Mødedato: 31.03.2004, kl. 14:30

Skitseforslag til idrætshal på Holmen/Arsenaløen

Skitseforslag til idrætshal på Holmen/Arsenaløen

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 31. marts 2004

 

 

2.      Skitseforslag til idrætshal på Holmen/Arsenaløen

  J.nr. U51/04

 

 

INDSTILLING

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Kultur- og Fritidsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at      det vedlagte skitseprojekt vedrørende etablering af en idrætshal på Holmen tages til efterretning

at      forslaget om etablering af en idrætshal på Holmen, inkl. forudsætningerne om udbygningen af Christianshavns Gymnasium, indgår i budgetforhandlingerne for 2005

 

 

 

RESUME

 

Borgerrepræsentationen bevilgede den 22. maj 2003 (BR 219/03) 180.000 kr. til et ideoplæg/skitseforslag til en idrætshal på Holmen/Arsenaløen.

Kultur- og Fritidsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har sammen med Nøhr & Sigsgaard udarbejdet vedlagte skitseforslag samt en oversigt over anlægsudgifterne. Det er sket i samarbejde med de lokale interessenter i området og KI.

Skitseforslaget anskueliggør idrætshallens opbygning og indhold. Forslaget imødekommer behovene for idrætsudfoldelse – både for foreningslivet og institutionerne - og for andre lokale kulturaktiviteter. Samtidig har hallen også kapacitet til at huse større forsamlinger m.v.

Anlægsudgifterne for idrætshallen vil være i størrelsesordenen 37,7 mio. kr. (p/l 2004), hvoraf det forventes, at Kultur- og Fritidsudvalget bidrager med 27,7 mio. kr., og at Uddannelses- og Ungdomsudvalget bidrager med i størrelsesordenen 10 mio. kr., som led i en udbygning af Christianshavns Gymnasium med yderligere 1 spor ud over den udbygning, der aktuelt drøftes.

Forvaltningerne foreslår, at skitseprojektet tages til efterretning, og at forslaget, inkl. forudsætningerne om udbygning af Christianshavns Gymnasium, indgår i budgetforhandlingerne for 2005 og efterfølgende år.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Baggrund

I forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 1999 besluttede Borgerrepræsentationen, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen skulle tilvejebringe et udendørs idrætsanlæg på et af de friarealer på Holmen, der var reserveret til rekreative formål. Det skulle ske inden for rammerne af det beløb, der var afsat til udbygning af Christianshavns Skole i budget 1999.

Københavns Kommune erhvervede derfor en del af Arsenaløen til brug for etablering af anlægget. Den erhvervede parcel er på ca. 53.000 m2, hvoraf det udendørs idrætsanlæg lægger beslag på godt halvdelen af arealet.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens langsigtede plan for udbygning af området, der bygger på lokalplanens præmisser, omfatter inddragelse af hele parcellen til rekreative formål. I planen er parcellen inddelt i 4 delområder og udbygningen er planlagt til at foregå i to etaper (BR 290/2000):

·        ·        Etape I (kortsigtet plan): Etablering af et udendørs idrætsanlæg (delområde 1 og 3)

·        ·        Etape II (langsigtet plan): Eventuel opførelse af idrætshal (delområde 2) og inddragelse af delområde 4 til rekreative formål.

 

Udgangspunkt for skitseforslaget

Kultur- og Fritidsudvalget har fra starten lagt vægt på, at den langsigtede plan (etape II) blev iværksat hurtigst muligt, herunder "at der etableres en idrætshal ved anlægget i nært samspil med det lokale idrætsliv". Dette fremgår dels af Kultur- og Fritidsudvalgets høringssvar af 4. maj 1999 vedr. "Etablering af et udendørs idrætsanlæg på Holmen" dels af Kultur- og Fritidsforvaltningens høringssvar af 2. maj 2000 vedr. "Lokalplan for Holmen".

 

Indhold og formål

Borgerrepræsentationen bevilgede den 22. maj 2003 (BR 219/03 ) 180.000 kr. til et ideoplæg/skitseforslag til en idrætshal på Holmen/Arsenaløen.

Det nu foreliggende skitseforslag (bilag 1) er et fællesprojekt mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og er udarbejdet i samarbejde med de lokale interessenter i området og KI. Skitseforslaget skal anskueliggøre idrætshallens opbygning og placering.

 

Følgegruppeudvalg

Kultur- og Fritidsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har samarbejdet med Rådgivningsfirmaet Nøhr & Sigsgaard om skitseforslaget til en idrætshal på Holmen samt om en oversigt over anlægsudgifterne (bilag 2).

Forvaltningerne har ligeledes samarbejdet tæt med de lokale interessenter. Der har således været nedsat en følgegruppe, bestående af Christianshavns Gymnasium, Christianshavns Idræts Klub, Christianshavns Lokalråd, KI, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen samt Kultur- og Fritidsforvaltningen. Endvidere har Kultur- og Fritidsforvaltningen holdt møder med Rugbyklubben Nanok, for blandt andet at drøfte placeringen af idrætshallen.

 

Idrætshal på Holmen og udbygning af Christianshavns Gymnasium

I Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens anlægsanalyse fra december 2002 er det vurderet, at etablering af 1 nyt gymnasiespor ved eksisterende gymnasier kræver en investering på 21 mio. kr. (p/l 2004).

Ved en udflytning af idrætsundervisningen fra Christianshavns Gymnasium til en ny idrætshal på Holmen, frigøres to tidligere gymnastiksale og to basislokaler på gymnasiet. Samtidig skabes bedre vilkår for musik og dramatik, og der gives muligheder for værkstedsundervisning og individuel elev- og lærerforberedelse.

Den frigjorte lokalemæssige kapacitet vurderes til at kunne forøge gymnasiets kapacitet med yderligere 1 spor ud over den udvidelse, der pt. er  drøftet med Økonomiforvaltningen med henblik på forelæggelse for aftaleparterne. De nødvendige ombygninger på gymnasiet vurderes på nuværende tidspunkt at koste i alt 11 mio. kr. (p/l 2004).

I forlængelse af  den hidtidige praksis for samarbejdet mellem forvaltningerne (Vanløse Skole, Prøvehallen mfl.) vil Uddannelses og Ungdomsudvalget på den baggrund  kunne bidrage med i størrelsesordenen 10 mio. kr. (21-11 mio. kr.) til etablering af en kommende idrætshal på Holmen.

Beregningen er baseret på et skøn, og der er ikke foretaget en vurdering på grundlag af et konkret projekt. Det skal ligeledes understreges, at der pt. ikke er afsat midler til udbygning af de eksisterende gymnasier. Det er derfor en forudsætning for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets bidrag til finansieringen af en kommende idrætshal på Holmen, at der i de kommende år afsættes anlægsmidler til udbygning af de eksisterende gymnasier ud over den udbygning, der pr. er drøftet med Økonomiforvaltningen.

 

Skitseforslaget til en idrætshal på Holmen/Arsenaløen

Forslagets disponering tager udgangspunkt i Københavns Kommunes lokalplan nr. 331 med tillæg nr. 1 og et tidligere forslag til Arsenaløens landskabelige udformning, udarbejdet af landskabsarkitekt Svend Algren. Såvel lokalplanen som landskabsforslaget peger på arealet mellem Arsenalvej og Laboratoriegraven (delområde 2), som det egnede sted for placeringen af en ny idrætshal. Skitseforslagets placering af idrætshallen er samme steds.

Den ny idrætshal består af en bygning på 2.360 m2, som skal kunne bruges til både idræt, leg, forsamlinger og andre kulturelle aktiviteter.

Idrættens forandring med nye idrætsgrupper, andre aktivitetsformer og andre motiver for at dyrke idræt, lægger op til et halbyggeri, som giver en fleksibel og mangfoldig anvendelse samt idrætsudøvelse individuelt eller i mindre og større grupper. Idrætshallen skal derfor kunne bruges til boldspil – det være sig håndbold, fodbold, badminton, volleyball og basketball – men også til aerobic, yoga, kulturelle arrangementer og forsamlinger af enhver art.

 

Indendørs faciliteter

Hovedadgangen til den nye idrætshal sker fra den nye forplads mod nord. Ankomstområdet er rummeligt og der er herfra direkte kontakt til halbestyrerkontoret og kiosk/køkkenområdet. Fra hall'en kan man fordele sig enten til omklædningsafsnittene eller til caféområdet mod kanalen.

Caféområdet er næsten 100 m2 og er et dobbelthøjt rum, der åbner sig mod pladsdannelsen ved Værftsbroen.

Ved indretningen af den store sal på 1.180 m2 har fleksibilitet og multianvendelighed været nøgleord. For at skabe en multifunktionel, fleksibel sal, som giver mulighed for let omstilling fra en aktivitet til en anden, indeholder forslaget en række særlige tiltag, såsom flere opdelingsmuligheder, let tilgængelige depoter og et stort dagslysindtag.

Fleksibiliteten går igen i udformningen af et multirum på 85 m2, som dels vil kunne anvendes som opvarmningssted for spillere, dels som et veldimensioneret scenerum. Gulvet i lokalet er hævet ca. 80 cm. over halgulvet, og der er direkte adgang fra det fri via en tilkørselsrampe.

Der er på tribunerne plads til ca. 270 tilskuere og i de to rækker mod kanalen ca. 90 pladser, i alt 360 faste tilskuerpladser, som kan bruges ved større stævner m.v.

Derudover er der i hallen også styrketræningsrum, personalekontor, mødelokaler og teknikrum. På grund af byggefeltets grænser i lokalplanen har forvaltningerne arbejdet på at minimere hallens størrelse. Det har betydet, at der ikke er blevet plads til blandt andet klublokaler i idrætshallen.

 

Udendørs faciliteter

Et overordnet mål for idrætshallens placering og udformning har været, at hallen åbner sig direkte mod det omkringliggende byområde, Christianshavn og Holmen. Den nye idrætshal skal være "bydelens hus". Ved udformningen af og materialevalget for det nye byggeri er der derfor lagt vægt på, at den nye idrætshal lever op til den særlige beliggenhed ved Værftsbroen (delområde 2) og til dets funktion som mødested for hele bydelen. Hallens ydre er derfor givet et bevidst maritimt præg ved hjælp af materialer som hårde træsorter og zink.

Fra Værftsbroen er der en direkte forbindelse fra resten af bydelen til det nye halbyggeri, via anlæg af en stor forplads ved kanalen med udeservering fra hallens café.

Halbyggeriet følger idéen om at skabe et aktivt og afvekslende stiforløb rundt om hele Arsenaløens afgrænsning mod Laboratoriegraven og Erdkehlgraven. Det nye byggeri knyttes direkte til vandet via en let træbrygge med anløbspladser til kano, kajak m.v.

Der er disponeret med et rummeligt overdækket cykelskur, der samtidig danner en naturlig ramme for hallens indgangsområde.

 

Adgangsforhold

Gående og cyklende adgang til hallen vil kunne ske fra såvel Arsenalvej som direkte fra Værftsbroen. Kørende får adgang til området fra Arsenalvej, der i skitseforslaget foreslås udlagt med mulighed for langsgående parkering. Det vil sige en vejprofil med fortovet placeret mellem halbyggeriet og den nærmeste trærække, en vejbane med kantstensparkering mod hal og en nyplantet trærække mod boldbanerne (den nuværende trærække er delvist ødelagt af kloak/drænanlæg langs Arsenalvej).

Der er anvist et areal syd for idrætshallen, hvor der kan anlægges op til 23 parkeringspladser i forbindelse med byggeriet, hvis placeringen i den nordlige ende af arealet bibeholdes.

 

Planforhold

I henhold til lokalplanen nr. 331, "Holmen II" må der anlægges en idrætshal og en institution på området, hvis det samlede etageareal ikke overstiger 2.000 m2. Facadehøjden må ikke overstige 7,5 m., bygningshøjden ikke 10 m og husdybden ikke 25 m. Da skitseprojektet i mindre omfang går over de tilladte mål, skal der dispenseres fra lokalplanen.

Plan & Arkitektur er indstillet på at give dispensation på baggrund af et konkret byggeprojekt. I den forbindelse skal der dog tages højde for den nødvendige høring af ejere, lejere og brugere i området samt andre interessegrupper.

 

Eventuelt køb af en del af nabogrund (Rugbyklubben Nanok)

Den mest hensigtsmæssige placering af idrætshallen er på den nordlige del af det i lokalplanen skitserede byggefelt C, hvorfor idrætshallen foreslås placeret der. Hvis den placering af idrætshallen vælges, medfører det, at en del af rugbyklubben Nanoks matrikel 591, Christianshavns Kvarter, skal anvendes til byggeriet.

Dette har været drøftet med Nanok, som umiddelbart er positive over for planerne, ligesom klubben er indstillet på at gå i forhandlinger med Københavns Kommune om salg af en del af grunden. Da der ikke er afsat midler til projektet, har der ikke været nærmere drøftelser med Nanok om pris, vilkår m.v., men der er i vurderingen af den samlede anlægsøkonomi skønsmæssigt reserveret et beløb med henblik på overtagelse af en del af Nanoks grund.

Det skal for god ordens skyld understreges, at det teknisk vil være muligt at placere hallen på den sydlige del af grunden, dersom det ikke er muligt at finde en fælles løsning med Nanok. En sådan placering er dog mindre attraktiv, fordi hallen ikke på samme måde arkitektonisk vil henvende sig til hele bydelen. Det vil også blive vanskeligt at finde plads til det nødvendige antal parkeringspladser i området, da den sydlige af byggearealet i så fald bebygges med idrætshallen.

 

Den fremtidige drift

Det er hensigten, at idrætshallen skal drives af KI med tilskud fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Med udgangspunkt i forarbejdet fra Prøvehallen i Valby kan driftsudgifterne skønnes til 3 mio. kr. om året (p/l 2004).

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens bidrag til den daglige drift af den færdige idrætshal må bero på en konkret beregning.

 

Tidsplan

Der må påregnes en gennemførelsesperiode på ca. 2 år, efter en beslutning om iværksættelse er taget.

 

Anlægsøkonomi

Byggeudgifterne for idrætshallen, det udendørs anlæg og løst inventar er skønnet til 34,2 mio. kr. (bilag 2). Til dette beløb skal der lægges udgifter til køb af grund, tillægskøbesum og miljøoprensning.

Ifølge Økonomiforvaltningen skal man ved grundkøb i dette O2-område regne med en købspris pr. m2 på 720-780 kr. Kultur- og Fritidsforvaltningen estimerer, at der skal inddrages ca. 800 m2 af Nanoks grund til idrætshal m.v., svarende til en skønnet købesum i størrelsesordenen 1 mio. kr., inkl. udgifter til køb og udstykning. Den endelige købesum vil blive fastlagt i forbindelse med en eventuel anlægsbevilling til idrætshallen.

Da kommunen i sin tid købte den aktuelle del af Arsenaløen, var en af betingelserne for købet, at det statslige ejendomsselskab Freja skulle have en tillægskøbesum for alt over 1.000 m2 etageareal. Der skal dog ikke betales tillægskøbesum til Freja vedrørende den del af idrætshallen, der eventuelt bygges på Nanoks grund. Ifølge et prisoverslag fra Økonomiforvaltningen skal kommunen betale en byggeretspris til Freja på 1.200 -1.300 kr. pr. etagemeter. Der skal dermed påregnes en ekstraudgift i tillægskøbesum på ca. 1,5 mio. kr.

Ydermere skal der påregnes udgifter til miljøoprensning af jord på grunden i størrelsesordenen 1 mio. kr. Skønnet hviler på oplysninger fra Miljøkontrollen ud fra erfaring om priser og jordens beskaffenhed i området. En konkret vurdering af udgifterne til oprensning vil koste 70.000 kr.

 

Anlægsudgifter i mio. kr. (skønnet)

Køb af grund m.v.                                                                                                     1,0

Tillægskøbesum til Freja                                                                                        1,5

Miljøoprensning af grunden                                                                                   1,0

Bygningsudgifter, den store sal                                                                              14,3

Bygningsudgifter, serviceafsnit                                                                              15,1

Udendørs anlæg                                                                                                       2,7

Løst inventar                                                                                                            2,1

Anlægsudgifter, skønnet                                                                                      37,7

 

MILJØVURDERING

De væsentligste miljømæssige konsekvenser ved etableringen af en idrætshal på Holmen vil være knyttet til arbejder i anlægsfasen, primært til materialeforbrug og en eventuel jordoprensning på grunden.

Derudover vil der være miljømæssige konsekvenser knyttet til den fremtidige drift og anvendelse af idrætsanlægget. Der vil være et energiforbrug til opvarmning, ventilation og belysning. Der kan også forventes et relativt stort vandforbrug.

På den anden side vil en etablering af en idrætshal skabe rum for mange forskellige aktiviteter, som i sig selv kan få positiv miljø- og sundhedsmæssig betydning, herunder forbedrede muligheder for motion, idræt og kultur for bydelens borgere.

 

ØKONOMI

De samlede anlægsudgifter er på i alt 37,7 mio. kr., hvor det er planen, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget bidrager med  10 mio. kr., mens de resterende 27,7 mio. kr. skal finansieres af Kultur- og Fritidsudvalget.

Det skal hertil bemærkes, at hverken Kultur- og Fritidsudvalget eller Uddannelses- og Ungdomsudvalget pt. har afsat midler til formålet. Det er i den forbindelse en forudsætning for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets bidrag til finansiering af en idrætshal på Holmen, at der i de kommende år afsættes anlægsmidler til udbygning af de eksisterende gymnasier, herunder udvidelse af Christianshavns Gymnasium med yderligere1 spor, ud over den udbygning, der pt. er drøftet med Økonomiforvaltningen.

På baggrund af ovenstående foreslås derfor, at forslaget om etablering af en idrætshal på Holmen indgår i budgetforhandlingerne for 2005.

 

BILAG VEDLAGT

·        Bilag 1: Skitseforslag af ny idrætshal på Holmen (marts 2004)

·        Bilag 2: Oversigt over anlægsudgifter af 9. marts 2004

 

 

                   Carsten Haurum                                         Peter Rasmussen


 

 


 


Til top