doneret fra bl.a. forskellige private virksom­heder. Ansøgninger efter midler fra private fonde ses som en reel mulighed, idet "Skramlotekets" formål netop er at fremme den naturvidenskabelige interesse og viden hos børn og unge.

 

"Skramlotekets" indretning:

 

·        Et elektronik værksted til lodning og finmekanik

·        Et metalværksted til metalforarbejdning og mekanik

·        IT lokale og bibliotek

·        Maskinrum til forberedelse, depot og kontor

 

"Skramloteket" vil skulle etableres i de lokaler, som er blevet ledige i forbindelse med omlægningen af "Ungehuset" i Norgesgade. Omlægningen af "Ungehuset" i Norgesgade blev tiltrådt på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 19. november 2003. Der er i alt 214 m2 til rådighed, som kan indrettes til værksteder, depot, opholdsrum, oplevel­sesrum og kontor. Indretningen sker i henhold til miljøkrav for indretning af naturfag­lige undervisningslokaler i lighed med reglerne for indretning af tilsvarende lokaler i folkeskolen.

 

Placeringen i lokalerne i "Ungehuset" i Norgesgade vurderes at være til fordel for Un­gehusets junior og ungdomsklub, idet stedet forventes besøgt af skoleklasser samt af børn og unge fra kvarteret omkring Holmbladsgade og fra andre fritids- og ungdoms­klubber. De unge i klubben i Norgesgades vil samtidig få mulighed for at benytte værk­stederne, når de ikke er optaget af andre aktiviteter.

 

"Ungehuset" udtaler sig positivt om etablering af Skramloteket, idet "Ungehuset" ser det som en yderligere mulighed for at tiltrække unge til husets klubaktiviteter.

 

Det er hensigten, at Skramlotekets virksomhed evalueres efter et år med henblik på en justering af indhold og omfang af aktiviteterne.

 

Der skal indgås driftsoverenskomst med bestyrelsen, og den selvejende institutions vedtægter skal godkendes af Københavns Kommune. Driftsoverenskomsten vil blive udarbejdet i overensstemmelse med principperne for standardoverenskomsten for de selvejende daginstitutioner.   

 

 

 

Økonomi

 

Personaleressourcer til ansættelse af medarbejdere til varetagelse af aktiviteter beløber sig til 380.000 kr. årligt. Øvrige driftsudgifter beløber sig til 225.000 kr. årligt.

 

Der skal afsættes et beløb på 100.000 kr. til maling og øvrige nødvendige bygnings­mæssige foranstaltninger.

 

Udgifterne til etablering afholdes i 2004 på budgettet til vedligeholdelse af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets bevilling konto 5.16.1 Klubber.

 

Driftsudgifter til personale afholdes af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets bevilling konto 3.01.1 Folkeskoler.

 

"Skramloteket" tages i brug fra 1. januar 2005, idet det indtil videre forudsættes, at øvrige driftsudgifter kan afholdes delvist af de skoler og institutioner, som benytter tilbuddet.

 

Den selvejende institution finansierer selv hele etableringen med anskaffelse af inventar og undervisnings­midler via forskellige fonde.

 

 

Miljøvurdering

 

"Skramlotekets" værkstedsfaciliteter underlægges samme miljøkrav, som der bliver stillet til folkeskolernes etablering og drift af naturfaglige undervisningslokaler. Der er ingen miljømæssige konsekvenser ved etablering af "Skramloteket".

 

 

Høring

 

"Ungehuset" i Norgesgade er blevet hørt om forslaget. Ungehuset er positiv overfor projektet, idet klubben ser "Skramloteketet" som en yderligere mulighed for at tiltrække unge til husets aktiviteter.

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Bilag 1: Udtalelse fra Københavns Kommunes Junior- og Ungdomsklub "Ungehuset"

 

·        Bilag 2: Skramloteket, Det naturtekniske værksted for børn og unge i København

 

 

Peter Rasmussen

                                            Jan Lange


 


Til top